Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς / καλλιστεία 1888

Τα πρώτα καλλιστεία στις 19 Σεπτεμβρίου 1888 με νικήτρια της Μπέρθα Σουκαρέτ
Καλλιστεία: Σαν σήμερα στις 19 Σεπτεμβρίου 1988 είχε πραγματοποιηθεί ο πρώτος σύγχρονος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. 
Το πρώτο βραβείο ήταν 5.000 φράγκα που δόθηκαν πήγε στην 18-χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ, μια Κρεολή απο τη Γουαδελούπη.
Για τις ανάγκες αυτού του πρώτου διαγωνισμού Ομορφιάς, επιστρατεύτηκε ο Τύπος ήδη από το καλοκαίρι του 1888, που κατάφερε να κάνει το θέμα –με σύγχρονους όρους- viral και να συγκεντρώσει 350 συμμετοχές. Η βραδιά αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός Concours de Beaute, με τον κόσμο να βάζει τα καλά του (σμόκιν και τουαλέτες έλαμψαν), ενώ οι υποψήφιες έφταναν στον χώρο με άμαξες σαν τις πριγκίπισσες των παραμυθιών.
Στο τελευταίο μέρος συμμετείχαν 21 υποψήφιες για τον τίτλο της «βασίλισσας της ομορφιάς» και οι γυναίκες επιλέχθηκαν για τον τελικό από τις φωτογραφίες που αποστέλλονταν στην διεύθυνση της κριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο από τη σκανδιναβική εφημερίδα, osveschavschego για τα αποτελέσματα αυτών των ασυνήθιστων γεγονότων, ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένος.
«Οι διαγωνιζόμενες έπρεπε να παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, ζούσαν σε ένα ξεχωριστό σπίτι, η πρόσβαση στο οποίο ήταν κλειστή για τους ξένους, και τις μετέφεραν στους διαγωνισμούς σε μια κλειστή άμαξα».
Όλοι οι άνδρες παρόντες στην εκδήλωση ήταν ντυμένοι με σμόκιν, και οι γυναίκες – σε μακριά φορέματα.
Νικήτρια ήταν μια 18χρονη Κρεολή από τη Γουαδελούπη η Bertha Sukkar, η οποία πήρε το βραβείο των πέντε χιλιάδων φράγκων.
Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω επιτροπή επέλεξε μια τελική λίστα από 21 υποψήφιες. Από αυτές, το πιο όμορφο κορίτσι αναδείχθηκε η 18χρονη η Μπέρθα Σουκαρέτ.
Η τυχερή καλλονή της βραδιάς, πέρα από τον τίτλο έλαβε και το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων φράγκων, ενώ έγινε και εξώφυλλο στο γαλλικό περιοδικό L’Illustration.
Πάντως ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το τι απέγινε η Soucaret. Πάντως ιδέα της βασίλισσας ομορφιάς καθώς και το λαμπερό εξώφυλλο που έκαναν σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Τα πρώτα Καλλιστεία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ο πρώτος διαγωνισμός Ομορφιάς έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1929 και συγκεκριμένα στο κέντρο «Delice» που βρισκόταν στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους 7. Ωραιότερη γυναίκα της χώρας εξελέχθη η 24χρονη πατρινή Ασπασία Καρατζά, η οποία εργαζόταν μέχρι τότε στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εθνικής Οικονομίας στην Πάτρα και μιλούσε αγγλικά και γαλλικά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια