Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 1857-1951 Εθνικός Ευεργέτης

Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 1857-1951 Εθνικός Ευεργέτης

Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου ήταν Έλληνας επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς Ευεργέτες.


Γεννήθηκε στην Πόλη το 1857, με τον πατέρα του Ιωάννη να ασχολείται με τα τραπεζικά και τη βιομηχανία. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ελληνικό Λύκειο της Κωνσταντινούπολης, ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα του έχοντας ως συνοδοιπόρο τον αγαπημένο του αδερφό, Αναστάσιο.
Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 1857-1951 Εθνικός Ευεργέτης
Η νέα αρχή στο Παρίσι και οι συνεχείς τους φιλανθρωπίες
Η επόμενη μέρα της έναρξης της ελληνοτουρκικού πολέμου στο 1897 βρίσκει τα δύο αδέρφια στο Παρίσι, προκειμένου να συνεχίσουν τις επιτυχημένες τους δραστηριότητες στα χρηματιστηριακά. Στην συγκεκριμένη χώρα ξεκίνησαν και το σπουδαίο φιλανθρωπικό τους έργο, καθώς βοήθησαν τους Έλληνες του Παρισιού, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας. Μόλις ξεκίνησε η Μικρασιατική Εκστρατεία επέστρεψαν στην Αθήνα, εκεί όπου παρέμειναν μέχρι και το 1922.
Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 1857-1951 Εθνικός Ευεργέτης
Αφιέρωσαν τη ζωή τους στη στήριξη και την περίθαλψη των προσφύγων
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, με τη συνδρομή του αδερφού, του διέθεσαν υπέρογκα χρηματικά ποσά για να βοηθήσουν στη στέγαση και την περίθαλψη των προσφύγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Καβάλας δώρισαν ένα μεγάλο κτήμα σε 300 οικογένειες προσφύγων για να εγκατασταθούν.
Μετά τον θάνατο του Αναστασίου Σισμάνογλου μπήκε ο θεμέλιος λίθος για το «Φυματιολογικό Ινστιτούτο Α. Σισμάνογλου και του Οίκου Αυτού» που αποτελούσε ένα όραμα για τα δύο αδέρφια, καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια είχε ταλαιπωρήσει μέλη της οικογένειάς τους.
Κωνσταντίνος Σισμάνογλου 1857-1951 Εθνικός Ευεργέτης
Μάλιστα, ο σπουδαίος Εθνικός Ευεργέτης δώρισε στην πόλη της Κομοτηνής και το «Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο», το οποίο παρέχει μέχρι και σήμερα τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου πέθανε σαν σήμερα, 27 Ιουνίου του 1951.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια