Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Louis Vuitton 1821-1892 Γάλλος σχεδιαστής μόδας

4 Αυγούστου 1821 – 27 Φεβρουαρίου 1892 ήταν Γάλλος σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας. Ήταν ο ιδρυτής της μάρκας δερμάτινων ειδών Louis Vuitton που τώρα ανήκει στην LVMH . Πριν από αυτό, είχε διοριστεί ως κατασκευαστής κορμού στην αυτοκράτειρα Eugénie de Montijo , σύζυγο του Ναπολέοντα Γ' .
Ο Vuitton γεννήθηκε σε μια οικογένεια τεχνιτών, ξυλουργών και αγροτών. Σε ηλικία 10 ετών, πέθανε η μητέρα του, καπέλα, και ο πατέρας του τον ακολούθησε αμέσως μετά. Μετά από μια δύσκολη σχέση με τη θετή θετή του μητέρα, ο Vuitton άφησε το σπίτι του στο Anchay, Franche-Comté την άνοιξη του 1835, σε ηλικία 13 ετών. Αναλαμβάνοντας περίεργες δουλειές στην πορεία, ο Vuitton ταξίδεψε περίπου 292 μίλια (470 χλμ.) στο Παρίσι . Φτάνοντας το 1837, στη μέση της Βιομηχανικής Επανάστασης , μαθήτευσε κοντά στον Monsieur Marechal, έναν επιτυχημένο κατασκευαστή και συσκευαστή κορμών. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Vuitton απέκτησε φήμη στην πιο μοντέρνα τάξη του Παρισιού ως ένας από τους κορυφαίους επαγγελματίες της τέχνης της πόλης.
Μετά την επανίδρυση της Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό τον Ναπολέοντα Γ' , ο Vuitton προσλήφθηκε ως προσωπικός κατασκευαστής κορμών και συσκευαστής για την Αυτοκράτειρα των Γάλλων . Του κατηγόρησε ότι «πακετάρει τα πιο όμορφα ρούχα με εξαιρετικό τρόπο». Αυτό παρείχε στον Vuitton μια πύλη για άλλους ελίτ και βασιλικούς πελάτες που του παρείχαν δουλειά για το υπόλοιπο της καριέρας του.
Το 1854, σε ηλικία 33 ετών, ο Vuitton παντρεύτηκε την 16χρονη Clemence-Emilie Parriaux. Αμέσως μετά, άφησε το κατάστημα του Marechal και άνοιξε το δικό του εργαστήριο κατασκευής και συσκευασίας μπαούλων στο Παρίσι. Έξω από το μαγαζί του κρεμόταν μια πινακίδα που έγραφε: «Συσκευάζει με ασφάλεια τα πιο εύθραυστα αντικείμενα. Ειδικός στη μόδα στη συσκευασία». [3] Το 1858, εμπνευσμένος από τον HJ Cave & Sons of London, ο Vuitton παρουσίασε τα επαναστατικά ορθογώνια τρουκς από καμβά του σε μια εποχή που η αγορά είχε μόνο δερμάτινα τρουκς με στρογγυλεμένη κορυφή. Η ζήτηση για ανθεκτικά, ελαφριά σχέδια του Vuitton ώθησε την επέκτασή του σε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο στο Asnières-sur-Seine . Το αρχικό μοτίβο του ενσωματωμένου καμβά σελάκ ονομάστηκε "Damier".
Η Vuitton σχεδίασε επίσης την πρώτη κλειδαριά ασφαλείας στον κόσμο. Όλα τα μοτίβα κλειδαριάς διατηρήθηκαν με ασφάλεια στις αίθουσες εργασίας του Vuitton και καταχωρήθηκαν με το όνομα του ιδιοκτήτη σε περίπτωση που χρειαζόταν άλλο κλειδί.
Το 1871, ως αποτέλεσμα του Γαλλο-Πρωσικού Πολέμου , η ζήτηση μειώθηκε απότομα και το εργαστήριο του Vuitton ήταν σε χαλασμό. Πολλά από τα εργαλεία του είχαν κλαπεί και το προσωπικό του είχε φύγει. Ο Vuitton ξαναχτίστηκε αμέσως, δημιουργώντας ένα νέο κατάστημα στη οδό 1 Rue Scribe, δίπλα σε ένα διάσημο κλαμπ τζόκεϊ στην καρδιά του Παρισιού. Το 1872, ο Vuitton παρουσίασε μια νέα σειρά, με μπεζ μονόγραμμα σχέδια με κόκκινη ρίγα που θα παρέμενε στην υπογραφή της μάρκας του πολύ καιρό αφότου πέθανε το 1892 λόγω ενός σοβαρού και επιθετικού καρκίνου στον εγκέφαλό του (γλοιοβλάστωμα ) .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια