Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μεξικό: πρώην πρόεδρος Luis Echeverría Álvarez 1922-2022

Ο Λουίς Ετσεβερία Άλβαρες (17 Ιανουαρίου 1922- 8 Ιουλίου 2022) ήταν Μεξικανός πολιτικός, ο οποίος διατέλεσε Πρόεδρος του Μεξικού από το 1970 έως το 1976. Προηγουμένως διατέλεσε Υπουργός Εσωτερικών από το 1963 έως το 1969.
Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού Λουίς Ετσεβέρια, ο οποίος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα το 1970, υποσχόμενος ένα δημοκρατικό άνοιγμα για τη χώρα, αλλά ηγήθηκε έξι από τα πιο σκληρά χρόνια του λεγόμενου "βρώμικου πολέμου" κατά αντιφρονούντων, πέθανε σε ηλικία 100 ετών. 
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επιβεβαίωσε σήμερα το θάνατο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ετσεβέρια.

Ως ηλικιωμένος, ο Ετσεβέρια απέφυγε τις προσπάθειες Μεξικανών εισαγγελέων να του απαγγείλουν κατηγορίες για γενοκτονία για το ρόλο του σε δύο περιβόητες σφαγές φοιτητών διαδηλωτών το 1968 και το 1971 που καθόρισαν μια εποχή σκληρής κρατικής καταστολής.

Φαλακρός και με γυαλιά, ο Ετσεβέρια αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε λάθος και είπε ότι η συνείδησή του ήταν καθαρή. Αρνήθηκε να καταθέσει για εγκλήματα που δεν έχουν εξιχνιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα.
Η προεδρία του (1970-1976) από την αρχή στιγματίστηκε από κατηγορίες ότι διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ εναντίον χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά στην περιοχή Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού στις 2 Οκτωβρίου 1968 ενώ διατελούσε υπουργός Εσωτερικών.


Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είπε ότι μόλις 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη σφαγή, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Μάρτυρες είπαν ότι πολλά περισσότερα πτώματα απομακρύνθηκαν από το σημείο.

Εκατοντάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν και φυλακίστηκαν μετά τη διαδήλωση, η οποία έλαβε χώρα όταν είχαν ξεσπάσει φοιτητικές εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν δόθηκε ποτέ οριστικός αριθμός νεκρών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια