Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιωάννης Παρασκευόπουλος 1889-1951 αστρονόμος

Ioannis Paraskevopoulos astronomer crater
Ιωάννης Παρασκευόπουλος, έλληνας αστρονόμος, κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater) 
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Στέφανου (20 Ιουνίου 1889 – 15 Μαρτίου 1951) ήταν Έλληνας αστρονόμος.

Βιογραφία
Ο Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά και απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέποντας τις ικανότητές του ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινήτης τον προσέλαβε ως βοηθό του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το 1919 ο Παρασκευόπουλος μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με υποτροφία για δύο έτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο Γιέρκς, όπου γνώρισε και νυμφεύθηκε την Ντόροθυ Μπλοκ (Dorothy W. Block). Επίσης εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον. 
Ioannis Paraskevopoulos astronomer
Το 1921 επέστρεψε στην Αθήνα ως τακτικός αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Απογοητεύεται όμως από το ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκείνα που έμαθε και από την έλλειψη χρηματοδοτήσεως. Για τον λόγο αυτό έφυγε ξανά για την Αμερική, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του αστρονομικού σταθμού Μπόιντεν (Boyden) του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ στην Αρεκίπα του Περού, με προοπτική τη μεταφορά του σε μια καταλληλότερη τοποθεσία. Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση του σταθμού στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής εξαιτίας των καλύτερων κλιματικών συνθηκών, και ο Παρασκευόπουλος εργάσθηκε εκεί από τη θέση του διευθυντή από το 1927 μέχρι τον θάνατό του το 1951. 
Ο Παρασκευόπουλος συν-ανεκάλυψε δύο κομήτες και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος, ενώ μελέτησε τους φασματοσκοπικώς διπλούς και τους μεταβλητούς αστέρες. Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ioannis Paraskevopoulos astronomer
Ονομάσθηκαν προς τιμή του
Ο αστεροειδής 5298 Παρασκευόπουλος (5298 Paraskevopoulos), που ανακαλύφθηκε το 1966 στο Αστεροσκοπείο Μπόιντεν
Ο Κομήτης C/1940 O1 (Whipple-Paraskevopoulos) του 1940
Ο Κομήτης C/1941 B2 (de Kock-Paraskevopoulos) του 1941
Ο κρατήρας Παρασκευόπουλος στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια