Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

David McTaggart 1932-2001 Greenpeace

David McTaggart Greenpeace
Ο Ντέιβιντ Φρέιζερ ΜακΤάγκαρτ (24 Ιουνίου 1932 – 23 Μαρτίου 2001) ήταν καναδικής καταγωγής περιβαλλοντολόγος που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ίδρυση της Greenpeace International .
Εξαιρετικός αθλητής σε όλα τα επίπεδα, ως νεαρός κέρδισε τρία διαδοχικά Εθνικά Πρωταθλήματα Μπάντμιντον του Καναδά στο απλό ανδρών (1956–1958) και εκπροσώπησε τη χώρα αυτή στον διαγωνισμό Thomas Cup του μπάντμιντον (παγκόσμιο ομαδικό πρωτάθλημα ανδρών). 
Πριν από την εμπλοκή του στην Greenpeace είχε ευημερήσει ως κατασκευαστής και προγραμματιστής.
Το 1972, απαντώντας σε μια αγγελία στις εφημερίδες, χρησιμοποίησε το προσωπικό του σκάφος για να διαμαρτυρηθεί για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων στον Ειρηνικό από τη γαλλική κυβέρνηση . Αφού υπέστη ζημιά στο σκάφος του και τραυματίστηκε σωματικά από τον γαλλικό στρατό, η διαμαρτυρία του πέτυχε το 1974 όταν οι Γάλλοι ανακοίνωσαν το τέλος του προγράμματος ατμοσφαιρικών πυρηνικών δοκιμών τους . Ο McTaggart πέρασε τα επόμενα αρκετά χρόνια επιδιώκοντας νομικές ενέργειες κατά της γαλλικής κυβέρνησης και βοηθώντας στη δημιουργία θυγατρικών της Greenpeace σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Το 1979 μεσολάβησε σε μια συμφωνία που οδήγησε στον σχηματισμό της Greenpeace International, τερματίζοντας την ηγεσία της αρχικής ιδρυτικής ομάδας με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά.
David McTaggart Greenpeace
Έγινε πρόεδρος και επικεφαλής εκπρόσωπος της Greenpeace το 1979, αποσύρθηκε το 1991 για να ζήσει σε ένα ελαιοτροφείο στο Paciano της Ούμπρια της Ιταλίας. 
Ο McTaggart συνέχισε να συμμετέχει στα φόρουμ της Greenpeace μετά τη συνταξιοδότησή του για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτός και ο τραγουδιστής Bryan Adams έκαναν μια τεράστια καμπάνια με καρτ ποστάλ για να βοηθήσουν στη δημιουργία του καταφυγίου φαλαινών της Νότιας Ανταρκτικής. Για σχεδόν δύο χρόνια έκαναν περιοδείες σε όλο τον κόσμο ζητώντας από χιλιάδες θεατές να γράψουν σε χώρες που εμπλέκονται με τη φαλαινοθηρία για να υποστηρίξουν το καταφύγιο.
Το Southern Ocean Whale Sanctuary ιδρύθηκε από την IWC το 1994 με 23 χώρες να υποστηρίζουν τη συμφωνία και την Ιαπωνία να είναι αντίθετη.
Ο Te Vaka αφιέρωσε το τραγούδι του "Sei Ma Le Losa" στον ΜακΤάγκαρτ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 23 Μαρτίου 2001, κοντά στο σπίτι του στην Ιταλία.
Το 1987 ο McTaggart ίδρυσε το Ίδρυμα Τρίτης Χιλιετίας , ένα US 501(c)(3) αφιερωμένο στη συνέχιση του έργου του για τον αφοπλισμό, την ειρήνη και ένα βιώσιμο μέλλον. Το ίδρυμα, που εδρεύει στο πρώην σπίτι του στο Paciano της Ιταλίας, συνεχίζει σήμερα να προωθεί τοπικά και παγκόσμια έργα στη μνήμη του.
Το 1996 έλαβε το δημοσιογραφικό βραβείο Golden Doves for Peace που εκδόθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Ερευνών Archivio Disarmo

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια