Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

σκηνοθέτης Jean-Marie Straub 1933-2022

8.1.1933 - 20.11.2022
Σε ηλικία 89 ετών πέθανε στο σπίτι του στην Ελβετία ο Ζαν-Μαρί Στρομπ, δημιουργός ενός στρατευμένου και αντικονφορμιστικού σινεμά, ανακοίνωσε η Ταινιοθήκη της χώρας που υποσχέθηκε να προστατεύσει και να προωθήσει την κληρονομιά του.
Η αναφορά στην διαδρομή του δεν μπορεί να γίνει χωριστά από το δίδυμο που σχημάτισε με την Ντανιέλ Υγιέ (Danièle Huillet), την σύντροφό του από το 1954, για να θέσουν σε αμφισβήτηση τα παραδοσιακά αφηγηματικά και αισθητικά σχήματα. Η Ντανιέλ Υγιέ πέθανε το 2006 σε ηλικία 70 ετών.
Ο Στρομπ ξεκίνησε ως βοηθός σπουδαίων κινηματογραφιστών όπως ο Jean Renoir, ο Abel Gance, ο Jacques Rivette και ο Robert Bresson. Τότε ήρθε κοντά στην ομάδα που δημιουργήθηκε από τους Jacques Rivette, François Truffaut και Jean-Luc Godard, τους πρωτοπόρους της Nouvelle Vague. Θα φύγει από την Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας για να βρει καταφύγιο στη Γερμανία, όπου το δίδυμο Straub/Huillet σκηνοθετεί την μικρού μήκους ταινία "Machorka-Muff" (1962).
Τα θεμέλια του ασυμβίβαστου ύφους του κινηματογραφικού διδύμου θα τεθούν το 1967 με την μεγάλου μήκους ταινία «Chronique d'Anna Magdalena Bach».
«Ευχαριστούμε Ζαμ-Μαρί για τη γενναιοδωρία και την πολύ επίκαιρη αιχμηρή ματιά σου στον κόσμο», έγραψε ο Frédéric Maire, διευθυντής της Ταινιοθήκης της Ελβετίας, στον ιστότοπο του ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια