Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Amnesty International Day 1961

Every May 28th
Η Διεθνής Αμνηστία (αναφέρεται επίσης ως Αμνηστία ή AI ) είναι μια διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση που επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα , με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Η οργάνωση λέει ότι έχει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. 
Η δηλωμένη αποστολή της οργάνωσης είναι να κάνει εκστρατεία για «έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε άλλα διεθνή μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ».
Η οργάνωση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συχνής αναφοράς της στα μέσα ενημέρωσης και από παγκόσμιους ηγέτες.
Η AI ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1961 από τον δικηγόρο Peter Benenson .
Η αρχική του εστίαση ήταν οι κρατούμενοι συνείδησης , με τις αρμοδιότητές του να διευρύνονται τη δεκαετία του 1970, υπό την ηγεσία του Seán MacBride και του Martin Ennals για να συμπεριλάβει τις αποτυχίες δικαιοσύνης και τα βασανιστήρια . Το 1977 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης . Στη δεκαετία του 1980, γενικός γραμματέας του ήταν ο Thomas Hammarberg , τον οποίο διαδέχθηκε τη δεκαετία του 1990 ο Pierre Sané . Στη δεκαετία του 2000, ήταν υπό την ηγεσία της Irene Khan . 
Η Αμνηστία εφιστά την προσοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις εκστρατείες για συμμόρφωση με τους διεθνείς νόμους και πρότυπα. Λειτουργεί για να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη για να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις όπου γίνεται κατάχρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια