Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεισμός 7,8 σε Τουρκία και Συρία 2023

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 54.000 θανάτους. Ο πρώτος συνέβη στις 04:17 τοπική ώρα (01:17 UTC) κατά μήκος του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας και είχε επίκεντρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ και εστιακό βάθος τα 18 χιλιόμετρα, έχοντας μέγιστη ένταση Μερκάλι ΧΙ (11, δηλαδή Ασύλληπτα Καταστροφικός, με μέγιστο στην κλίμακα το 12, Ολική Καταστροφή) και μέγεθος 7,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). 
Ο σεισμός αυτός και ο ίσης ισχύος σεισμός του Ερζιντζάν το 1939 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί ενόργανα στη σύγχρονη Τουρκία.
Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα, στις 13:24 τοπική ώρα (10:24 UTC), και είχε επίκεντρο στην πόλη Πάζαρτζικ της Επαρχίας του Καχραμάνμαρας. 
Συνέβη σε γειτονικό ρήγμα και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ένταση λίγο μικρότερη από εκείνη του πρώτου σεισμού στην κλίμακα Μερκάλι, IX (9, Πολύ Καταστροφικός). Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, θεωρείται ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της Τουρκίας, με 43.000 θανάτους (στην Τουρκία).
 
Καταστροφές
Ο σεισμός εντός Τουρκίας προκάλεσε τουλάχιστον 40.000 θανάτους και 100.000 τραυματίες, ενώ επηρέασε 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους και 4 εκατομμύρια κτίρια. Χιλιάδες παγιδεύτηκαν στα ερείπια. Συνολικά, τουλάχιστον 12.141 κτίρια κατέρρευσαν σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας.[43] Την 6η Φεβρουαρίου κηρύχθηκε επταήμερο εθνικό πένθος στην Τουρκία. 
Πολλά κτίρια καταστράφηκαν στην Αντιγιαμάν και στο Ντιγιαρμπακίρ.
Στο Ντιγιαρμπακίρ, ένα εμπορικό κέντρο κατέρρευσε.
Ο κυβερνήτης της Οσμανίγιε ανέφερε ότι 34 κτίρια στην επαρχία κατέρρευσαν.
Περίπου 130 καταρρεύσεις κτιρίων σημειώθηκαν επίσης στη Μαλάτεια. Ένα γνωστό τζαμί του 13ου αιώνα στην επαρχία κατέρρευσε μερικώς.
Επίσης, τμήμα των τειχών του αρχαίου κάστρου της Γκαζιαντέπ κατέρρευσε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε στις 10 περισσότερο πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες.
Από τον σεισμό ξέσπασαν πυρκαγιές σε όλη την περιοχή.
Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία πιθανόν προκλήθηκε από την πτώση κοντέινερ λόγω του σεισμού.
Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπέστησαν ζημιές και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου στις επαρχίες Γκαζιαντέμπ, Χατάι και Καχραμάνμαρας, όπως δύο μεγάλοι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου που διέρχονται από την περιοχή δεν υπέστησαν ζημιές.
Ζημιές σημειώθηκαν στους αεροδιαδρόμους του αεροδρομίων του Χατάι, Αδάνων και του Καχραμανμάρας, με αποτέλεσμα να κλείσουν, ενώ το αεροδρόμιο της Γκαζιαντέμπ έκλεισε και μόνο σωστικές αποστολές μπορούσαν να προσγειωθούν.
Συρία
Η πολιτική άμυνα της Συρίας χαρακτήρισε καταστροφική την κατάσταση στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Πολλά κτίρια κατέρρευσαν και άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. Καταρρεύσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Χαλέπι και Χάμα. Στη Δαμασκό, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους στους δρόμους.
Πολλά κτίρια στη Συρία είχαν ήδη υποστεί ζημιές από έναν σχεδόν 12χρονο εμφύλιο πόλεμο.  Σημαντικές ζημιές παρατηρήθηκαν στην ακρόπολη του Χαλεπιού, η οποία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπου κατέρρευσε ο δυτικός πύργος και παρατηρήθηκαν ζημιές στους τοίχους και στις πύλες της οχύρωσης και στα κτίρια στο εσωτερικό της.
Από μία φυλακή των κουρδικών δυνάμεων στη πόλη Ράτζο, κοντά στα σύνορα με τη Τουρκία, περίπου 20 κρατούμενοι που θεωρούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν πάνω στην αναταραχή. 
Άλλες χώρες
Στον Λίβανο, οι κάτοικοι ξύπνησαν από τον ύπνο τους. Τα κτίρια στη χώρα δονήθηκαν για έως και 40 δευτερόλεπτα. Στη Βηρυτό, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έμειναν στους δρόμους ή οδηγούσαν με τα οχήματά τους για να φύγουν από τα κτίρια.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και μέχρι την Κύπρο όπου έπεσε ένας τοίχος.
Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ανέφερε ότι η δόνηση έγινε ελάχιστα αισθητή στην Ελλάδα, την Ιορδανία, το Ισραήλ, το Ιράκ, τη Ρουμανία, τη Γεωργία και την Αίγυπτο.
Στο Ιράκ, πολλοί κάτοικοι έμειναν σε εξωτερικούς χώρους περιμένοντας την ανακοίνωση ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Ο Guardian δημοσίευσε ένα συγκλονιστικό βίντεο από τον φονικό σεισμό, που δείχνει με χρονολογική σειρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τουρκία λίγο μετά από τη δόνηση των 7,8 Ρίχτερ.
Αρχικά, το βρετανικό μέσο παρουσιάζει πλάνα από τη στιγμή που «χτυπάει» ο Εγκέλαδος. 
Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση -όπως αναφέρει ο Guardian- αγωγοί φυσικού αερίου ανατινάχτηκαν λόγω των ισχυρών δονήσεων, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε πως οι Αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «καταστροφική». 
Τόνισε επίσης, ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.
Το βίντεο κλείνει με μερικά συγκλονιστικά πλάνα από μια επιχείρηση διάσωσης σε πολυκατοικία που κατέρρευσε λόγω του σεισμού. Πυροσβέστες και εθελοντές διασώστες προσπαθούν να περάσουν ακόμα και κάτω από τα ερείπια για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους πολίτες.
Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας του σεισμού, που έγινε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), κι είχε εστιακό βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS.
Το επίκεντρο βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.
Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.
Κακοκαιρία
Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την ορεινή περιοχή παραλύει τα κυριότερα αεροδρόμια στη Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές χιονοπτώσεις, με πολλούς από τους διασωθέντες να μη φορούν παρά πιτζάμες μέσα στο κρύο.
«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.
Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες.
Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.
Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις. Έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.
Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT.
Εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια
«Όλες οι ομάδες μας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια». Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 μετασεισμοί, σύμφωνα με την AFAD.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.
Σωστικά συνεργεία και η τουρκική πολιτική προστασία, καθώς και σύροι πυροσβέστες, διεξάγουν επιχειρήσεις για να βγάλουν επιζήσαντες από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Στην Τουρκία η σεισμικότητα συγκαταλέγεται στις υψηλότερες στον κόσμο.
Ωστοσο, άνθρωποι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Τουρκία, εμποδίζοντας τις προσπάθειες των ομάδων έκτακτης ανάγκης που προσπαθούν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές. Το Associated Press αναφέρει ότι οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους να μην βγουν στους δρόμους και ότι τα τζαμιά γύρω από την περιοχή ανοίγουν ως καταφύγια για ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν σε κατεστραμμένα σπίτια εν μέσω θερμοκρασιών που κυμαίνονταν γύρω από το παγωμένο. Στο Ντιγιάρμπακιρ, εκατοντάδες διασώστες και πολίτες σχημάτισαν ουρές σε ένα βουνό συντρίμμια καθώς αναζητούσαν εγκλωβισμένους επιζώντες ενώ οι εκσκαφείς έσκαβαν τα ερείπια κάτω. 
Σχεδόν 1.000 εθελοντές, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη για την διάσωση εγκλωβισμένων στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας αναφέρει ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια. Αυτό έρχεται μετά την έκκληση της τουρκικής υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών για διεθνή υποστήριξη για την επέκταση της προσπάθειας έρευνας και διάσωσης. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια