Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Paul Wittgenstein 1887-1961 Αυστροαμερικανός πιανίστας

Paul Wittgenstein πιανίστας
Ο Paul Wittgenstein (5 Νοεμβρίου 1887 – 3 Μαρτίου 1961) ήταν Αυστροαμερικανός πιανίστας συναυλιών που διακρίθηκε για την παραγγελία νέων κοντσέρτων για πιάνο μόνο για το αριστερό χέρι, μετά τον ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επινόησε νέες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων συνδυασμών πετάλι και κίνησης χεριού, που του επέτρεψαν να παίξει συγχορδίες που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατες για έναν πιανίστα με πέντε δάχτυλα.

Ήταν μεγαλύτερος αδελφός του φιλοσόφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν .
Έκανε το ντεμπούτο του στο κοινό το 1913, αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές. Την επόμενη χρονιά, όμως, ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και κλήθηκε για στρατιωτική θητεία. Πυροβολήθηκε στον αγκώνα και συνελήφθη από τους Ρώσους κατά τη Μάχη της Γαλικίας και το δεξί του χέρι έπρεπε να ακρωτηριαστεί.  

Νέα καριέρα ως αριστερόχειρας πιανίστας 
Κύριο άρθρο: Έργα που σχετίζονται με τον Paul Wittgenstein
Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στο Ομσκ της Σιβηρίας, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του χρησιμοποιώντας μόνο το αριστερό του χέρι. Μέσω του Δανού Πρέσβη, έγραψε στον παλιό του δάσκαλο Josef Labor , ο οποίος ήταν τυφλός, ζητώντας ένα κονσέρτο για το αριστερό χέρι. Οι Εργατικοί απάντησαν γρήγορα, λέγοντας ότι είχε ήδη ξεκινήσει τη δουλειά σε ένα κομμάτι.
Μετά το τέλος του πολέμου, ο Βιτγκενστάιν μελέτησε έντονα, τακτοποιώντας κομμάτια μόνο για το αριστερό χέρι και μαθαίνοντας τη νέα σύνθεση που γράφτηκε για αυτόν από τους Εργατικούς. Για άλλη μια φορά άρχισε να δίνει συναυλίες. Πολλές κριτικές επικρίθηκαν με σχόλια ότι έπαιξε πολύ καλά για έναν άνθρωπο με ένα χέρι, αλλά επέμενε.
Στη συνέχεια προσέγγισε περισσότερους διάσημους συνθέτες, ζητώντας τους να γράψουν υλικό για να ερμηνεύσει. Ο Benjamin Britten , ο Paul Hindemith , ο Alexandre Tansman , ο Erich Wolfgang Korngold , ο Sergei Prokofiev , ο Karl Weigl , ο Franz Schmidt , ο Sergei Bortkiewicz και ο Richard Strauss έφτιαξαν κομμάτια για αυτόν. 
Ο Maurice Ravel έγραψε το Κοντσέρτο για πιάνο για το αριστερό χέρι, που έγινε πιο διάσημο από οποιαδήποτε άλλη σύνθεση που ενέπνευσε ο Βιτγκενστάιν. Αλλά όταν ο Wittgenstein έκανε αλλαγές στο σκορ για την πρεμιέρα, ο Ravel εξοργίστηκε και οι δυο τους δεν συμβιβάστηκαν ποτέ.
Ο Wittgenstein δεν ερμήνευσε κάθε κομμάτι που του είχε παραγγείλει. Είπε στον Προκόφιεφ ότι δεν καταλάβαινε το 4ο Κοντσέρτο του για πιάνο , αλλά κάποια μέρα θα το έπαιζε. ωστόσο δεν το έκανε ποτέ.
Αργότερα δήλωσε ότι «Ακόμα και ένα κοντσέρτο ο Προκόφιεφ έχει γράψει για μένα, δεν έχω παίξει ακόμη γιατί η εσωτερική λογική του έργου δεν μου είναι ξεκάθαρη και, φυσικά, δεν μπορώ να το παίξω μέχρι να γίνει».
Απέρριψε κατηγορηματικά τη μουσική για πιάνο του Hindemith με Orchestra Op. 29; έκρυψε την παρτιτούρα στη μελέτη του και ανακαλύφθηκε μόνο μετά τον θάνατο της χήρας του το 2002 (τότε ο ίδιος ο Χίντεμιθ είχε πεθάνει για 39 χρόνια).
Μπόρεσε να ακολουθήσει αυτήν την προσέγγιση επειδή εισήγαγε στα συμβόλαιά του με συνθέτες τη ρήτρα ότι είχε τα μοναδικά δικαιώματα εκτέλεσης μιας σύνθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όπως εξήγησε ο Wittgenstein στον Siegfried Rapp στις 5 Ιουνίου 1950:
Δεν χτίζεις ένα σπίτι μόνο και μόνο για να μπορεί κάποιος άλλος να ζήσει σε αυτό. Παρήγγειλα και πλήρωσα για τα έργα, η όλη ιδέα ήταν δική μου... Αλλά εκείνα τα έργα για τα οποία εξακολουθώ να έχω τα αποκλειστικά δικαιώματα εκτέλεσης θα παραμείνουν δικά μου όσο συνεχίζω να παίζω δημόσια. αυτό είναι μόνο σωστό και δίκαιο. Μόλις πεθάνω ή δεν δίνω πλέον συναυλίες, τότε τα έργα θα είναι διαθέσιμα σε όλους γιατί δεν έχω καμία επιθυμία να μαζεύουν σκόνη στις βιβλιοθήκες εις βάρος του συνθέτη.
(Ο Ζίγκφριντ Ραπ επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα το 4ο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ το 1956, πέντε χρόνια πριν από το θάνατο του Βιτγκενστάιν.)
Πολλά από τα έργα που παρήγγειλε ο Wittgenstein εξακολουθούν να ερμηνεύονται συχνά σήμερα από πιανίστες με δύο χέρια. Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός πιανίστας Friedrich Wührer , διεκδικώντας την κύρωση του συνθέτη αλλά προφανώς λόγω των αντιρρήσεων του Wittgenstein, δημιούργησε διασκευές με δύο χέρια των αριστερών έργων του Franz Schmidt εμπνευσμένα από τον Wittgenstein. Πιανίστες που γεννήθηκαν μετά τον Wittgenstein που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν χάσει τη χρήση των δεξιών χεριών τους, όπως ο Leon Fleisher (αν και τελικά ανέκτησε τις ικανότητες του δεξιού χεριού του) και ο João Carlos Martins , έχουν επίσης παίξει έργα που συντέθηκαν για αυτόν.
Ως ερμηνευτής, η μεταθανάτια φήμη του Wittgenstein είναι ανάμεικτη. Ο Alexander Waugh σχολιάζει στο The House of Wittgenstein: A Family at War ότι μεταξύ 1928 και 1934, ο Wittgenstein ήταν «ένας παγκόσμιας κλάσης πιανίστας με εξαιρετική τεχνική ικανότητα και ευαισθησία», αλλά ότι το παίξιμό του γινόταν όλο και πιο «σκληρό και σκληρό». Οι ορχήστρες και οι μαέστροι που τον είχαν προσκαλέσει μια φορά, σπάνια προσπαθούσαν να τον επαναλάβουν. Η τάση του να τροποποιεί και να ξαναγράφει, χωρίς εξουσιοδότηση, τα έργα που είχε παραγγείλει συνέβαλε επίσης στην αμφιλεγόμενη μουσική του θέση.
Paul Wittgenstein Αυστροαμερικανός πιανίστας
Ναζιστική δίωξη και μετανάστευση 
Η οικογένεια Wittgenstein είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό τρεις γενιές πριν από τη γέννησή του από την πατρική πλευρά και δύο γενιές πριν από τη μητρική πλευρά. Ωστόσο, ήταν κυρίως εβραϊκής καταγωγής, και σύμφωνα με τους νόμους της Νυρεμβέργης ταξινομήθηκαν ως Εβραίοι.
Μετά την άνοδο του Ναζιστικού Κόμματος και την προσάρτηση της Αυστρίας , ο Παύλος προσπάθησε να πείσει τις μεγαλύτερες αδερφές του Ερμίνη και Ελένη (69 και 64 ετών τότε) να φύγουν από τη Βιέννη, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν: ήταν δεμένοι στα σπίτια τους. εκεί, και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μια τόσο διακεκριμένη οικογένεια όπως η δική τους βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο. Ο Λούντβιχ ζούσε ήδη στην Αγγλία για μερικά χρόνια και η Μάργκαρετ (Γκρετλ)ήταν παντρεμένος με έναν Αμερικανό. Ο ίδιος ο Paul, στον οποίο δεν επιτρεπόταν πλέον να παίζει σε δημόσιες συναυλίες υπό τους Ναζί, αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1938. Από εκεί μαζί με τον Gretl, με κάποια βοήθεια από τον Ludwig (ο οποίος απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα το 1939), κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα οικονομικά της οικογένειας (κυρίως κρατούνται στο εξωτερικό) και νομικές διασυνδέσεις για να αποκτήσουν το καθεστώς μη Εβραίων για τις αδερφές τους.
Το χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της οικογένειας αποτελούνταν από ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη Γερμανία και κατεχόμενα εδάφη συνολικής αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική περιουσία στην Ευρώπη. Ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας παραδόθηκαν στους Ναζί με αντάλλαγμα την προστασία που παρείχε στις δύο αδελφές υπό εξαιρετικές ερμηνείες των φυλετικών νόμων, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ζουν στο οικογενειακό τους παλάτι στη Βιέννη.

Προσωπική ζωή 
Η γυναίκα του, η Χίλντε, ήταν μαθήτριά του. Είχαν δύο παιδιά πριν από το γάμο τους, το πρώτο συνελήφθη μετά το πρώτο μάθημα πιάνου, όταν η Χίλντε ήταν δεκαοκτώ ετών και ο Πωλ σαράντα επτά. Επειδή η Χίλντε δεν ήταν Εβραία, ο Παύλος ήταν ανοιχτός σε κατηγορίες για « φυλετική βεβήλωση ». το 1938 κατέφυγε στη Νέα Υόρκη. Το 1940 πέρασε επτά μήνες στην Κούβα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μόνιμες βίζες για τη Χίλντε και τον εαυτό του, και ήταν στην Αβάνα , στις 20 Αυγούστου 1940, που παντρεύτηκαν με καθολική τελετή.
Όταν η γυναίκα του και τα παιδιά του έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1941, τους έστησε σε ένα σπίτι στο Λονγκ Άιλαντ , το οποίο επισκεπτόταν τα Σαββατοκύριακα από το διαμέρισμά του στο Riverside Drive .
Ο Wittgenstein έγινε Αμερικανός πολίτης το 1946 και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε πολλά μαθήματα και έπαιζε. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1961 και αρχικά θάφτηκε στο Λονγκ Άιλαντ, αλλά αργότερα διασπάστηκε και θάφτηκε εκ νέου στο νεκροταφείο Pinegrove, στο South Sterling, στο Pike County, στην Πενσυλβάνια , όπου είχε μετακομίσει η χήρα του.

Συλλέκτης έργων τέχνης 
Ο Wittgenstein συνέλεξε έργα τέχνης από καλλιτέχνες της Βιέννης Secession , ιδιαίτερα τον Gustav Klimt . Είχε επίσης μια σειρά από έργα του Rudolf von Alt . Είχε επίσης μια μεγάλη συλλογή από μουσική και μουσικά όργανα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια