Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

John Warnock 1940-2023 πατέρας του PDF και Adobe

6 Οκτωβρίου 1940 – 19 Αυγούστου 2023
Αμερικανός επιστήμονας υπολογιστών, εφευρέτης και επιχειρηματίας τεχνολογίας
Ευρέως γνωστός για τη δημιουργία της πρωτοποριακής τεχνολογίας - στο σύνολό της, της φορητής μορφής εγγράφων - που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται και εκτυπώνονται τα έγγραφα, ο Warnock πέθανε στις 19 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η Adobe.

«Η ευφυΐα και οι τεχνολογικές καινοτομίες του John άλλαξαν τον κόσμο», δήλωσε η Adobe. «Είναι μια θλιβερή μέρα για την κοινότητα της Adobe και τη βιομηχανία για την οποία αποτέλεσε έμπνευση για δεκαετίες». Η αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος του παγκρέατος, ανέφεραν οι New York Times.
Ο Warnock και ο Charles Geschke, ο οποίος πέθανε το 2021, ίδρυσαν την Adobe το 1982 αφού συνεργάστηκαν στη Xerox, από την οποία έφυγαν αφού αυτή πέρασε την ιδέα τους για το πώς να στέλνουν έγγραφα μεταξύ ενός εκτυπωτή και ενός υπολογιστή, ανέφεραν οι Times.
Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, ο Warnock άρχισε να εργάζεται πάνω σε μια πρώιμη έκδοση του PDF, βρίσκοντας τελικά έναν τρόπο για την ψηφιακή μεταφορά αρχείων, ενώ το έγγραφο παρέμενε ανέπαφο, ανέφερε το Associated Press. Ο Warnock αναγνωρίστηκε ευρέως για την επανάσταση που έφερε στην εκτύπωση και τη μεταφορά εγγράφων, κερδίζοντας πολλά βραβεία.
Το 2009, ο Warnock και ο Geschke τιμήθηκαν με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, από τον Μπαράκ Ομπάμα. Το βραβείο είναι η υψηλότερη τιμή των ΗΠΑ για τεχνολογική καινοτομία και επιτεύγματα.
Ο Warnock ήταν διευθύνων σύμβουλος της Adobe μέχρι το 2000, ανέφερε το Reuters. Ήταν συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, μαζί με τον Geschke, μέχρι το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια