Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ενα μαθηματικό μοντέλο για να χάσετε παραπανίσια κιλά

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι μοναδική λύση για τα περιττά κιλά είναι η κατανάλωση ή πρόσληψη λιγότερων θερμίδων, δηλαδή η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού.
Ωστόσο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, πολύ λίγοι παχύσαρκοι καταφέρνουν να ακολουθήσουν τη σοφή συνταγή.
Γι’ αυτό οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι προτιμότερο να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην πάρουμε παραπανίσιο βάρος αντί να ιδρώνουμε, κυριολεκτικώς και μη, για να το χάσουμε.

Ο συμβατικός κανόνας που διέπει το αδυνάτισμα, τον οποίο έχουν υιοθετήσει αμερικανικοί και βρετανικοί υγειονομικοί φορείς, είναι εξαιρετικά απλός.
Μειώστε –λένε– κατά 500 θερμίδες καθημερινά τη διατροφή σας και θα δείτε ότι κάθε εβδομάδα θα χάνετε περί το μισό κιλό.
Βέβαια, πολλοί ειδικοί αναγνωρίζουν ότι αυτός ο κανόνας είναι γενικός και δεν λαμβάνει υπόψη τις διάφορες αλλαγές του μεταβολισμού που προκαλούνται όταν κάποιος παχαίνει.

Δημοσίευμα του περιοδικού The Lancet αναφέρει ότι ο δρ Χολ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ δημιούργησε ένα μαθηματικό πρότυπο, που προβλέπει ποια θα είναι η απώλεια βάρους που θα έχουμε, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.
Το λίπος και οι μυς, παραδείγματος χάρη, αντιδρούν διαφορετικά και έτσι η ίδια ποσότητα φαγητού έχει διαφορετικές συνέπειες σε ένα λιπόσαρκο άνθρωπο από ό,τι σε έναν μυώδη και γυμνασμένο.
Η εφαρμογή του προτύπου του δόκτορος Xολ προσφέρει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση του τι πρέπει να κάνει καθένας που θέλει να αδυνατίσει.

Σύμφωνα με τις παλιότερες θεωρίες, η αποχή από ένα αναψυκτικό όπως coca-cola που έχει 250 θερμίδες θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χάσουμε 35 κιλά μέσα σε τρία χρόνια.
Το μαθηματικό πρότυπο του δρος Χολ, αντιθέτως, προβλέπει ότι εάν κάποιος απαρνηθεί το καθημερινό μπουκάλι αναψυκτικού μπορεί να χάσει το πολύ έως 11 κιλά μέσα σε μία τριετία.
Η νέα μέθοδος υπολογισμού αναγνωρίζει ότι το βάρος του ανθρώπου που κάνει δίαιτα θα φτάσει σε ένα σημείο όπου θα σταθεροποιηθεί όποια και αν είναι η μείωση των θερμίδων που καταναλώνει ο οργανισμός.
Αυτό αποτυπώνει πολύ καλύτερα την πραγματικότητα από ό,τι η παλιότερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία αυτός που θα κάνει δίαιτα θα χάνει διαρκώς βάρος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να κερδίσουμε κιλά. Μια πολύ μικρή αλλαγή –ας πούμε δέκα παραπανίσιες θερμίδες σε καθημερινή βάση– ευθύνονται για την αύξηση, κατά εννιά κιλά, του βάρους του μέσου Αμερικανού την τελευταία τριακονταετία.
Από την άλλη, είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε αυτά τα κιλά επειδή, χωρίς καν να το καταλάβουμε, η ποσότητα τροφής που απαιτείται για να διατηρηθούμε σε καλή υγεία αυξάνεται μαζί με το βάρος και –δυστυχώς– με την όρεξη.

Περιορίστε τις θερμίδες
Το γεγονός ότι ο μέσος Αμερικανός είναι σήμερα κατά εννιά κιλά βαρύτερος σημαίνει ότι η καθημερινή του διατροφή –αυτή που απαιτείται για την απλή συντήρηση του οργανισμού– είναι πλουσιότερη κατά 220 θερμίδες.
Αν, λοιπόν, κάποιος θέλει να επιστρέψει στο παλιό του βάρος, θα πρέπει να αφαιρέσει από το σιτηρέσιό του τις παραπανίσιες θερμίδες. Τα ημίμετρα θα καταλήξουν σε μια νέα ισορροπία και τα κιλά δεν θα μειωθούν.

Για παράδειγμα, ένα άνδρας 23 ετών, με ύψος 170 εκατοστά, πρέπει να ζυγίζει 70 κιλά και να καταναλώνει 2.294 θερμίδες ημερησίως. Αν, λοιπόν, ζυγίζει 110, σημαίνει ότι καταναλώνει 3.080 θερμίδες καθημερινά (εφόσον παραμένει σταθερός σε αυτό το βάρος).
Για να αδυνατίσει, να πέσει στα 70 κιλά, πρέπει να καταργήσει από το καθημερινό του σιτηρέσιο 786 θερμίδες. Αν δεν καταφέρει τον στόχο του αλλά κάνει κάποια ηπιότερη δίαιτα, θα χάσει μεν βάρος, αλλά τελικά η πρόσληψη θερμίδων θα αγγίξει το επίπεδο των θερμίδων που χρειάζεται για να συντηρηθεί και έτσι το βάρος του θα σταθεροποιηθεί. Αναλόγως, κάποιος που ζυγίζει 90 κιλά θα πρέπει να αφαιρέσει μόνο 435 θερμίδες για να φτάσει στο ιδανικό βάρος.

Ο πιο παχύς θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες περικοπές σε στάδια, περιορίζοντας το θερμιδικό φορτίο που καταναλώνει ξανά και ξανά, προσαρμόζοντάς το κάθε φορά στα νέα δεδομένα.
Αυτό είναι μεν εφικτό, αλλά απαιτεί σιδηρά θέληση. Όσοι τη διαθέτουν, δεν επρόκειτο ποτέ να αφεθούν στη μοίρα τους και να γίνουν υπέρβαροι.

Το μεγάλο μυστικό για το καλλίγραμμο σώμα και κυρίως την καλή υγεία είναι η… πειθαρχία. Σε ολόκληρη τη ζωή πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μένουμε στο ιδανικό μας βάρος. Κι αυτό είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο σε έναν κόσμο που έχει ως βασική του αρχή τον κορεσμό κάθε όρεξης και την άμεση ικανοποίηση κάθε επιθυμίας.
The Economist/Διονυσία Βορίδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια