Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς 1960-2022

Πέθανε σε ηλικία 62 ετών ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Νίκος Κτενάς.
Γνωστός για το έργο «Inside-Out», μια από τις πιο χαρακτηριστικές πολυκατοικίες της Αθήνας, καθώς κατάφερε όχι μόνο αλλάξει το αστικό τοπίο στο Νέο Ψυχικό και να ξεχωρίσει ως καινοτόμος πρόταση, αλλά και να κερδίσει το Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2013-2017 του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Ο Νίκος Κτενάς σχεδίασε το κτίριο Inside-Out ως επανεφεύρεση της τυπολογίας της πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό. Ο ακάλυπτος προτείνεται ως κεντρικός χώρος εισόδου, συνιστά μια στάση, αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αλλαγής της πορείας του επισκέπτη από τον δημόσιο προς τον ιδιωτικό χώρο
Συνάδελφοί του αρχιτέκτονες, φίλοι και συνεργάτες αφήνουν τα συλλυπητήρια μηνύματά τους στη σελίδα του στο Facebook, μιλώντας παράλληλα για τα έργα του και τη σπουδαία καριέρα του.
Ποιος ήταν ο Νίκος Κτενάς
O Nίκος Kτενάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1960 και σπούδασε στην Cooper Union, NY, στο Columbia University, New York, στο Queens College, Queens, New York, στο Syracuse University, Syracuse, New York, στο AIFS/ University of London, London και στο Cornell University, NY, από όπου και αποφοίτησε με το πτυχίο της αρχιτεκτονικής το 1983.
Δίδαξε στην Ecole Polytechnique Federale de Lausanne-EPFL με τον Luigi Snozzi, την περίοδο 1984-92. Διατηρούσε γραφείο στο Λουγκάνο της Eλβετίας από το 1987 και στην Aθήνα από το 1993.
Το 1992 του έγινε η πρόταση για θέση «εξωτερικού κριτή» για το Bachelor of Architecture Thesis projects στο University of Grenoble, στη Γαλλία, το 2001 στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Πάτρας, από το 2003 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από το 2005 στην Ecole Superieure D’Architecture de Paris Belleville, στο Παρίσι. Διετέλεσε καθηγητής από το έτος 2005 έως και το 2007 στην Accademia di Architettura, Univercittà della Svizzera Italiana στο Mendrisio της Ελβετίας. Δίδαξε, επίσης, και στο μεταπτυχιακό τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Βόλου. Πήρε το πρώτο Bραβείο στο Europan 2 στην Speyer στη Γερμανία το 1991, αλλά και διάφορα ακόμη βραβεία σε Ευρωπαϊκούς Aρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς. Συμμετείχε στην έκθεση Landscapes of Modernisation - Greek Architecture in the 60s and 90s στο Pότερνταμ της Oλλανδίας, καθώς επίσης και στην 7η Mπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Bενετίας το 2000 με μόνιμο έκθεμα στο Eλληνικό Περίπτερο.
Υπήρξε υποψήφιος για το Βραβείο Mies van der Rohe το 2001 και το 2003.

Το 2008 το ΕΙΑ - Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής του απένειμε το ειδικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής για το σύνολο του έργου του.
Η αρχιτεκτονική του Νίκου Κτενά χαρακτηρίζεται από κτίρια-πρίσματα από γυμνό σκυρόδεμα, ενίοτε συνδυασμένο με το μέταλλο και το ξύλο, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο τις αντιθέσεις του «κρύου» μετάλλου και του «ζεστού» ξύλου. Το κέλυφος των κτιρίων του από ανεπίχριστο σκυρόδεμα αναιρεί την έννοια του σκελετού και έρχεται σε αντίθεση με το ζεστό εσωτερικό τους, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, εξωτερικού και εσωτερικού, άχρωμου και χρωματιστού, ανόργανου και οργανικού, πόλης και οικογένειας.
Η αρχιτεκτονική του, βαθιά συνδεδεμένη με το έργο του Le Corbusier και τους αρχιτέκτονες του Ticino, δίπλα στους οποίους μαθήτευσε, είναι μια γεωμετρία σύνθετη που διέπεται από αρμονικές χαράξεις και χρυσές τομές, επιδιώκοντας να ορίσει το κενό και το πλήρες στους ουσιαστικούς και απέριττους όγκους που προτείνει.
Γαλουχημένος με την «τοπογραφική» διδασκαλία του, είχε χαρακτηριστεί από τον Snozzi ως μια «υπόσχεση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής».
Σπουδαία στιγμή για την καριέρα του ήταν όταν το 2017 έλαβε το ειδικό τιμητικό βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το πολυσχιδές αρχιτεκτονικό του έργο και την προσφορά του στην τέχνη της Αρχιτεκτονικής. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια