Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συνδεθεί από πλήθος μελετών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, τα εγκεφαλικά και διάφορες μορφές καρκίνου έως και κατά 20%. 

Οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι τόσο ευεργετική για την υγεία συνίστανται στην ευρεία γκάμα των συστατικών τους. Εκτός από την πληθώρα των βιταμινών και των μετάλλων, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πλήθος συστατικών, γνωστά ως φυτοχημικά συστατικά, τα οποία περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, τα φυτοοιστρογόνα, τις πολυφαινόλες κλπ. Πολλά από τα συστατικά αυτά προσφέρουν σημαντική αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό, προστατεύοντας τον από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. 
Εκτός από τα φυτοχημικά συστατικά, η ευεργετική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση της κατανάλωσης καλίου, το οποίο συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, η οποία συνδέεται με την καλύτερη υγεία του πεπτικού μας συστήματος καθώς και την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. 

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται και με πλήθος άλλες ευεργετικές δράσεις, όπως η καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. 

Παράλληλα, η υψηλή συγκέντρωση ορισμένων φρούτων και λαχανικών (με κυριότερα το πορτοκάλι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) σε φυλλικό οξύ, τα καθιστά απαραίτητα για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, δεδομένου ότι οι συστάσεις προτείνουν την αυξημένη πρόσληψη φυλικού οξέος στις γυναίκες αυτές,  είτε από φυσικές πηγές φυλλικού οξέος ή από συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα τρόφιμα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια