Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λαγάνα με λευκό Ταχίνι

Η παρούσα συνταγή για Λαγάνα με λευκό Ταχίνι, είναι από το βιβλίο "Συνταγολόγιο Αρτοποιίας" του κ.Otmar Otto Fricker Master Baker & Chef Patisserie και δημοσιεύεται κατόπιν άδειας από τον ίδιο. Φυσικά......τον ευχαριστώ από καρδιάς! 
Υλικά:                 
500 γρ Αλεύρι τ.70%
500 γρ Αλεύρι κίτρινο (τ. Μ ψιλό)
600-650 γρ Νερό
200 γρ Ταχίνι λευκό
250 γρ Σουσάμι λευκό αποφλοιωμένο
100 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
30 γρ Νωπή μαγιά αρτοποιίας
20 γρ Αλάτι
½ κγ Μέλι
Έξτρα:                    
2 Χαρτιά ψησίματος

Εκτέλεση: Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Κοσκινίστε σε μία λεκάνη τα δύο άλευρα με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα το ταχίνι, τη ζάχαρη και την αραιωμένη μαγιά. Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μία ζύμη σφιχτή και ελαστική. Αν ζυμώσουμε με μίξερ με το γάντζο, τότε ζυμώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί σε αργή ταχύτητα για 3 λεπτά και μετά σε γρήγορη ταχύτητα άλλα 5 λεπτά.
Σκεπάστε κι αφήστε να ξεκουραστεί η ζύμη για 30 λεπτά. Κόβεται σε 3 κομμάτια των 600 γρ και τα πλάθουμε σε μπάλες. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15-30 λεπτά. Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε σε σχήμα λαγάνας. Βάλτε τις σε ταψιά στρωμένες με λαδόκολλες..
Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Διαλύστε το μέλι σε λίγο χλιαρό νερό. Αλείψτε πολύ καλά με πινέλο τις λαγάνες και τις πασπαλίστε τις με το σουσάμι.. Πατήστε ελαφρά το σουσάμι για να κολλήσει στη ζύμη. Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°-210° Κελσίου, για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της λαγάνας που έχουμε πλάσει, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια