Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έφυγε το παιδί του λαού ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ 1934 - 2023

Νίκος Ξανθόπουλος το αγαπημένο παιδί του λαού
14 Μαρτίου 1934 Νέα Ιωνία
Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας στις 14 Μαρτίου του 1934. Παιδί Ποντίων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά μαζί με τη μητέρα του. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα. Η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της καθώς ο πατέρας του απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ. Πέραν του αθλητισμού, λάτρευε το διάβασμα. 
Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο παρότι αρχικά τον γοήτευε η ιδέα να γίνει φιλόλογος. 
Ίνδαλμά του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης.
Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 έως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο.
Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε στην Ελλάδα.
Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετά από απουσία 24 ετών, έρχεται το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλάκου "Με τον Ορφέα τον Αύγουστο".
Στα τέλη του 2005 εκδίδει σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του "Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα" και διοργανώνει εμφανίσεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για την προώθηση του έργου του. Η ιδέα για το βιβλίο δημιουργήθηκε μετά από συνέντευξή του στο περιοδικό «Εικόνες».
Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια.
Θέατρο - Κινηματογράφος
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο έγινε με τον Θίασο Κατερίνας στην κομεντί "Βιργινία". Συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους ρόλους: "Η κυρία δε με μέλει", "Λα μάμα", "Ηλέκτρα" (Θίασος Ροντήρη, όπου έπαιξε τον ρόλο του Ορέστη), "Είσοδος υπηρεσίας", "Σκάνδαλα στην εξοχή" και το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" (Θίασος Κατράκη). Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου.
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1958 στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού "Το Εισπρακτοράκι", στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου.
Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής καθιερώθηκε από τον σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ Φιλμ), με τον οποίο είχε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες.
Εκκίνηση στις ταινίες της νεοσύστατης Κλακ Φιλμ έκανε το 1963 στην ταινία Πληγωμένες καρδιές, στον ρόλο του κακού κουνιάδου. Η αρχή της τυποποίησης των ρόλων του Ξανθόπουλου έγινε έναν χρόνο αργότερα στην ταινία Αγάπησα και πόνεσα όπου παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που καθιέρωσαν τον Ξανθόπουλο στη συνείδηση του κόσμου σαν παιδί του λαού.
Τηλεόραση - Εποχή Βιντεοκασετών
Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια.
Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού "Το ημερολόγιο ενός θυρωρού". Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα.
Το 1994 έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά "Στην κόψη του ξυραφιού".
Το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας καρδιάς" που κυκλοφόρησε σε 3 κασέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το "Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα" της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι. Κυκλοφόρησε σε δύο κασέτες. Αργότερα προβλήθηκε σε 8 επεισόδια στο MEGA.
Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, "Η καρδιά του πατέρα" και "Έρωτας στο περιθώριο" που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.
Τραγούδι
Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Άκης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.
Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την Ελληνική ομογένεια.
Φιλμογραφία
1958
Το Εισπρακτοράκι
1959
Πως περνούν οι Παντρεμένοι
1960
Ηδονή και Πάθος [Ο Άνθρωπος Μου - Αγάπη και Πάθος]
Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα
Σταχτοπούτα
Τα Ντερβισόπαιδα
Το Κορίτσι του Δρόμου
1961
Η Ζωή μου Αρχίζει με Σένα
Ο Παλληκαράς
Το Σπίτι της Ηδονής [Ο Αλήτης του Λιμανιού]
1962
Δεν γνώρισα Μητέρα [Δίχως Μητέρα]
Κατρακύλισμα στο Βούρκο [Κυλισμένοι Στο Βούρκο - Λύτρωσέ με Αγάπη μου]
Η Εκδίκηση του Καβαλάρη [Ο Καβαλάρης]
Οι Επικίνδυνοι
1963
Πληγωμένες Καρδιές
Αμαρτωλά Χεριά
Για την Αγάπη του Παιδιού μου [Για την Αγάπη μας]
Λενιώ η Βοσκοπούλα [Ματωμένα Όνειρα]
Μίσος
1964
Αγάπησα και πόνεσα
Δίψα για Ζωή
Είμαι μια Δυστυχισμένη
Είναι μεγάλος ο Καημός
Ζωή γεμάτη Πόνο
Ο Ζητιάνος μιας Αγάπης
1965
Απόκληροι της Κοινωνίας
Καρδιά μου πάψε να πονάς
Με Πόνο και με Δάκρυα
Περιφρόνα με Γλυκιά μου
1966
Έχω Δικαίωμα να σ' αγαπώ
Ο Άνθρωπος που γύρισε από τον Πόνο
Ο Κατατρεγμένος
Σκλάβοι της Μοίρας
1967
Τα Ψίχουλα του Κόσμου
Κάποτε κλαίνε και οι Δυνατοί
1968
Άδικη Κατάρα
Η Καρδιά ενός Αλήτη
Ξεριζωμένη Γενηά
Ταπεινός και Καταφρονεμένος
1969
Για την Τιμή και τον Έρωτα
Ένας Άντρας με Συνείδηση
Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου
Η Σφραγίδα του Θεού
Φτωχογειτονιά Αγάπη μου
1970
Γιακουμής μια Ρωμαίικη Καρδιά
Εσένα μόνο αγαπώ
Ο Αετός των Σκλαβωμένων
1971
Ζούσα Μοναχός χωρίς Αγάπη
Οι Άνδρες Ξέρουν ν' Αγαπούν
1995
Με τον Ορφέα τον Αύγουστο
2004
Για Πέντε Διαμερίσματα Και Ένα Μαγαζί [Ντοκιμαντέρ]
Δισκογραφία
1966 ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ~PHILIPS LP
1968 ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ~POLYDOR LP
1969 100% ~POLYDOR LP
1971 ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ~POLYDOR LP
1974 ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ~POLYDOR LP
1978 ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ ~VENUS LP
1979 ΑΣΕ ΜΕ ΖΩΗ ~OLYMPIC LP & CD
1979 14 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝ/ΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ~POLYDOR LP & CD
1989 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ~POLYDOR LP
1995 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 1964-1971 ~POLYDOR CD
1996 ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΟΥ ~POLYGRAM CD
1996 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ~POLYDOR CD:l
1996 ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ~ΑΚΤΗ LP & CD
1997 ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ~ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ CD
1998 ΣΠΑΝΙΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ~FM RECORDS 2CDs
2006 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ ~POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC 2CDs.


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια