Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

José Eduardo dos Santos πρώην πρόεδρος της Ανγκόλα 1942-2022

28 Αυγούστου 1942 - 8 Ιουλίου 2022
Ο πρώην πρόεδρος της Ανγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, ο οποίος κυβέρνησε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοινώθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου, από την προεδρία της Ανγκόλας μέσω του λογαριασμού της στο Facebook.
Ο πρώην πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή στις 12:10 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στην κλινική Teknon της Βαρκελώνης έπειτα από παρατεταμένη ασθένεια.
Ο ντος Σάντος ανέλαβε τα ηνία το 1979, οπότε και διαδέχτηκε τον Αγκοστίνιο Νέτο και παρέδωσε την εξουσία το 2017. 
Ο αγκολέζος πολιτικός γεννήθηκε το 1942 και το 1958, έτος δημιουργίας του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση, εντάχθηκε στις τάξεις του και αργότερα στην ένοπλη πτέρυγα του, στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Το 1975 η Αγκόλα έγινε ανεξάρτητη όποτε και ο ντος Σάντος ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών σε ηλικία μόλις 33 ετών. Από τη θέση αυτή βοήθησε ώστε να κερδίσει διπλωματική αναγνώριση η κυβέρνηση της χώρας.
Στο πρώτο συνέδριο του Λαικού Κινήματος το 1977, ο ντος Σάντος εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή και στο Πολιτμπιρό και αργότερα ανέλαβε το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Όμως η χώρα είχε ήδη βυθιστεί σε ένα μακροχρόνιο και αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που διήρκησε έως το 2002.
Κατά τη περίοδο ειρήνης, ο ντος Σάντος υπέγραψε συμβόλαια με εταιρείες για εξόρυξη πετρελαίου και διαμαντιών, κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια