Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Cesare Lombroso 1835-1909 Τι τύπος εγκληματία είσαι

Οι γιατροί του 19ου αιώνα ισχυρίζονται ότι ξέρουν από το πρόσωπό σας
Η απομυθοποιημένη πλέον θεωρία του «γεννημένου εγκληματία» είχε μεγάλη επιρροή στους εγκληματολογικούς κύκλους. 
Μπορείτε να καταλάβετε ποιος είναι ένας εγκληματίας κοιτάζοντάς τον; Όχι, δεν μπορείς, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιδέα να αποκτήσει έλξη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι εγκληματολόγοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη συζήτησαν σοβαρά εάν οι εγκληματίες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου που τους διαχωρίζουν από τους μη εγκληματίες. Και παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την ψευδή υπόθεση ενός «γεννημένου εγκληματία», έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση του πεδίου που γνωρίζουμε τώρα ως εγκληματολογία.

Αυτή η ιδέα έπληξε για πρώτη φορά τον Cesare Lombroso , τον αποκαλούμενο «πατέρα της εγκληματολογίας», στις αρχές της δεκαετίας του 1870. Καθώς εξέταζε το νεκρό σώμα του Giuseppe Villella, ενός άνδρα που είχε πάει στη φυλακή για κλοπή και εμπρησμό, ο Ιταλός καθηγητής έκανε αυτό που θεωρούσε σπουδαία ανακάλυψη: ο Villella είχε μια εσοχή στο πίσω μέρος του κρανίου του που ο Lombroso νόμιζε ότι έμοιαζε με αυτά που βρέθηκαν στο κρανία πιθήκων.
«Στη θέα αυτού του κρανίου, φάνηκε να βλέπω ξαφνικά… το πρόβλημα της φύσης του εγκληματία – ενός αταβιστικού όντος που αναπαράγει στο πρόσωπό του τα άγρια ​​ένστικτα της πρωτόγονης ανθρωπότητας και των κατώτερων ζώων» , έγραψε στο βιβλίο του. 1876 ​​βιβλίο Criminal Man (το οποίο επέκτεινε σε τέσσερις επόμενες εκδόσεις).
«Έτσι εξηγήθηκαν ανατομικά τα τεράστια σαγόνια, τα ψηλά κόκαλα στα μάγουλα» και άλλα χαρακτηριστικά «που βρίσκονται σε εγκληματίες, άγριους και πιθήκους», συνέχισε. Αυτά τα χαρακτηριστικά αντιστοιχούσαν, υποστήριξε, σε μια «αγάπη για τα όργια και την ακαταμάχητη λαχτάρα για το κακό για χάρη του, την επιθυμία όχι μόνο να σβήσει τη ζωή στο θύμα, αλλά να ακρωτηριάσει το πτώμα, να σχίσει τη σάρκα του και να πιει το αίμα του. ”
Τσέζαρε Λομπρόζο / Καίσαρας Λομπρόζο, πραγματικό όνομα:Ezechia Marco Lombroso,
(6 Νοεμβρίου 1835 - 19 Οκτωβρίου 1909)
Ιταλός ιατρός, ανθρωπολόγος, πανεπιστημιακός καθηγητής και εγκληματολόγος.
Οι ιδέες του Lombroso οδήγησαν σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι δυτικοί μελετητές και οι αρχές έβλεπαν το έγκλημα. Προηγουμένως, πολλοί στοχαστές του Διαφωτισμού πίστευαν ότι οι άνθρωποι έκαναν επιλογές για την παραβίαση του νόμου με τη δική τους ελεύθερη βούληση. Αλλά ο Lombroso θεώρησε ότι μια μεγάλη μερίδα εγκληματιών έχει μια έμφυτη εγκληματικότητα στην οποία είναι δύσκολο να αντισταθούν. Οι οπαδοί αυτής της νέας σχολής σκέψης έδωσαν έμφαση στην απομάκρυνση των «γεννημένων εγκληματιών» από την κοινωνία αντί να επιδιώξουν τη μεταρρύθμισή τους. Αν και η συγκεκριμένη υπόθεση ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά αντιστοιχούν στην εγκληματικότητα έχει απομυθοποιηθεί, η επιρροή της εξακολουθεί να είναι αισθητή στις σύγχρονες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της φύσης έναντι της ανατροφής, ακόμη και στην έκπληξη μετά τη σύλληψη του Ted Bundy , επειδή ο όμορφος φοιτητής νομικής «δεν» δεν μοιάζω με κατά συρροή δολοφόνο.
Αυτό που έκανε ο Lombroso ήταν να συνδυάζει τη φρενολογία και τη φυσιογνωμία, δύο τύπους ψευδοεπιστήμης που υποτίθεται ότι εξηγούν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά ενός ατόμου με βάση το κρανίο και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, αντίστοιχα. Οι λευκοί πριν από αυτόν είχαν χρησιμοποιήσει αυτές τις ψευδοεπιστήμες για να προωθήσουν ρατσιστικές θεωρίες, και τώρα ο Λομπρόζο τις χρησιμοποιούσε για να αναπτύξει το πεδίο της «εγκληματικής ανθρωπολογίας».
Όπως και οι προκάτοχοί του, ο Lombroso βασίστηκε επίσης σε ρατσιστικά στερεότυπα . 
«Πλάγια βλέφαρα, χαρακτηριστικό της Μογγολίας» και «η προβολή του κάτω προσώπου και των γνάθων (προγναθισμός) που εντοπίζεται στους νέγρους» ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισε ως ενδεικτικά της εγκληματικότητας. Ο Lombroso παρουσίασε επίσης τους τύπους χαρακτηριστικών του προσώπου που πιστεύει ότι αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων.

«Γενικά, οι κλέφτες ξεχωρίζουν για τα εκφραστικά τους πρόσωπα και τη χειρωνακτική τους επιδεξιότητα, τα μικρά περιπλανώμενα μάτια που είναι συχνά λοξά, τα πυκνά και στενά φρύδια, τις παραμορφωμένες ή στριμωγμένες μύτες, τα λεπτά γένια και τα μαλλιά τους και τα κεκλιμένα μέτωπα» , έγραψε στο Criminal Man . . «Όπως οι βιαστές, έχουν συχνά αυτιά κανάτας. Οι βιαστές, ωστόσο, έχουν σχεδόν πάντα αστραφτερά μάτια, ευαίσθητα χαρακτηριστικά και πρησμένα χείλη και βλέφαρα. Τα περισσότερα από αυτά είναι αδύναμα. κάποιοι είναι καμπούρες».

Πριν από την έκδοση του Criminal Man , ο Lombroso είχε διδάξει ψυχιατρική, νευρική παθολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο της Παβίας και διηύθυνε το φρενοκομείο του Pesaro από το 1871 έως το 1873. Μετά το βιβλίο, έγινε καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Για τα πρόσωπα επιβολής του νόμου εκείνη την εποχή, θεωρούνταν αυθεντία .
«Είχε τρομερή επιρροή», λέει η Diana Bretherick , συνταξιούχος ποινικός δικηγόρος με διδακτορικό στην εγκληματολογία. «Ήταν το πρώτο άτομο που έκανε το έγκλημα και τους εγκληματίες συγκεκριμένο τομέα μελέτης, γι' αυτό τον αποκαλούν πατέρα της σύγχρονης εγκληματολογίας.» Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που έγραψε για το γυναικείο έγκλημα, εξηγεί.
Ως ειδικός, ο Lombroso παρείχε μερικές φορές συμβουλές σε ποινικές υποθέσεις. Σε μια υπόθεση στην οποία ένας άνδρας επιτέθηκε σεξουαλικά και μόλυνα ένα τρίχρονο κορίτσι, ο Λομπρόζο καυχήθηκε ότι ξεχώρισε τον δράστη μεταξύ έξι υπόπτων με βάση την εμφάνισή του. «Διάλεξα αμέσως έναν από αυτούς που είχε άσεμνο τατουάζ στο χέρι του, μια απαίσια φυσιογνωμία, ανωμαλίες στο οπτικό πεδίο και επίσης ίχνη από μια πρόσφατη επίθεση σύφιλης», έγραψε στο βιβλίο του το 1899, Crime, Its Causes και Θεραπείες . «Αργότερα αυτό το άτομο ομολόγησε το έγκλημά του».

Οι μεταφρασμένες εκδόσεις των βιβλίων του Lombroso διέδωσαν τις ιδέες του σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς ο Κοινωνικός Δαρβινισμός —μια στρεβλή εκδοχή της θεωρίας της εξέλιξης του Charles Darwin— έλαβε χώρα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένας από τους μελετητές που συμφώνησαν με τις θεωρίες του ήταν ο κορυφαίος Αμερικανός κοινωνιολόγος Charles A. Ellwood, ο οποίος έγινε πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας το 1924.
«Η δημοσίευση των έργων του Lombroso στα Αγγλικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια εποχή στην ανάπτυξη της εγκληματολογικής επιστήμης στην Αμερική», άνοιξε ο Έλγουντ σε ένα τεύχος του 1912 του Journal of Criminal Law and Criminology , όπου ήταν συνεργάτης εκδότης. Ο Έλγουντ ένιωσε ότι «ο Λομπρόζο έχει αποδείξει χωρίς αμφιβολία ότι το έγκλημα έχει βιολογικές ρίζες» και ότι τα βιβλία του «θα πρέπει να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε δικαστή ποινικού δικαστηρίου, κάθε δικηγόρου ποινικού δικαίου και κάθε σπουδαστή εγκληματολογίας και ποινολογίας».
Ο Λομπρόζο ενέπνευσε επίσης άλλους να πραγματοποιήσουν μελέτες εγκληματιών για να προσδιορίσουν τον «εγκληματικό τύπο». Ο Έρνεστ Α. Χούτον, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μέτρησε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους τη δεκαετία του 1930 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι εγκληματίες είναι κατώτεροι από τους πολίτες σε όλες σχεδόν τις σωματικές τους μετρήσεις». Ο Φράνσις Γκάλτον , ο ρατσιστής Βρετανός ανθρωπολόγος που επινόησε τον όρο «ευγονική», δημιούργησε σύνθετες εικόνες του «Εβραϊκού Τύπου» και επηρέασε τη ναζιστική σκέψη, επίσης προσπάθησε και απέτυχε να βρει τον δικό του κατάλογο εγκληματικών χαρακτηριστικών.

Δεν συμφωνούσαν όλοι με αυτές τις ιδέες. Αφού ο Ρώσος μυθιστοριογράφος Λέων Τολστόι συνάντησε τον Λομπρόζο, γελοιοποίησε τις θεωρίες του στο μυθιστόρημα Resurrection του 1899 . Και ενώ ο Αλφόνς Μπερτιγιόν -ο Γάλλος αστυνομικός που πρωτοστάτησε στο χτύπημα της κούπας και ένα σύστημα μέτρησης εγκληματιών- πίστευε ότι τα φυσικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να βλάψουν ένα άτομο, καθιστώντας έτσι πιο πιθανό να στραφεί στο έγκλημα, διαφώνησε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται άμεσα με την εγκληματικότητα.
Ωστόσο, οι ιδέες του Lombroso για τον «εγκληματικό τύπο» τον ξεπέρασαν. Όταν έπαιρνε το κάστινγκ στο M , μια ταινία του 1931 για έναν παιδοκτόνο στο Βερολίνο, ο σκηνοθέτης Fritz Lang είπε «η ιδέα μου ήταν να ρίξω τον δολοφόνο εκτός από αυτό που είπε ο Lombroso τι είναι δολοφόνος: μεγάλα φρύδια, μεγάλοι ώμοι, ξέρετε, ο διάσημος Lombroso. φωτογραφία ενός δολοφόνου».

Η σύγχρονη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου – η οποία είναι πιο πιθανό να λανθασμένα προσδιορίζει τους έγχρωμους ανθρώπους – έχει ξανά αυξήσει το φάσμα του «εγκληματικού τύπου» του Lombroso. Το 2016, δύο ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Jiao Tong της Σαγκάης της Κίνας δημοσίευσαν μια εργασία υποστηρίζοντας ότι είχαν χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσουν χαρακτηριστικά που αντιστοιχούσαν στην εγκληματικότητα. Ένα από τα ελαττώματα της μελέτης, επεσήμαναν οι επικριτές , ήταν η υπόθεση ότι ο πληθυσμός των ανθρώπων που καταδικάστηκαν για εγκλήματα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον πληθυσμό των ανθρώπων που τα διαπράττουν.

Οι πρώτοι εγκληματολόγοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν τη σύγχρονη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, αλλά ακόμη και μελετητές πριν από αυτούς μπορούσαν να προβλέψουν τα ηθικά προβλήματα που εγείρει. Τον 18ο αιώνα, ο γερμανός φυσικός Γκέοργκ Κρίστοφ Λίχτενμπεργκ προειδοποίησε για τους κινδύνους του να παίρνουμε τη «φυσιογνωμία» στα σοβαρά: «θα κρεμάσουν τα παιδιά πριν κάνουν τις πράξεις που αξίζουν την αγχόνη». Κάποιος θα μπορούσε επίσης να παραβλέψει τον Ted Bundy, με τα συμμετρικά χαρακτηριστικά και την καθαρή του εμφάνιση, ως πιθανό ύποπτο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια