Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ingrid Bergman 1915-1982 Σουηδή ηθοποιός

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν (Ingrid Bergman, 29 Αυγούστου 1915 – 29 Αυγούστου 1982) ήταν Σουηδή ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με τρία Όσκαρ στο ενεργητικό της και δύο Έμμυ.

Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη, από Σουηδό πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. 
Από νεαρή ηλικία σπούδασε στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης και ως φοιτήτρια ακόμη, εμφανίσθηκε στο θέατρο κατακτώντας αμέσως τη συμπάθεια του κοινού. Λαμβάνοντας το 1938 το δίπλωμά της, άρχισε να εμφανίζεται στον κινηματογράφο όπου και διέπρεψε. 
Το 1945 έλαβε το βραβείο Όσκαρ για τη συμμετοχή της στην ταινία Εφιάλτης του 1944, ενώ στα μετέπειτα χρόνια της καριέρας της κέρδισε και άλλα δύο Όσκαρ.
Είχε κερδίσει επίσης βραβείο Τόνυ για Καλύτερη Ερμηνεία Πρωταγωνιστικού Γυναικείου Ρόλου σε Θεατρικό Έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Οι μητρικές γλώσσες της ήταν τα σουηδικά και τα γερμανικά, ενώ γνώριζε επίσης τα αγγλικά και τα ιταλικά (τα έμαθε όταν κατοικούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιταλία) και τα γαλλικά (τα είχε διδαχθεί στο σχολείο). 
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε αρχικά παντρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ και σε δεύτερο γάμο τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι. 
Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1982 από καρκίνο του μαστού (και μάλιστα την ημέρα των 67-ων γενεθλίων της) από τον οποίο υπέφερε ήδη από το 1974, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμεινε ενεργή στο προσκήνιο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια