Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός – Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στο Λουτρό, δυναμώνουν τα μποφόρ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο νομός της Αλεξανδρούπολης, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο (19.8.2023) στην περιοχή Μελία συνεχίζει να καίει με αμείωτη ένταση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η Πυροσβεστικής εστιάζει από το πρωί σε δύο βασικά μέτωπα στην Αλεξανδρούπολη, με το μέτωπο της φωτιάς στα Λουτρά Τραϊανούπολης να εκτιμάται ως πιο επικίνδυνο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα.
Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας, κινητοποιήθηκαν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων ένα έχει ρόλο συντονιστικό.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Open λέγοντας πως το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται νότια του οικισμού Λουτρός, μεταξύ του Λουτρού και των Λουτρών Τραϊανούπολης.
Σημείωσε επίσης ότι πιο δυτικά όπου υπήρξαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο πλέον κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια «είναι πιο ελεγχόμενα τα πράγματα» και γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί στην κυκλοφορία και η νέα Εγνατία Οδός που είχε διακοπεί από το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ο κ. Αρτοποιός επιβεβαίωσε τις ζημιές σε σπίτια και οχήματα τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ενώ τόνισε ότι «δεν είναι μία συνηθισμένη πυρκαγιά. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε όλοι οι πυροσβέστες παγκοσμίως είναι ότι τα βράδια συνήθως κοπάζουν τα φαινόμενα, πέφτει ο αέρας και ανεβαίνει η υγρασία. Δεν συνέβη σε αυτή τη φωτιά».
Ο ίδιος μιλώντας αργότερα σημείωσε ότι είναι δύσκολο να σβήσει η φωτιά σήμερα. 
Ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χωρίς, ευτυχώς η κατάσταση της υγείας του να εμπνέει ανησυχία. 
Τουλάχιστον πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα.

Ένας άνδρας είδε τα μελίσσια του και τους κόπους μιας ζωής να τυλίγονται στις φλόγες. «Δεν έχει μείνει τίποτα» είπε.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε ότι ότι, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Κάηκαν σπίτια και μια εκκλησία σε Αετοχώρι και Πεύκα
Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, πέντε σπίτια και μία εκκλησία κάηκαν στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα.
Πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους με κλειστές πόρτες και παράθυρα.
Εκκενώσεις οκτώ οικισμών
Υπενθυμίζεται ότι χθες στάλθηκαν μηνύματα από το 112 για την εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία κινητοποίησε τον μηχανισμό και ενημέρωσε τους κατοίκους των οικισμών Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό και Δωρικό και όσους κινούνται στην περιοχή «αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε αμέσως προς Αλεξανδρούπολη».
Είχε προηγηθεί μήνυμα του 112 λίγο μετά το μεσημέρι προς τους κατοίκους και όσους βρίσκονταν στους οικισμούς Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα «να απομακρυνθούν προς Αλεξανδρούπολη».


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια