Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης 1943-2022

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης (31 Οκτωβρίου 1943 - 25 Οκτωβρίου 2022) ήταν Έλληνας πολιτικός, πρώην βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.
Γεννήθηκε στο Πυλί της Κω και σπούδασε στη φυσικομαθηματική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1966. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων στο εκεί πολυτεχνείο.
Είναι γιος του εκ Μικράς Ασίας καταγομένου Αντωνίου Παυλίδη και της Αικατερίνης Αν. Αναστασίου το γένος Χατζηγιακουμή από το Πυλί της Κω. Ο πάππος του Αριστοτέλης Παυλίδης καταγόταν από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας και η γιαγιά του Αγγελικώ Χατζηδημητρίου από τα Μύλασσα της Μικράς Ασίας επίσης. Το 1977 εξελέγη για πρώτη βουλευτής Δωδεκανήσων με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Από τότε εκλέγεται συνεχώς με εξαίρεση τις εκλογές του 1996, οπότε και απέτυχε να εκλεγεί. Το 1977 και 1979 εξελέγη γραμματέας της βουλής ενώ το 1982 κοσμήτοράς της. Στις κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Μητσοτάκη διετέλεσε υφυπουργός οικονομικών και την περίοδο 1990 - 1992 υπουργός εμπορικής ναυτιλίας. Στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή διορίστηκε υπουργός Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τον σχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης που προήλθε από τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Στις 27 Απριλίου 2010 διεγράφη από την Νέα Δημοκρατία ύστερα από απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας του κόμματος. 
Είχε δύο παιδιά.
Καταγγελίες Μανούση
Στις 27 Απριλίου 2007 έφθασε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, καταγγελία του πρώην βουλευτή Κωνσταντίνου Ζαχαράκη για χρηματισμό του Παυλίδη από τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση. Στις 30 Απριλίου ο Αριστοτέλης Παυλίδης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Παυλίδη, Ζαχαρίου, παραιτήθηκε. Τον Ιούνιο του 2007 στάλθηκαν από τον Μανούση δύο επιστολές με τις οποίες κατήγγειλε τον Παυλίδη για «ανηλεή πόλεμο εξόντωσης εναντίον του». Σύμφωνα με τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση, ο ίδιος αναγκάστηκε να δώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στον ιδιαίτερό του Παυλίδη την περίοδο 2006 - 2007 προκειμένου τα πλοία του να αναλάβουν την κάλυψη των δρομολογίων στα νησιά της άγονης γραμμής. Στις 30 Ιουνίου 2008 ασκήθηκε σε βάρος του Παν. Ζαχαρίου δίωξη για εκβίαση ενώ η υπόθεση ανατέθηκε στον 20ό τακτικό ανακριτή Απόστολο Ζαβιτσιάνο, ο οποίος διαβίβασε τον φάκελο της υπόθεσης στην βουλή. 
Για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής ψήφισαν 294 βουλευτές, εκ των οποίων 215 υπέρ, 67 κατά ενώ βρέθηκαν και 6 λευκά. Για την υπόθεση κατέθεσαν μεταξύ άλλων οι άμεσα εμπλεκόμενοι, Αριστοτέλης Παυλίδης, Φώτης Μανούσης, Ζαχαρίου καθώς και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Αγγέλου, ο δήμαρχος Τήλου, Αληφέρης, η κόρη του Παυλίδη, Αγγελική, ο αδερφός του κ.ά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι βουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα στα χρήματα που δόθηκαν για αγορά σπιτιού από την κόρη του Παυλίδη, Αγγελική Παυλίδη. Από τον αρμόδιο ανακριτή διαβιβάστηκε και δεύτερος φάκελος που αφορούσε τις άγονες γραμμές. Δεν πραγματοποιήθηκε όμως ψηφοφορία για σύστασης δεύτερης εξεταστικής επιτροπής καθώς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησε από την ολομέλεια της Βουλής. Από τα πορίσματα που κατατέθηκαν στη βουλή μόνο αυτό της Νέας Δημοκρατίας ήταν απαλλακτικό στο θέμα της εκβίασης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση. Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ υποστήριξαν την ποινική δίωξη του Παυλίδη για παθητική δωροδοκία Τελικά η πρόταση για παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο απορρίφθηκε από τη βουλή αφού κατά την ψηφοφορία βρέθηκαν 146 υπέρ, 144 κατά, 3 παρών και 5 λευκά σε σύνολο 298 βουλευτών. 

Απεβίωσε στις 25 Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 78 ετών

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια