Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Desert Storm 1991 Καταιγίδα της Ερήμου

Η στρατιωτική δύναμη που συγκεντρώθηκε στον Κόλπο αριθμούσε 1.000.000 στρατιώτες, 1.800 αεροσκάφη και πολλά πολεμικά πλοία. Οι εχθροπραξίες άρχισαν τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 1991, με τα ελικόπτερα των Συμμάχων να καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις ραντάρ των Ιρακινών, και ολοκληρώθηκαν ύστερα από δέκα ημέρες. Οι εικόνες καταστροφής έκαναν τον γύρο του κόσμου, μέσω του αμερικανικού δικτύου CNN. Μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου», οι αεροπορικές επιχειρήσεις των Συμμάχων είχαν καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής υποδομής του Ιράκ. Η επιχείρηση οδήγησε στην απελευθέρωση του Κουβέιτ, ενώ το Ιράκ είχε 25.000 νεκρούς στρατιωτικούς και δεκάδες χιλιάδες αμάχους νεκρούς και τραυματίες, και 63.000 αιχμαλώτους.
«Ο πόλεμος άρχισε: Στις 00.50 (τοπική ώρα) σήμερα οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση “Ασπίδα της ερήμου” μετεβλήθησαν σε πύρινη λαίλαπα προς την πλευρά του Ιράκ αλλά και του Κουβέιτ. 
Μια καινούρια επιχείρηση, η “Καταιγίδα της ερήμου”, εξελίσσεται με ταχύτατο ρυθμό από την αμερικανική αεροπορία. Στο λακωνικό μήνυμά του, που διάβασε “στεγνά” ο εκπρόσωπος κ. Φιτζγουότερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους ανακοίνωσε ότι “η απελευθέρωση του Κουβέιτ άρχισε”.»

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια