Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ενας τσολιάς στο περιοδικό Life 1940

Το αμερικανικό περιοδικό «Life» στο εξώφυλλό του παρουσίαζε σημαντικά πρόσωπα και ιστορικά καρέ από τον πλανήτη. Ωστόσο, ένα από αυτά τα εξώφυλλα είναι εμβληματικό για τους Έλληνες: στο τεύχος της 16ης Δεκεμβρίου 1940 υπάρχει η φωτογραφία ενός ευζώνου.
Δεν είχαν περάσει δύο μήνες από την 28η Οκτωβρίου, το «Όχι» στους Ιταλούς και τις ηρωικές μάχες στο αλβανικό μέτωπο. Η ελληνική ανδρεία συζητήθηκε παγκοσμίως και ο τσολιάς αποτέλεσε σύμβολο γενναιότητας - αν και τότε οι Έλληνες στρατιώτες δεν φορούσαν φουστανέλα.
Η ιστορία τής Προεδρικής Φρουράς ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ως μάχιμο-τελετουργικό άγημα. Το 1914 συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά και οι εύζωνοι έγιναν σύμβολο ανδρείας στους Βαλκανικούς Πολέμους. 
Η αυτοθυσία τους συνεχίστηκε και στις υπόλοιπες ένοπλες συγκρούσεις του 20ού αιώνα - Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. 
Έτσι, οι εύζωνες μπήκαν στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ήρωες, το φέσι (από την τουρκική «fes») δεν σχετιζόταν τότε με χρέη ή μέθη, αλλά με ανδραγαθήματα που φορούσαν τσαρούχια - επίσης τουρκικής προέλευσης (caruk), το σανδάλι με πέτσινη σόλα.
Μεταπολεμικά, η έννοια «τσολιάς» αμαυρώθηκε εξαιτίας των Ταγμάτων Ασφαλείας («Γερμανοτσολιάδες») ωστόσο, σήμερα, εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο γενναιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια