Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Louis Renault 1877-1944 Γάλλος ιδρυτές της Renault

Ο Louis Renault ( Γαλλικά:  [lwi ʁəno] , 12 Φεβρουαρίου 1877 – 24 Οκτωβρίου 1944) ήταν Γάλλος βιομήχανος , ένας από τους ιδρυτές της Renault και πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας . 
Η Renault κατασκεύασε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων της Γαλλίας, η οποία εξακολουθεί να φέρει το όνομά του. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τα εργοστάσιά του συνέβαλαν μαζικά στην πολεμική προσπάθεια, κυρίως με τη δημιουργία και την κατασκευή του πρώτου άρματος μάχης σύγχρονης διαμόρφωσης, του τανκ Renault FT . 
Κατηγορούμενος για συνεργασία με τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου , πέθανε ενώ περίμενε τη δίκη στην απελευθερωμένη Γαλλία προς τα τέλη του 1944 κάτω από αβέβαιες συνθήκες. Η εταιρεία του κατασχέθηκε και εθνικοποιήθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Γαλλίας, αν και πέθανε πριν προλάβει να δικαστεί. Τα εργοστάσιά του ήταν τα μόνα που απαλλοτριώθηκαν οριστικά από τη γαλλική κυβέρνηση. 
Το 1956, το περιοδικό Time περιέγραψε τη Renault ως «πλούσιο, ισχυρό και διάσημο, τρελό, λαμπρό, συχνά βάναυσο, τον μικρό Ναπολέοντα μιας αυτοκρατορίας αυτοκινητοβιομηχανίας — χυδαίος, θορυβώδης, κυριαρχικός, ανυπόμονος, ήταν τρόμος για τους συνεργάτες, φίλος σχεδόν για κανέναν. », προσθέτοντας ότι στον Γάλλο εργάτη, η Renault έγινε γνωστή ως «ο δράστης του Μπιλανκούρ ».  

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια