Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για καλλυντικό που «θεραπεύει» παθήσεις αρθρώσεων

Δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Μη νόμιμος και παραπλανητικός ο τρόπος προώθησης του προϊόντος.
Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται και να μην χρησιμοποιούν ένα προϊόν που προωθείται ως φαρμακευτική αλοιφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλλυντικό, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρει, πρόκειται για το προϊόν OSTELITE FORTE το οποίο είναι γνωστοποιημένο στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων CPNP για τα «Καλλυντικά προϊόντα». Στη χώρα μας, όπως παρουσιάζεται ως κρέμα/αλοιφή με «θεραπευτικές» ενδείξεις για τις παθήσεις των αρθρώσεων.

Ειδικότερα, το OSTELITE FORTE διακινείται μέσω διαδικτύου ως κρέμα/αλοιφή που:
Θεραπεύει την φλεγμονή στις αρθρώσεις
Καταπολεμά το πρήξιμο και τις φλεγμονές
Εξαλείφει τον πόνο
Συντελεί στην αναγέννηση του χόνδρου
Εν τούτοις, δεν έχει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Επιπλέον, στην βάση δεδομένων CPNP δεν γίνεται αναφορά σε θεραπευτικές ενδείξεις στην ετικέτα του.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις ιστοσελίδες που το προωθούν να αναφέρουν ότι έχει «θεαματικά» αποτελέσματα ενάντια σε παθήσεις των αρθρώσεων, τονίζει ο ΕΟΦ.

Οι προαναφερθέντες ισχυρισμοί γίνονται κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, αναφέρει ο Οργανισμός. Επιπλέον, είναι παραπλανητικοί για τον καταναλωτή, ο οποίος καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας ή να επικοινωνήσει με κάποιο τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του!

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι η προώθηση του προϊόντος με θεραπευτικές ενδείξεις δεν συνάδει ούτε με τον ορισμό του καλλυντικού προϊόντος, ούτε με την νομοθεσία των καλλυντικών. Επομένως, «η εν λόγω διάθεση δεν είναι νόμιμη».

Καλεί λοιπόν τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε να μην προβαίνουν στην αγορά του. Σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο  προϊόν, συνιστά να μην το χρησιμοποιήσουν. Προτιμότερο είναι να ενημερώσουν αμέσως τον ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός υπενθυμίζει πως η αγορά προϊόντων της αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια