Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Fajita Day / Ημέρα Fajita

Ιστορία της Εθνικής Ημέρας Fajita
 Fajita συνταγές ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Απλά και νόστιμα, τα fajitas φτιάχνονται από φέτες κρέατος που μαρινάρονται και στη συνέχεια μαγειρεύονται, στοιβάζονται πάνω από μια μαλακή τορτίγια από αλεύρι με ψητά κρεμμύδια και πιπεριές. Από εκεί, υπάρχουν πολλές επιλογές για την προσθήκη γαρνιτούρων και επικαλύψεων. Τριμμένο τυρί, κρέμα γάλακτος, γκουακαμόλε, σάλσα και πολλά άλλα μπορούν να μπουν μέσα σε αυτή τη μικρή τορτίγια γεμάτη με καλοσύνη Tex-Mex. 
Ο όρος fajita σημαίνει «μικρή μπάντα» ή «μικρή ζώνη». Το κρέας πιθανότατα χαρακτηρίστηκε με αυτόν τον τρόπο από έναν κρεοπώλη που πουλούσε μπριζόλα με φούστα και, επειδή αυτή η κοπή είναι συνήθως μάλλον σκληρή, κόπηκε εκ των προτέρων σε μικρές λωρίδες. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό το μικρό κομμάτι κρέατος μπήκε στην καρδιά της κουλτούρας της κουζίνας του Tex-Mex έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Πιθανώς δημιουργήθηκαν γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1930, τα fajitas εισήχθησαν από vaqueros και Μεξικανούς εργάτες σε ράντσο στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε του Τέξας. Αυτοί οι εργάτες λάμβαναν συχνά τον μισθό τους σε κρέας, μερικές φορές τα λιγότερο περιζήτητα μέρη του ζώου. Έτσι, αυτοί οι εργάτες έμαθαν ότι αν μαρινάρουν το κρέας σε συγκεκριμένους χυμούς, θα γινόταν πιο τρυφερό και γευστικό και θα μπορούσε εύκολα να καταναλωθεί σε τορτίγιες.

Πιθανώς λόγω ευκολίας, η δημοτικότητα των fajitas αυξήθηκε τη δεκαετία του 1940. Αναπτύχθηκε σε ένα είδος πίσω αυλής, εύκολο στην κατανάλωση, εν κινήσει πιάτο που μεταδόθηκε από τη μια γενιά στην άλλη.

Μόλις τη δεκαετία του 1960 τα fajitas άρχισαν να μπαίνουν στα εστιατόρια. Ένα από τα πρώτα μπορεί να ήταν το 1969 όταν ένας υπεύθυνος αγοράς κρέατος σε ένα παντοπωλείο έστησε ένα περίπτερο fajita σε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ. Ο Fajitas κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη έλξη τη δεκαετία του 1970 και η συνταγή άλλαξε λίγο, χρησιμοποιώντας λεπτότερα κομμάτια κρέατος.

Με το λανσάρισμα του On the Border, του Chili's και άλλων αλυσίδων εστιατορίων στις ΗΠΑ που καυχιόταν για τεξ-μεξική κουζίνα, η ιδέα της πεντανόστιμης fajita σερβιρισμένης σε πιατέλα ψησταριάς ακριβώς στο τραπέζι έγινε μια ελκυστική –και νόστιμη– εμπειρία.

Η Εθνική Ημέρα Fajita ξεκίνησε για πρώτη φορά στον πολιτισμό το 1982, όταν η On the Border Mexican Grill και η Cantina άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο για να γιορτάσουν τη χαρακτηριστική τους κουζίνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια