Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Just Jaeckin σκηνοθέτης της Εμμανουέλα 1940-2022

8 Αυγούστου 1940, Βισύ, Γαλλία
Απεβίωσε: 6 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Γάλλος σκηνοθέτης και φωτογράφος Just Jaeckin πέθανε σε ηλικία 82 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια. Σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ερωτική ταινία «Εμμανουέλα», την οποία είδαν πάνω από εννέα εκατομμύρια θεατές τη δεκαετία του ’70.
«Πέθανε περιτριγυρισμένος από τη σύζυγό του Άννα, γλύπτρια, και την κόρη του Τζούλια, φωτογράφο», είπε ο ατζέντης του σε δήλωση του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Emmanuelle Arsan, που δημοσιεύτηκε το 1959, η ταινία αφηγείται τις σεξουαλικές περιπέτειες μιας νεαρής Γαλλίδας στην Ταϊλάνδη, όπου ήρθε για να συναντήσει τον διπλωμάτη σύζυγό της. Παρά την απαγόρευση για παιδιά κάτω των 16 ετών, έμελλε να γνωρίσει εκπληκτική επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το 1974, σε ένα πλαίσιο απελευθέρωσης των ηθών μετά το ’68, προσελκύοντας περισσότερους από εννέα εκατομμύρια θεατές.
Αυτή η ταινία-φαινόμενο θα γεννήσει έξι κινηματογραφικές συνέχειες, σκηνοθετημένες από άλλους κινηματογραφιστές, και μια τηλεοπτική σειρά τη δεκαετία του 1990. 
ΟJust Jaeckin σκηνοθέτησε στη συνέχεια την «Ιστορία της Ο» και, πάλι με την Σίλβια Κριστέλ, τον «Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι». 
Ωστόσο η επιτυχία «διατάραξε και έκρυψε το πολύπλευρο ταλέντο» του φωτογράφου, σκηνοθέτη διαφημίσεων και γλύπτη, που ήταν ο Ζιστ Ζεκέν πριν γίνει ο σκηνοθέτης της «Εμμανουέλας», σύμφωνα με το περιβάλλον του. 
Γεννημένος το 1940 στο Βισύ, ο Ζιστ Ζεκέν ήταν επίσης ιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του, μιας γκαλερί τέχνης στο Παρίσι, όπου έκαναν εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής και γλυπτών, κυρίως των δικών τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια