Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ray Tomlinson 1941- 2016 Αμερικανός προγραμματιστής @

Ray Tomlinson Αμερικανός προγραμματιστής @
Ο Ρέι Τόμλινσον (Raymond Samuel "Ray" Tomlinson, 23 Απριλίου 1941 - 5 Μαρτίου 2016) ήταν ένας πρωτοπόρος Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο οποίος εφάρμοσε το πρώτο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο σύστημα ARPANET, πρόδρομο του Internet, το 1971. Αυτό ήταν το πρώτο σύστημα το οποίο καθιστούσε εφικτή την αποστολή e-mail μεταξύ χρηστών συνδεδεμένων στο ARPANET μέσω διαφορετικών υπολογιστών. Προηγουμένως, το ταχυδρομείο μπορούσε να αποσταλεί μόνο μεταξύ όσων χρησιμοποιούσαν τον ίδιο υπολογιστή.
Για να επιτευχθει αυτό, χρησιμοποίησε το σύμβολο @ για να διαχωρίσει το όνομα του χρήστη από το όνομα του υπολογιστή, ένα σύστημα το οποίο έκτοτε εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το διαδικτυακό Hall of Fame, αναγνωρίζοντας το έργο του, σχολίασε: «Το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τόμλινσον επέφερε μια ολοκληρωτική επανάσταση, που άλλαξε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων».
Ο Τόμλινσον είναι διεθνώς γνωστός και αναγνωρισμενος ως ο εφευρέτης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ray Tomlinson @
Η ζωή και η εκπαίδευσή του
Ο Τόμλινσον γεννήθηκε στο Άμστερνταμ της Νέας Υόρκης, αλλά η οικογένειά του σύντομα μετακόμισε στο μικρό, ανεξάρτητο χωριό του Βέιλ Μιλς, στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Κεντρικό Σχολείο του Μπροαντάλμπιν, στο κοντινό Μπροαντάλμπιν, της Νέας Υόρκης. Αργότερα φοίτησε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ στην Τροία της Νέας Υόρκης. Το 1963 έλαβε πτυχίο ηλεκτρονικού μηχανικού.
Μετά την αποφοίτησή του από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ρενσσελάερ, εισήλθε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης (MIT) για να συνεχίσει την εκπαίδευσή του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Στο ΜΙΤ, ο Τόμλισον εργάστηκε στον Όμιλο Επικοινωνίας Λόγου και ανέπτυξε ένα υβριδικό αναλογικό-ψηφιακό σύστημα σύνθεσης ομιλίας, ως θέμα της διατριβής του στην ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική, το 1965.
Ray Tomlinson
Καριέρα
Το 1967 εντάχθηκε στην εταιρεία τεχνολογίας Μπολτ, Μπερανέκ και Νιούμαν (τώρα BBN Technologies), όπου βοήθησε στην ανάπτυξη του λειτουργικού συστήματος TENEX, συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος ελέγχου δικτύου ARPANET και των εφαρμογών TELNET. Έγραψε ένα πρόγραμμα μεταφοράς αρχείων με την ονομασία CRYNET για τη μεταφορά αρχείων μέσω του ARPANET. Ο Τόλμισον κλήθηκε να αλλάξει ένα πρόγραμμα με όνομα SNDMSG, το οποίο έστελνε μηνύματα σε άλλους χρήστες που μοιράζονταν έναν υπολογιστή, για να τρέχει σε TENEX.
Προσέθεσε κώδικα που πήρε από το CPYNET στο SNDMSG, έτσι ώστε τα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται σε χρήστες άλλων υπολογιστών-το πρώτο e-mail.
Το πρώτο email που έστειλε ο Τόμλινσον ήταν μια δοκιμή, η οποία δε διασώθηκε και ο Τόμλινσον περιέγραψε ως ασήμαντη, ήταν κάτι σαν "QWERTYUIOP". Έτσι λοιπόν έχει καθιερωθεί ότι «Το πρώτο e-mail ήταν QWERTYUIOP».
Ο Τόμλισον αργότερα σχολίασε ότι αυτά τα «δοκιμαστικά μηνύματα ήταν εντελώς αδιάφορα και ως εκ τούτου τα έχω ξεχάσει».
Αρχικά, το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τόμλινσον δε θεωρήθηκε σημαντικό. Η ανάπτυξή του δεν ήταν μια οδηγία του εργοδότη του, με ακόλουθό της τον Τόμλινσον. Όταν ο Τόμλινσον έδειξε την ιδέα σε έναν συνάδελφο, ο Τόμλινσον του είπε: «Μην το πείτε σε κανέναν! Αυτή δεν είναι η εργασία που θα έπρεπε να κάνουμε τώρα».
Ο Τόμλινσον είχε πει ότι προτιμάει το "email" από το "e-mail" και αστειευόμενος σε μια συνέντευξή του 2010 υποστήριξε ότι «είμαι απλώς ένας άνθρωπος που προσπαθεί να διατηρήσει τον κόσμο ενωμένο» και ότι «ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετό καιρό ώστε να καταργηθεί η παύλα».

Θάνατος
ο Τόμλινσον πέθανε στο σπίτι του στο Λίνκολν της Μασαχουσέτης, στις 5 Μαρτίου του 2016 από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 74 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια