Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Carlos Saura 1932-2023 Ισπανός σκηνοθέτης

4.1.1932 – 10.2.2023
Ο Ισπανός σκηνοθέτης Κάρλος Σάουρα πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών. Ο Σάουρα ήταν γνωστός για την τριλογία ταινιών με χορούς φλαμένκο «»Ματωμένος», «Κάρμεν» και «Μαγεμένος Ερωτας», αλλά και για την αντισυμβατική του παρουσία, τόσο κινηματογραφικά όσο και πολιτικά. Το 1976 κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Θρέψε Κοράκια» και το 1981 βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου για την ταινία του «Deprisa Deprisa».
«Η Ακαδημία Κινηματογράφου με βαθιά λύπη ανακοινώνει το θάνατο του Κάρλος Σάουρα. Ο Σάουρα, ένας από τους θεμελιώδεις σκηνοθέτες στην ιστορία του ισπανικού κινηματογράφου, πέθανε σήμερα στο σπίτι του σε ηλικία 91 ετών, περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα», αναφέρει στη ανακοίνωσή της η Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου η οποία επρόκειτο να τον τιμήσει την ίδια ημέρα κατά τη διάρκεια της απονομής των φετινών βραβείων Goya.
Γεννημένος στη Μαδρίτη, ο Σάουρα άρχισε να σκηνοθετεί ταινίες ενώ δίδασκε στην Επίσημη Σχολή Κινηματογράφου. Οι πρώτες του ταινίες ήταν έντονα πολιτικές, με την πρώτη του ταινία, «La Caza» («Το κυνήγι») να αφηγείται τη ζωή κάτω από την δικτατορία του Φράνκο.
Αλλες ταινίες, όπως το «El jardin de la delicias» («Ο κήπος των απολαύσεων») και το «Ana y los lobos» («Αννα και οι λύκοι») λογοκρίθηκαν έντονα. Η ταινία του «La prima Angelica» απεικόνιζε τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο από την οπτική των Ρεπουμπλικανών. Δεν λογοκρίθηκε, αλλά κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις, μέχρι και βομβιστικές επιθέσεις στους ισπανικούς κινηματογράφους.
Μετά το θάνατο του Φράνκο, ο Σάουρα σταμάτησε να κάνει πολιτικές ταινίες και δημιούργησε μια δραματική τριλογία που είχε επίκεντρο το χορό φλαμένκο, ταινίες οι οποίες είχαν πολλές σκηνές με χορό και σχεδόν καθόλου διαλόγους. Οι άλλες ταινίες του Σάουρα ήταν το «El Dorado», το υποψήφιο για Οσκαρ «Tango» και το «Salomé».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια