Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να αντιστρέψεις τη γήρανση με 4 βήματα

Ο μοριακός βιολόγος του Πανεπιστημίου Harvard David Sinclair είναι 53 ετών. Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεστ DNA λένε ότι είναι μόλις 43 ετών. Το μυστικό του είναι ότι υποτίθεται ότι κατάφερε να αναζωογονηθεί, κυριολεκτικά να απογηρανθεί, αφού υιοθέτησε μόλις τέσσερις απλές καθημερινές συνήθειες.  
Η βιολογική ηλικία μετριέται με βάση την υγεία των κυττάρων και όχι με βάση το πόσα χρόνια ζει κανείς. Ο Sinclair σημείωσε ότι ξεκίνησε αυτή τη νέα υγιεινή ρουτίνα όταν ήταν στα 30 του, μια εποχή που έπινε πολύ και ήταν υπέρβαρος.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό του;
Μιλώντας στο Insider, ο Sinclair δήλωσε: «Η υπολογισμένη βιολογική μου ηλικία μειώνεται την τελευταία δεκαετία ή και περισσότερο σε σημείο που προβλέπεται να ζήσω τουλάχιστον μια δεκαετία περισσότερο από ό,τι θα ζούσα αν δεν είχα κάνει τίποτα. Οπότε ποτέ δεν είναι πολύ αργά».  
Συνέχισε, λέγοντας: «Κανείς δεν θέλει να είναι άρρωστος για μια δεκαετία ή να έχει καρκίνο ή να είναι αδύναμος. Αυτό για το οποίο πραγματικά μιλάμε είναι να προλάβουμε αυτά τα πράγματα ή να τα συμπιέσουμε στο τελευταίο κομμάτι της ζωής». Ο Sinclair έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον τομέα της αντιγήρανσης. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο σχετικά με το θέμα και έχει κάνει μια σειρά από podcast όλα αυτά τα χρόνια. Η εταιρεία του, Tally Health, πουλάει κιτ που μας βοηθούν να ελέγξουμε τη βιολογική μας ηλικία. 

Τα 4 βήματα του David Sinclair για να αντιστρέψεις τη γήρανσή  
 
Τρέξε τρεις φορές την εβδομάδα
Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σχεδόν όλων των προγραμμάτων αντιγήρανσης. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθά στη διατήρηση των μυών, στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, στην αποφυγή της παχυσαρκίας και στη μείωση της φλεγμονής – όλα αυτά που μπορούν να προκαλέσουν γήρανση των κυττάρων. Ο Sinclair δήλωσε ότι προσπαθεί πάντα να κάνει αερόβια άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κολύμπι, τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα ή ποδηλασία. Χρησιμοποιεί ακόμη και ένα όρθιο γραφείο για να βεβαιωθεί ότι κάθεται λιγότερο. 

Διαλείπουσα νηστεία
Ο Sinclair υποστηρίζει επίσης τη διαλείπουσα νηστεία για την επιβράδυνση της γήρανσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσληψη θερμίδων θα περιοριστεί σε λίγες μόνο ώρες. Αυτό μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να βοηθήσει στην προστασία από τον διαβήτη και να βοηθήσει τα κύτταρα να αποβάλλουν τα απόβλητα από το σώμα. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην παράταση της διάρκειας ζωής κάποιου. «Προσπαθώ να καταναλώνω το κύριο γεύμα μου σε λίγες ώρες την ημέρα, όποτε είναι δυνατόν», δήλωσε ο Sinclair στο Insider. «Και αυτή η περίοδος νηστείας είχε επίσης μεγάλα οφέλη για την εκτιμώμενη βιολογική μου ηλικία».    

Πίνε πράσινο τσάι matcha δύο φορές την ημέρα
Ένα άλλο πράγμα που κάνει ο Sinclair είναι να πίνει δύο φλιτζάνια πράσινο τσάι matcha κάθε μέρα. Αυτό το τσάι είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά του που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των κυτταρικών βλαβών, αλλά προς το παρόν είναι άγνωστο αν μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Η επιστημονική έρευνα δεν έχει ακόμη παράγει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Sinclair δήλωσε ότι τα μόρια στο τσάι μπορούν, μεταξύ άλλων, να αποτρέψουν τον καρκίνο και αναφέρθηκε στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.   
Είπε επίσης ότι παίρνει δύο δισκία ρεσβερατρόλης κάθε μέρα, με την έρευνά του να λέει ότι η ένωση – που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και το κακάο, μεταξύ άλλων – μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κάποιου. Άλλες μελέτες, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη βρει αποδείξεις γι’ αυτό. 

Μείωσε το στρες και απέφυγε τους «ηλίθιους»
Το άγχος και η ενόχληση από το να βρίσκεται κανείς κοντά σε «ηλίθιους» μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κάποιου, δήλωσε ο Sinclair, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο στρες και αυξημένη φλεγμονή. Η τελευταία από αυτές τις συνέπειες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κάποιου για καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία, προβλήματα ύπνου και επιτάχυνση της γήρανσης. Η λύση του Sinclair είναι να αφιερώνεις «ήσυχο χρόνο» κάθε μέρα και να αποφεύγεις να εργάζεσαι με ηλίθιους. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια