Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Richard Rodgers 1902 – 1979 συνθέτης

Ο Richard Charles Rodgers (28 Ιουνίου 1902 – 30 Δεκεμβρίου 1979) ήταν Αμερικανός συνθέτης που εργάστηκε κυρίως στο μουσικό θέατρο. Με 43 μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και πάνω από 900 τραγούδια στο ενεργητικό του, ο Ρότζερς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς συνθέτες του 20ού αιώνα και οι συνθέσεις του είχαν σημαντική επιρροή στη λαϊκή μουσική.
Ο Rodgers είναι γνωστός για τις συνεργασίες του στη σύνθεση τραγουδιών, πρώτα με τον στιχουργό Lorenz Hart και στη συνέχεια με τον Oscar Hammerstein II . Με τον Χαρτ έγραψε μιούζικαλ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και του 1930, συμπεριλαμβανομένων των Pal Joey , A Connecticut Yankee , On Your Toes και Babes in Arms . Με τον Hammerstein έγραψε μιούζικαλ στη δεκαετία του 1940 και του 1950, όπως η Οκλαχόμα! , Flower Drum Song , Carousel , South Pacific , The King and I , and The Sound of Music. Οι συνεργασίες του με τον Χάμερσταϊν, ειδικότερα, φημίζονται για το γεγονός ότι έφερε το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ σε μια νέα ωριμότητα, αφηγούμενος ιστορίες που επικεντρώνονταν στους χαρακτήρες και το δράμα και όχι στην προγενέστερη ανάλαφρη ψυχαγωγία του είδους.
Ο Ρότζερς ήταν ο πρώτος που κέρδισε και τα τέσσερα κορυφαία αμερικανικά βραβεία ψυχαγωγίας στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την ηχογράφηση και την τηλεόραση – έναν Τόνυ , ένα Όσκαρ , ένα Γκράμι και ένα Έμμυ  – πλέον γνωστά συλλογικά ως EGOT .
Επιπλέον, του απονεμήθηκε το βραβείο Πούλιτζερ , καθιστώντας τον ένα από τα δύο μόνο άτομα που έλαβαν και τα πέντε βραβεία ( ο Μάρβιν Χάμλις είναι ο άλλος). 
Το 1978, ο Ρότζερς ήταν στην εναρκτήρια ομάδα των τιμώμενων του Κέντρου Κένεντι για μια ζωή επίτευγμα στις τέχνες. 
Ο Rodgers πέθανε το 1979, σε ηλικία 77 ετών, αφού επέζησε από καρκίνο της γνάθου, καρδιακή προσβολή και λαρυγγεκτομή . Αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του σκορπίστηκαν στη θάλασσα.

Το 1990, το 46th Street Theatre μετονομάστηκε σε Θέατρο Richard Rodgers στη μνήμη του. Το 1999, ο Rodgers και ο Hart τιμήθηκαν ο καθένας στα γραμματόσημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 2002, η εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του Rodgers γιορτάστηκε παγκοσμίως με βιβλία, αναδρομικά, παραστάσεις, νέες ηχογραφήσεις της μουσικής του και μια αναβίωση της Οκλαχόμα στο Broadway! . Το BBC Proms εκείνη τη χρονιά αφιέρωσε μια ολόκληρη βραδιά στη μουσική του Rodgers, συμπεριλαμβανομένης μιας συναυλίας της Οκλαχόμα! Η Boston Pops Orchestra κυκλοφόρησε ένα νέο CD ​​εκείνη τη χρονιά ως φόρο τιμής στον Rodgers, με τίτλο My Favorite Things: A Richard Rodgers Celebration .
Ο Alec Wilder έγραψε τα εξής για τον Rodgers:
Από όλους τους συγγραφείς των οποίων τα τραγούδια εξετάζονται και εξετάζονται σε αυτό το βιβλίο, αυτά του Rodgers δείχνουν τον υψηλότερο βαθμό σταθερής αριστείας, εφευρετικότητας και επιτήδευσης... [Α]αφού ξοδεύω εβδομάδες παίζοντας τα τραγούδια του, είμαι περισσότερο από εντυπωσιασμένος και με σεβασμό: Είμαι έκπληκτος.
Το 1930, ο Ρότζερς παντρεύτηκε την Ντόροθι Μπελ Φάινερ (1909–92). 
Η κόρη τους, η Μαίρη (1931–2014), ήταν συνθέτης του Once Upon a Mattress και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. 
Οι Rodgers έχασαν αργότερα μια κόρη κατά τη γέννηση. Μια άλλη κόρη, η Linda (1935–2015), είχε επίσης μια σύντομη καριέρα ως τραγουδοποιός . Ο γιος της Mary και ο εγγονός του Richard Rodgers, Adam Guettel (γεν. 1964), επίσης συνθέτης μουσικού θεάτρου, κέρδισε τα βραβεία Tony για την καλύτερη μουσική και τις καλύτερες ενορχηστρώσεις για το The Light in the Piazza το 2005. Peter Melnick (γεν. 1958), γιος της Linda Rodgers , είναι ο συνθέτης του Adrift In Macao,το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο Philadelphia Theatre Company το 2005 και παρήχθη στο Off-Broadway το 2007.

Ο Ρότζερς ήταν άθεος .
Ήταν επιρρεπής στην κατάθλιψη και την κατάχρηση αλκοόλ και κάποια στιγμή νοσηλεύτηκε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια