Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Walter Cunningham 1932-2023 Αμερικανός αστροναύτης

Ο Ronnie Walter Cunningham (16.3.1932 – 3.1.2023) ήταν Αμερικανός αστροναύτης , πιλότος μαχητικών , φυσικός , επιχειρηματίας και συγγραφέας του βιβλίου του 1977 The All-American Boys . Ο τρίτος πολιτικός αστροναύτης της NASA (μετά τον Neil Armstrong και τον Elliot See ), ήταν πιλότος σεληνιακής μονάδας στην αποστολή Apollo 7 το 1968.
Τον Οκτώβριο του 1963, ο Κάνινγκχαμ ήταν ένας από την τρίτη ομάδα αστροναυτών που επελέγη από τη NASA . Στις 11 Οκτωβρίου 1968, κατέλαβε τη θέση του πιλότου της Σεληνιακής Μονάδας για την ενδεκαήμερη πτήση του Apollo 7 , την πρώτη εκτόξευση μιας αποστολής Apollo με πλήρωμα.
Η πτήση δεν μετέφερε σεληνιακή μονάδα και ο Κάνινγκχαμ ήταν υπεύθυνος για όλα τα συστήματα διαστημικών σκαφών εκτός από την εκτόξευση και την πλοήγηση. Το πλήρωμα παρέμεινε απασχολημένο με μυριάδες δοκιμές συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς δοκιμαστικής πυροδότησης του κινητήρα της μονάδας υπηρεσίας και μέτρησης της ακρίβειας των συστημάτων του διαστημικού σκάφους.
Μετά την αποστολή, ο Κάνινγκχαμ συνέχισε να ηγείται του κλάδου Skylab της Διεύθυνσης Πληρώματος Πτήσεων και έφυγε από τη NASA το 1971.  
Ο Κάνινγκχαμ συγκέντρωσε περισσότερες από 4.500 ώρες πτήσης, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 3.400 σε αεριωθούμενα αεροσκάφη και 263 ώρες στο διάστημα.
Η μετέπειτα ζωή 
Το 1974, ο Κάνινγκχαμ παρακολούθησε το Πρόγραμμα Προηγμένης Διαχείρισης έξι εβδομάδων του Harvard Business School και αργότερα εργάστηκε ως επιχειρηματίας και επενδυτής σε μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις. 
Το 1977, δημοσίευσε το The All-American Boys , μια ανάμνηση των ημερών του αστροναύτη.
Ήταν επίσης σημαντικός συνεισφέρων και συγγραφέας προλόγων για το βιβλίο της διαστημικής ιστορίας του 2007 Στη Σκιά της Σελήνης . 
Το 2018, ο Κάνινγκχαμ εντάχθηκε στον οργανισμό Back to Space ως σύμβουλος αστροναυτών με στόχο να εμπνεύσει την επόμενη γενιά να πάει στον Άρη.
Το 2008, η NASA απένειμε στον Cunningham το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της NASA για την αποστολή του Apollo 7.
Έγινε οικοδεσπότης και δημόσιος ομιλητής στο ραδιόφωνο, εργάστηκε ως σύμβουλος σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και ήταν πρόεδρος της Αεροδιαστημικής Επιτροπής του Τέξας. 

Θάνατος 
Ο Κάνινγκχαμ πέθανε στο Χιούστον στις 3 Ιανουαρίου 2023, σε ηλικία 90 ετών, από επιπλοκές που προκλήθηκαν από πτώση. 
Προβολές υπερθέρμανσης του πλανήτη 
Ο Κάνινγκχαμ απέρριψε την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή . Το 2010, δημοσίευσε ένα έγγραφο συζήτησης με τίτλο « Global Warming: Facts versus Faith ». Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Houston Chronicle στις 15 Αυγούστου 2010, ο Κάνινγκχαμ υποστήριξε ότι τα εμπειρικά στοιχεία δεν υποστήριζαν τους ισχυρισμούς περί υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το 2012, αυτός και άλλοι πρώην αστροναύτες και υπάλληλοι της NASA έστειλαν μια επικριτική επιστολή στον οργανισμό υπογραμμίζοντας αυτό που πίστευαν ότι ήταν «αναπόδεικτες ισχυρισμοί ότι το ανθρωπογενές διοξείδιο του άνθρακα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη». 

Οργανισμοί 
Ο Κάνινγκχαμ ήταν συνεργάτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής , μέλος της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρείας και μέλος της Εταιρείας Πειραματικών Πιλότων , της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης , της Λέσχης Εξερευνητών , της Sigma Pi Sigma και της Sigma Xi , της Ένωσης Διαστήματος Συνασπισμός CO2 , Επιτροπή Χιούστον Αμερικανικής Επανάστασης, Υποεπιτροπή Αεροπορίας, Εμπορικό Επιμελητήριο του Χιούστον, Ίδρυμα Επίγνωσης της Γης και Εθνική Ένωση Εταιρειών Επενδύσεων Μικρών Επιχειρήσεων. 

Βραβεία και διακρίσεις 
Ο Κάνινγκχαμ τιμήθηκε με πολυάριθμες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις, όπως:
Μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της NASA 
Μετάλλιο εξαιρετικών υπηρεσιών της NASA 
AIAA Haley Astronautics Award, 1969 
UCLA Professional Achievement Award, 1969 
Special Trustees Award, National Academy of Television Arts and Sciences ( Emmy Award ), 1969 
Medal of Valor , American Legion , 1975 
Εξαιρετικό Αμερικανικό Βραβείο, Αμερικανική Συντηρητική Ένωση , 1975 
Καταχωρήθηκε στο Who's Who 
Βραβείο George Haddaway, 2000 
Hall of Fame του Χιούστον 
Διεθνές Διαστημικό Hall of Fame , που εισήχθη το 1983 
Το Hall of Fame των ΗΠΑ αστροναύτης , εισήχθη το 1997 
Iowa Aviation Hall of Fame , εισήχθη το 2003 
International Air & Space Hall of Fame , Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος του Σαν Ντιέγκο , που εισήχθη το 2011.

Στη λαϊκή κουλτούρα 
Στη μίνι σειρά του HBO του 1998 Από τη Γη στη Σελήνη , ο Κάνινγκχαμ υποδύεται ο Φρέντρικ Λένε .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια