Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Claes Oldenburg γίγαντας της ποπ αρτ 1929-2022

 
28.1.1929 - 18.7.2022
Πέθανε ο «γίγαντας της ποπ αρτ» Κλάες Όλντενμπουργκ
Ο Σουηδός που έγινε γνωστός για τα υπερμεγέθη γλυπτά του καθημερινών αντικειμένων, ήταν 93 ετών
Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Κλάες Όλντενμπουργκ, καλλιτέχνης της ποπ αρτ που έμεινε γνωστός για τα υπερμεγέθη του γλυπτά καθημερινών αντικειμένων. 
Όπως έκανε γνωστό η κόρη του, Μάρτσε Όλντενμπουργκ, ο πατέρας της πέθανε το πρωί της Δευτέρας (18/7) στο Μανχάταν, έχοντας ήδη επιβαρυμένη υγεία, ύστερα από πτώση που είχε τον περασμένο μήνα, στην οποία έσπασε τον γοφό του. 
Ο Κλάες Όλντενμπουργκ γεννήθηκε το 1929 στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, αν και πέρασε πολλά από τα παιδικά του χρόνια στο Σικάγο, λόγω του ότι ο πατέρας του ήταν διπλωμάτης. Η Νέα Υόρκη έγινε έδρα του ήδη από την δεκαετία του ‘50 και έζησε επίσης, στην Γαλλία και την Καλιφόρνια. Σπούδασε στο Γέιλ και στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο. 
Ο Όλντενμπουργκ έγινε γνωστός ως ο καλλιτέχνης που έκανε «το κοινότοπο, μεγαλειώδες», μέσα από τα γλυπτά του που αποτελούσαν υπερμεγέθεις αποτυπώσεις αντικειμένων της καθημερινότητας.
Το έργο του απηχούσε από την μία τις αρχές του ντανταϊσμού, κίνημα στο οποίο έτοιμα αντικείμενα ενσωματώνονται στην τέχνη, αλλά φυσικά και την ποπ αρτ προσέγγιση που αγαπά το καθημερινό, το μη υψηλό, το ειρωνικό. 
Στις αρχές της καριέρας του συνέβαλε ιδιαίτερα στην διαμόρφωση της λεγόμενης «soft sculpture», ένας τρόπος να μεταμορφώνει καθημερινά αντικείμενα. 
Θεωρείται ένας από τους «πιο ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα στην διαμόρφωση της ποπ αρτ».
Τα γλυπτά του με υπερμεγέθη αντικείμενα βρίσκονται κυρίως σε δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ, αλλά όχι μόνο. 
Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Όλντενμπουργκ είναι το «Clothespin», δηλαδή, ένα τεράστιο μανταλάκι που τοποθετήθηκε κοντά στο δημαρχείο της Φιλαδέλφια το 1976, αλλά και το «Batcolumn», ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ ύψους 30 μέτρων που τοποθετήθηκε το 1977 μπροστά από ομοσπονδιακό κτίριο στο Σικάγο. 
Στα μεταγενέστερα έργα του, ο Όλντενμπουργκ συνεργάστηκε με την δεύτερη σύζυγό του, Κούσε βαν Μπρούγκεν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια