Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

National Croissant Day / Ημέρα του Κρουασάν

Αν και οι λεπτομέρειες είναι λίγο ασαφείς, ο θρύλος για το πώς δημιουργήθηκε το κρουασάν είναι κάπως έτσι: το 1683, η Τουρκική Αυτοκρατορία πολιόρκησε την πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, Βιέννη, στην Αυστρία. Αν και οι Τούρκοι έκαναν πολλές προσπάθειες να κατακτήσουν την πόλη με τη βία, τελικά απέτυχαν.
Αντίθετα, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν υπόγειες σήραγγες για χρήση στη μάχη τους. Εφόσον οι αρτοποιοί της Βιέννης δούλευαν στις υπόγειες αποθήκες της πόλης, άκουσαν τον ήχο του σκάψιμο και ειδοποίησαν τον στρατό της πόλης για να ματαιωθεί η πολιορκία.
Για την επαγρύπνησή τους, οι αρτοποιοί έλαβαν υψηλές τιμές και ευχαριστίες για τη βοήθειά τους να ξεγελάσουν τους Τούρκους. Στη γιορτή, έψηναν το ψωμί τους σε σχήμα μισοφέγγαρου — το σύμβολο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αφού νικήθηκαν οι Τούρκοι, έγινε έθιμο να σερβίρεται πρωινός καφές με τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρου!
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το κρουασάν είναι μια αναμφισβήτητα γαλλική ζύμη, το σχήμα αυτής της λιχουδιάς έχει στην πραγματικότητα αυστριακές αρχές και δεν έφτασε στα γαλλικά αρτοποιεία λίγο αργότερα, όταν η συνταγή άλλαξε με τη χρήση σφολιάτας.
Ο θρύλος συνεχίζει να λέει ότι πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, η Μαρία Αντουανέτα παρουσίασε τη ζύμη στους Γάλλους που την ονόμασαν «κρουασάν». Και από τότε, αυτή η γευστική απόλαυση έχει γίνει ένα απολαυστικό σύμβολο για τη χώρα, ακριβώς όπως η μπαγκέτα και ο μπερές.

Γιορτάστε την Εθνική Ημέρα Κρουασάν με στυλ τρώγοντας άφθονη από αυτή τη νόστιμη απόλαυση!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια