Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Antonio Stradivari 1644-1737 Ιταλός λουθιέρης και τεχνίτης

Ο Αντόνιο Τζιάκομο Στραντιβάρι, γνωστός και ως Στραντιβάριους (γεννήθηκε το 1644 στην Κρεμόνα της Ιταλίας και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 1737 στη Κρεμόνα, στην ηλικία 93 ετών), ήταν ιταλός κατασκευαστής οργάνων, κατασκευαστής βιολιών (600), τσέλο (50), βιόλων (12) και κιθάρες (3) και έτσι έχει σημασία στην μουσική σκηνή. 
Η λατινική μορφή του ονόματός του, «Στραντιβάριους» είναι αυτονομασία η οποία συχνά χρησιμοποιείται για να δηλώσει την αριστεία σε έναν τομέα.
Ο Stradivari πέθανε στην Κρεμόνα στις 18 Δεκεμβρίου 1737, σε ηλικία 93 ετών, μετά από περίπου 75 χρόνια χειροτεχνίας οργάνων. Θάφτηκε στο την Εκκλησία του San Domenico. Ο τάφος αποκτήθηκε οκτώ χρόνια πριν από το θάνατό του, αφού αγοράστηκε από μια οικογένεια Κρεμονέζων, αντικαθιστώντας το όνομά του το δικό τους στην ταφόπλακα.
Ο Στραντιβάρι δημιούργησε σημαντικό πλούτο στη διάρκεια της ζωής του. Η διαθήκη του, με ημερομηνία 1729, μετρούσε οκτώ εν ζωή κληρονόμους, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του. Η Ζαμπέλι έμεινε με τα ρούχα της, τα κλινοσκεπάσματα, τα είδη σπιτιού και τα μισά κοσμήματά της. Η Αντωνία θα γινόταν ευθύνη των δύο μεγαλύτερων γιων του. Η Annunciata Caterina άφησε τα κοσμήματα, τα ρούχα, τα λευκά είδη και το εισόδημά της από δάνεια. Ο Πάολο, το μικρότερο παιδί, θα έπαιρνε έξι τελειωμένα βιολιά - αξίας 1.000 λιρέτων - καθώς και κάποια είδη σπιτιού και μετρητά. Τρία άλλα παιδιά που είχαν ενταχθεί σε θρησκευτικά τάγματα έμειναν με το μερίδιο της κληρονομιάς τους: η Μαρία, μια μοναχή, θα έπαιρνε πρόσοδο. Ο Αλεσάντρο, ένας ιερέας, θα έπαιρνε σταθερό εισόδημα με στεγαστικό δάνειο. και ο Τζουζέπε, ένας άλλος ιερέας, θα έπαιρνε κάποιο εισόδημα με μισό μερίδιο από ένα ζαχαροπλαστείο. Υπήρχαν επίσης ετήσιες πληρωμές στους δύο γιους του από 150 και 300 λιρέτες ο καθένας και 170 λιρέτες για την Annunciata και 100 για τη Francesca. 
Οι υπόλοιποι δύο γιοι του από τον πρώτο του γάμο εργάζονταν και οι δύο στο οικογενειακό κατάστημα. Ο Ομομπόνο, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την κατοικία σε ηλικία δεκαοκτώ ετών αναζητώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης στη Νάπολη, θα κληρονομούσε έξι βιολιά και ο Φραντσέσκο, ο οποίος ονομάστηκε διάδοχος του πατέρα του, θα κληρονομούσε το υπόλοιπο κτήμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των εργαλείων , στένσιλ, τελειωμένα βιολιά, σχέδια και —φαινομενικά— η φήμη του πατέρα του. Το 1733, είχε αγοράσει τον μικρότερο γιο του. συνεργασία σε τοπική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας έναντι του μεγάλου ποσού των 25.000 λιρετών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια