Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μωυσής Ελισάφ 1954-2023 δήμαρχος Ιωαννίνων

17.7.1954 - Αθήνα, 17.2.2023
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την πόλη, την οποία υπηρέτησε ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019.
Ο Μωυσής Ελισάφ εδώ και λίγους μήνες έδινε μάχη με τον καρκίνο με την υγεία του να έχει επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα. Είχε νοσηλευτεί, μάλιστα, και σε νοσοκομείο των Αθηνών, όπως αναφέρει το ipeirotika.gr.

Η ζωή και το έργο του
Ο Μωυσής Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Ήταν παθολόγος και πανεπιστημιακός ρωμανιώτικης καταγωγής και διατελούσε Δήμαρχος Ιωαννιτών από το 2019. Οι γονείς του ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μάζωξη κατά την οποία οι περισσότεροι Εβραίοι των Ιωαννίνων εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, με ένα 9% της κοινότητας να επιβιώνει.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξειδικεύτηκε στην παθολογία. Επίσης, ήταν πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων με τον συνδυασμό «Γιάννενα – Νέα Εποχή». Στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 23,82% και στον δεύτερο επικράτησε έναντι του συνυποψηφίου και προκατόχου του, Θωμά Μπέγκα, με 50,33%. Ήταν ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχθηκε στην Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια