Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Post-it 1980 Σημείωση

Post-it 1980 Σημείωση
Ένα Post-it Note (ή αυτοκόλλητο σημείωμα ) είναι ένα μικρό κομμάτι χαρτί με μια επανακολλούμενη λωρίδα κόλλας στο πίσω μέρος του, που έχει σχεδιαστεί για την προσωρινή τοποθέτηση σημειώσεων σε έγγραφα και άλλες επιφάνειες. Μια κόλλα χαμηλής πρόσφυσης , ευαίσθητη στην πίεση , επιτρέπει στις σημειώσεις να στερεώνονται εύκολα, να αφαιρούνται και ακόμη και να τοποθετούνται ξανά αλλού χωρίς να αφήνουν υπολείμματα. Αρχικά μικρά κίτρινα τετράγωνα, Post-it Notes και συναφή προϊόντα είναι διαθέσιμα σε διάφορα χρώματα, σχήματα, μεγέθη και αντοχές κόλλας. Από το 2019, υπάρχουν τουλάχιστον 26 τεκμηριωμένα χρώματα των Post-it Notes. 
Παρόλο που το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της 3M έληξε το 1997, το "Post-it" και το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα των αρχικών σημειώσεων παραμένουν σήματα κατατεθέντα της εταιρείας , με όρους όπως "σημειώσεις με δυνατότητα επανατοποθέτησης" που χρησιμοποιούνται για παρόμοιες προσφορές που κατασκευάζονται από ανταγωνιστές. Ενώ η χρήση του εμπορικού σήματος «Post-it» με αντιπροσωπευτική έννοια αναφέρεται σε οποιαδήποτε αυτοκόλλητη σημείωση, καμία νομική αρχή δεν θεώρησε ποτέ το εμπορικό σήμα ως γενικό.
Post-it 1980 Σημείωση
Arthur Fry (born 19 August 1932)
Ιστορία 
Το 1968, ο Δρ Spencer Silver , ένας επιστήμονας στην 3M στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσπάθησε να αναπτύξει μια εξαιρετικά ισχυρή κόλλα. Αντίθετα, δημιούργησε κατά λάθος μια κόλλα "χαμηλής πρόσφυσης", επαναχρησιμοποιήσιμη, ευαίσθητη στην πίεση.
Για πέντε χρόνια, ο Silver προωθούσε τη "λύση χωρίς πρόβλημα" εντός της 3M τόσο άτυπα όσο και μέσω σεμιναρίων, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει οπαδούς. Το 1974, ένας συνάδελφός του που είχε παρακολουθήσει ένα από τα σεμινάρια του, το Art Fry , σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την κόλλα για να αγκυρώσει τον σελιδοδείκτη του στο βιβλίο ύμνων του.
Στη συνέχεια, ο Fry χρησιμοποίησε την εγκεκριμένη πολιτική της 3M για την "επιτρεπόμενη παραβίαση " για να αναπτύξει την ιδέα.
Το απαλό κίτρινο χρώμα των αρχικών νότων επιλέχθηκε τυχαία, από το χρώμα του χαρτιού που χρησιμοποιούσε το διπλανό εργαστήριο στην ομάδα Post-It.
Η δοκιμή 3M κυκλοφόρησε το προϊόν ως σελιδοδείκτης "Press 'n Peel" σε καταστήματα σε τέσσερις πόλεις το 1977, αλλά τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.
Ένα χρόνο αργότερα, η 3M έδωσε δωρεάν δείγματα σε καταναλωτές στο Boise του Αϊντάχο , με το 94 τοις εκατό όσων τα δοκίμασαν να δηλώνουν ότι θα αγόραζαν το προϊόν.
Το προϊόν πωλήθηκε ως "Post-Its" στην εισαγωγή του το 1979, και κυκλοφόρησε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις 6 Απριλίου 1980.
Το επόμενο έτος, κυκλοφόρησαν στον Καναδά και Ευρώπη. 
Το 2003, η εταιρεία παρουσίασε τις «Post-it Brand Super Sticky Notes», με ισχυρότερη κόλλα που προσκολλάται καλύτερα σε κάθετες και μη λείες επιφάνειες.  
Μέχρι να λήξει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της 3M τη δεκαετία του 1990, τα χαρτονομίσματα τύπου Post-it παράγονταν μόνο στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Cynthiana του Κεντάκι.
Το 2018, η 3M κυκλοφόρησε τις "Post-It Extreme Notes", οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές και ανθεκτικές στο νερό και οι οποίες κολλάνε στο ξύλο και σε άλλα υλικά σε βιομηχανικά περιβάλλοντα. 
Το 2010 οι δημιουργοί του Post-it Note εντάχθηκαν στο National Inventors Hall of Fame ως αποτέλεσμα της ευρείας επιτυχίας του Post-it Note.  

Ανταγωνιστικές αξιώσεις 
Ο Alan Amron ισχυρίστηκε ότι ήταν ο πραγματικός εφευρέτης το 1973 που αποκάλυψε την τεχνολογία Post-it Note στην 3M το 1974.
Η αγωγή του κατά της 3M το 1997 διευθετήθηκε με μια πληρωμή από 3M στην Amron..
Ως μέρος του διακανονισμού, η Amron συμφώνησε να μην προβεί σε μελλοντικές αξιώσεις κατά της εταιρείας εκτός εάν παραβιαστεί η συμφωνία διακανονισμού.
Ωστόσο, το 2016, άσκησε περαιτέρω μήνυση κατά της 3M,  ισχυριζόμενος ότι η 3M ισχυριζόταν λανθασμένα ότι ήταν ο εφευρέτης και ζητούσε αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μια προκαταρκτική ακρόαση, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τα μέρη να υποβληθούν σε διαμεσολάβηση.
Η αγωγή απορρίφθηκε στη συνέχεια, επικυρώνοντας τον προηγούμενο διακανονισμό του 1998.  
Τον Ιούλιο του 2016, ένας πρώην υπάλληλος του τμήματος μάρκετινγκ της 3M, ο Daniel Dassow, δήλωσε ότι το 1974 ο Alan Amron είχε αποκαλύψει την εφεύρεσή του για τις αυτοκόλλητες σημειώσεις του Press-on στην 3M.

Χρησιμοποιεί 
Στους χώρους εργασίας και στην τάξη
Τα Post-it Notes μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ομάδες σχεδιασμού για να προσφέρουν προσωπικές ιδέες, να βοηθήσουν σε ομαδικές δραστηριότητες όπως ο καταιγισμός ιδεών και να υποστηρίξουν τη σχεδιαστική σκέψη και τα αποτελέσματα του σχεδιασμού.
Τα Post-it Notes προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία πλεονεκτημάτων σε μια τάξη—για παράδειγμα, είναι οικονομικά αποδοτικά, δεν χρειάζονται χρόνο για να εγκατασταθούν και είναι αρκετά απλά για να χρησιμοποιηθούν από σχεδόν οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα. Έχουν χρήσεις σε εννοιολογική χαρτογράφηση, μοντέλα ετικετών και πολλά άλλα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά την επεξήγηση και τη διδασκαλία ευρύτερων όρων όπως η γενετική. 
Οι Post-it Notes χρησιμοποιούνται στο χώρο εργασίας τόσο για να μεταφέρουν πληροφορίες όσο και για να προσφέρουν επαίνους ή λόγια ενθάρρυνσης. Μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των συναδέλφων και μπορούν να βοηθήσουν στην επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν για να επαινούν τους ανθρώπους ή να τους λένε να συνεχίσουν την καλή δουλειά. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 
Το Satiregram, ένας λογαριασμός παρωδίας στο Instagram από τον Euzcil Castaneto, παρουσιάζει χειρόγραφα μηνύματα στα Post-it Notes που περιγράφουν τυπικές εικόνες που θα ανέβαζαν οι άνθρωποι στο Instagram.

Στην πειθώ 
Ως ένα από τα καταναλωτικά είδη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αγορά, τα Post-it Notes ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες λαμβάνουν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτά. Αυτό υποστηρίζεται από έρευνα που είχε ως στόχο να δει πόσο χρήσιμες μπορούν να είναι αυτές οι μικρές λωρίδες χαρτιού σε όσους τις χρησιμοποιούν.  

Στην τέχνη 
Το "The Yellow Stikee Diary of a Mad Secretary", της Rosa Maria Arenas, είναι το μίνι γραφικό περιοδικό ενός υπαλλήλου γραφείου/καλλιτέχνη, που εκτίθεται από τις 7 Ιουλίου έως τις 25 Αυγούστου 2013, στη Γκαλερί του Michigan Institute of Contemporary Art (MICA) στο Lansing . , Μίσιγκαν . Τα 41 σχέδια που εμφανίζονται είναι ένα μικρό ποσοστό των περισσότερων από 2000 πρωτότυπων σχεδίων που αποτελούν το Yellow Stikee Diary Project που δημιούργησε η Arenas ενώ εργαζόταν σε προσωρινές εργασίες από το 1994 έως το 2005. Τυπωμένα με αρχειακά μελάνια σε αρχειακό χαρτί, οι αναπαραγωγές περιλαμβάνουν "μεγέθη αυτοκόλλητου" ( Εκτυπώσεις με κορνίζα 3″ × 5″ και μεγεθύνσεις των αρχικών σχεδίων (τα οποία έγιναν όλα σε Post-It Notes). 
Το 2012, ο Τούρκος καλλιτέχνης Ardan Özmenoğlu επιλέχθηκε να έχει μια ατομική έκθεση στην γκαλερί Bertrand Delacroix στην περιοχή τέχνης του Chelsea, στο Μανχάταν . Η έκθεση, με τίτλο "E Pluribus Unum" (Λατινικά "Out of many, one"), άνοιξε στις 15 Νοεμβρίου 2012 και παρουσίασε έργα μεγάλης κλίμακας σε Post-It Notes.
Το 2004, η Paola Antonelli , επιμελήτρια αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού , συμπεριέλαβε τα Post-it Notes σε μια παράσταση με τίτλο «Ταπεινά αριστουργήματα».
Η Rebecca Murtaugh, καλλιτέχνης από την Καλιφόρνια , που χρησιμοποιεί Post-it Notes στα έργα της, το 2001 δημιούργησε μια εγκατάσταση καλύπτοντας ολόκληρη την κρεβατοκάμαρά της με χαρτονομίσματα αξίας 1000 δολαρίων, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο κίτρινο για αντικείμενα που θεωρούσε ότι είχαν λιγότερη αξία και χρώματα νέον για πιο σημαντικά αντικείμενα, όπως το κρεβάτι. 
Το 2000, η ​​20ή επέτειος των Post-it Notes γιορτάστηκε βάζοντας τους καλλιτέχνες να δημιουργούν έργα τέχνης στις νότες. Ένα τέτοιο έργο, του καλλιτέχνη RB Kitaj , πουλήθηκε για 640 £ σε μια δημοπρασία, καθιστώντας το το πιο πολύτιμο Post-I Note που έχει καταγραφεί.  
Ο τοίχος Lennon , ένας πίνακας μηνυμάτων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Χονγκ Κονγκ το 2014 από μια καμπύλη σκάλα στο Κεντρικό Κυβερνητικό συγκρότημα , καλύπτεται από πολύχρωμα Post-It Notes με χειρόγραφα μηνύματα από υποστηρικτές. 

Εφαρμογές λογισμικού 
Οι Virtual Post-It Notes έχουν δημιουργηθεί για υπολογιστές με τη μορφή σημειώσεων επιφάνειας εργασίας . Αυτά περιλαμβάνουν τις σημειώσεις λογισμικού επωνυμίας Post-it της 3M, τα Stickies στο macOS , τα Sticky Notes στα Windows  ή άλλες εφαρμογές όπως το ShixxNOTE. 
Οι εικονικές σημειώσεις τύπου Post-It είναι επίσης διαθέσιμες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το Evernote , το Google Keep ή το Microsoft OneNote . 
Το 1997, η 3M μήνυσε τη Microsoft για παραβίαση εμπορικού σήματος επειδή χρησιμοποίησε τον όρο "Post-It" σε ένα αρχείο βοήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια