Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ημέρα του Roald Dahl 1916-1990 Βρετανός παραμυθάς

13 Σεπτεμβρίου 1916 – 23 Νοεμβρίου 1990
Τα γενέθλια του μεγαλύτερου παραμυθά του 20ού αιώνα σηματοδοτούν κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου τον εορτασμό της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ. 
Εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, του Ουαλού – νορβηγικής καταγωγής – πεζογράφου και ποιητή, ο οποίος έχει γράψει πολλά γνωστά παιδικά βιβλία που έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα γενέθλιά του στις 13 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν τον εορτασμό κάθε χρόνο της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ (Roald Dahl Day).

Ο Ρόαλντ Νταλ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 στο Κάρντιφ της Ουαλίας από γονείς νορβηγικής καταγωγής και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1990 στην Οξφόρδη. 
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στη ΡΑΦ ως πιλότος και κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 συμμετείχε στη Μάχη της Αθήνας. Μεταπολεμικά αφυπηρέτησε με τον βαθμό του επισμηναγού και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του «ιπτάμενου άσου» με πέντε επιβεβαιωμένες καταρρίψεις γερμανικών αεροπλάνων.
Ως συγγραφέας άρχισε να γίνεται γνωστός από το 1940 μετά τη δημοσίευση των βιβλίων του για παιδιά και ενήλικες. Οι πωλήσεις των βιβλίων ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που τον κατατάσσει στους πλέον ευπώλητους συγγραφείς του κόσμου. Συχνά αποκαλείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του 20ού αιώνα.

Τα μυθιστορήματα του Νταλ είναι γνωστά για το απροσδόκητο τέλος τους και το χωρίς συναισθηματικό χιούμορ του. Τα πιο διάσημα μυθιστορήματά του είναι: «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «O θείος Όσβαλντ» και «Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο».

Ο εορτασμός της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ διοργανώνεται κυρίως στα σχολεία. Αρχικά ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια