Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί οι κλόουν είναι πραγματικά τρομακτικοί

Πάντα με εκπλήσσει που τα παιδιά δεν βρίσκουν τους κλόουν εντελώς τρομακτικούς. 
Το μακιγιάζ, τα ρούχα, οι γελοιότητες. 
Τουλάχιστον σε ενήλικες.

Αναρωτήθηκα τι είναι αυτό που μετατρέπει αυτούς τους διασκεδαστικούς ηθοποιούς σε καύσιμο εφιάλτη για λίγο, και αν έχετε και εσείς, καλά νέα – η επιστήμη λέει ότι πιστεύουν ότι έχουν απαντήσεις.
 Οι Ουαλοί ψυχολόγοι ερευνητές Sophie Scorehy, Shakiela Davies, James Greville και Phillip Tyson λένε ότι κατάφεραν να ποσοτικοποιήσουν την κουλροφοβία, που είναι η επιστημονική ονομασία για τον φόβο των κλόουν.
Τα ευρήματά τους αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος λόγος για κουλοφοβία προέρχεται από την αντιληπτή αδυναμία ανάγνωσης των συναισθημάτων στο πρόσωπό τους λόγω του μακιγιάζ τους. Αυτό προκαλεί «ένα απόκοσμο ή ανησυχητικό συναίσθημα λόγω του μακιγιάζ των κλόουν που τους κάνει να φαίνονται όχι και τόσο ανθρώπινοι».
Πιστεύουν επίσης ότι «το χρώμα του μακιγιάζ του κλόουν μας θυμίζει θάνατο, μόλυνση ή τραυματισμό αίματος και προκαλεί αηδία ή αποφυγή» και ότι η «απρόβλεπτη» συμπεριφορά των κλόουν συμβάλλει επίσης στην αρκετά κοινή φοβία.
Το 53,5 τοις εκατό των ανθρώπων που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ανέφεραν ότι είχαν κάποιο φόβο για τους κλόουν, αλλά μόνο το 5 τοις εκατό περιέγραψε τον εαυτό του ως «εξαιρετικά φοβισμένο». Η επίπτωση της κουλροφοβίας συχνά συνδυάζεται και με άλλες φοβίες και ότι «οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο τους κλόουν παρά τους άνδρες».
Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θα μπορούσα να διακινδυνεύσω μερικές εικασίες.

Το έγγραφό τους ανέφερε επίσης ότι «η κουλοφοβία μειώνεται με την ηλικία, η οποία και πάλι ταιριάζει με την έρευνα για άλλους φόβους».
Η μελέτη δεν παρέχει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας, και στην πραγματικότητα, μπορεί να προσθέσει μερικές ακόμη στο σωρό.
Τούτου λεχθέντος, είναι συναρπαστικό από μόνο του, και αν φοβάστε τους κλόουν, απλά να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.
Και αυτό είναι πάντα ωραίο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια