Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ σπιτικό

ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ σπιτικό
Το αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό φαγητό το οποίο μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και να προστεθεί σε πολλές άλλες συνταγές, γλυκές αλλά και αλμυρές. Ο αγαπημένος μου τρόπος να το απολαμβάνω είναι να ανακατεύω 1-2 κουταλιές μαζί με λίγο μέλι και να το απλώνω πάνω σε ψωμί ή φρυγανιά. Αν έχω κέφια τρίβω από πάνω και λίγη μαύρη σοκολάτα. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου απογευματινά σνακ! Παρακάτω σας αναφέρω κάμποσες ακόμα ιδέες σχετικά με το που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Το σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο εύκολο απ’ οσο φαντάζεστε και πιο φθηνό από το να το αγοράσετε έτοιμο. Το κόστος του είναι το ίδιο με το κόστος των αμυγδάλων. Φθηνά αμύγδαλα βρίσκω συνήθως στη λαική αγορά (10 ευρώ το κιλό) ή σε κάποια σούπερ μάρκετ όταν τα βγάζουν σε προσφορά.
Η διαδικασία για να το φτιάξετε είναι ίδια με αυτή του φιστικοβούτυρου, μόνο που το φιστικοβούτυρο ίσως γίνεται λίγο πιο γρήγορα επειδή τα φιστίκια είναι πιο μαλακά.
ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ σπιτικό
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ
Το βούτυρο αμυγδάλου δεν είναι τίποτα παραπάνω από αλεσμένα αμύγδαλα τα οποία έχουν μετατραπεί σε ένα λείο πολτό. Η γεύση του όμως είναι τόσο πιο έντονη και εθιστική, ώστε όταν το δοκιμάσετε θα έχετε δυσκολία στο να το αποχωριστείτε!
Μπορείτε να φτιάξετε βούτυρο αμυγδάλου με ωμά ή ψημένα αμύγδαλα, αλλά εγώ προτείνω τα ψημένα γιατί έχουν τόσο μα τόσο καλύτερη γεύση! Όσο περισσότερο τα ψήσετε (καβουρδίσετε) τόσο πιο έντονη θα γίνει η γεύση τους, αλλά χειριστείτε τα με προσοχή γιατί από ένα σημείο κι έπειτα θα αρχίσουν να πικρίζουν.
Επιπλέον μπορείτε να επιλέξτε αμύγδαλα με φλούδα ή χωρίς. Σε αντίθεση με τα φουντούκια των οποίων η φλούδα πικρίζει και γι’ αυτό την αφαιρούμε, τα αμύγδαλα δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Εγώ τα χρησιμοποιώ με τη φλούδα τους επιδή προτιμώ το πιο σκούρο χρώμα και επειδή έχουν λίγο πειρσσότερες φυτικές ίνες. Εάν έχετε πρόβλημα δυσπεψίας ίσως είναι καλύτερο να διαλέξετε αμύγδαλα χωρίς φλούδα.
ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ σπιτικό
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Αρχικά θα πρέπει να αποφασίσετε αν θέλετε αμυγδαλοβούτυρο από ψημένα αμύγδαλα ή ωμά (ψημένα σας προτείνω, ακούστε με!). Ακόμα και αν επιλέξετε ωμά, προτείνω να τα ζεστάνετε για λίγο στο φούρνο επειδή όταν είναι ζεστά αλέθονται πολύ πιο εύκολα.
Αφού τα ψήσετε θα τα αφήσετε για λίγο να κρυώσουν και μετά θα τα μεταφέρετε σε ένα πολυκόφτη για να τα αλέσετε. Προετοιμαστείτε επειδή η πολτοποίηση θα κρατήσει πολλή ώρα (αν έχετε μικρό πολυκόφτη υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθεί και να καεί, οπότε δεν το συνιστώ). Έχω δει να το φτιάχνουν και σε μπλέντερ, αλλά είναι περισσότερο μπελαλίδικο επειδή πρέπει να σταματάς πολλές φορές και να ανακατεύεις, ιδίως όταν τα αμύγδαλα φτάσουν στη φάση όπου έχουν γίνει σχεδόν πάστα. Θα υπάρξει κάποια στιγμή όταν θα νομίσετε ότι δεν γίνει ποτέ, αλλά μην απογοητευτείτε! Συνεχίστε με επιμονή και στο τέλος η προσπάθειά σας θα επιβραβευτεί.
Μεταφέρτε το αμυγδαλοβούτυρο σε ένα γυάλινο βάζο, κλείστε το καλά και φυλάξτε το σε δροσερό και σκιερό μέρος.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ
Ανακατέψτε το μαζί με μέλι και αλείψτε το σε ψωμί ή σε φρυγανιές
Χρησιμοποιήστε το σε τρουφάκια με κακάο και χουρμάδες
Βάλτε μισή κούπα αμυγδαλοβούτυρο σε σπιτικό παγωτό βανίλια χωρίς παγωτομηχανή για να γίνει παγωτό αμύγδαλο.
Προσθέστε το στα σμούθι σας
Φτιάξτε μία ανατολίτικη σάλτσα για κοτόπουλο με αμυγδαλοβούτυρο, λεμόνι, σκόρδο, τζίντζερ, σόγια και νερό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια