Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

World Eating Disorders Day / Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών έχει οριστεί στις 2/6 κάθε χρόνο. Είναι ένα λαϊκό κίνημα που έχει σχεδιαστεί από και για τα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, όπως και για τις οικογένειές τους που τους υποστηρίζουν.
Στόχος αυτής της μέρας εκτός των άλλων είναι να διευρυνθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και να καλλιεργηθεί η άποψη ότι συχνά είναι γενετικά συνδεδεμένες, αλλά και θεραπεύσιμες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν τον οποιονδήποτε. Η Έκτη Ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για Διατροφικές Διαταραχές θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου 2021  σε όλο τον κόσμο. Φέτος, το hashtag είναι το # Equity4EatingDisorders.
Διατροφικές διαταραχές – Οι πιο συνηθισμένες
Νευρική ανορεξία
Η νευρική ανορεξία είναι πιθανώς η πιο γνωστή διατροφική διαταραχή. Εμφανίζεται γενικά κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση και τείνει να επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Τα άτομα με ανορεξία θεωρούν γενικά τον εαυτό τους υπέρβαρο, ακόμη και αν είναι επικίνδυνα λιποβαρής. Τείνουν να παρακολουθούν συνεχώς το βάρος τους, να αποφεύγουν να τρώνε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων και να περιορίζουν σημαντικά τις θερμίδες τους.
 
Νευρική βουλιμία
Η νευρική βουλιμία είναι μια άλλη γνωστή διατροφική διαταραχή. Όπως η ανορεξία, η βουλιμία τείνει να αναπτύσσεται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση και φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή στους άνδρες από τις γυναίκες. Τα άτομα με βουλιμία τρώνε συχνά ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κάθε επεισόδιο συνεχίζεται συνήθως έως ότου το άτομο γεμίσει οδυνηρά με φαγητό.

Πίκα
Το Πίκα είναι μια άλλη διατροφική διαταραχή που περιλαμβάνει την κατανάλωση πραγμάτων που δεν θεωρούνται τροφή. Άτομα με Πίκα λαχταρούν να τρώνε πράγματα, όπως πάγο, χώμα, κιμωλία, σαπούνι, χαρτί, μαλλιά, βότσαλα, απορρυπαντικό πλυντηρίου. Πίκα μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες, καθώς και σε παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, αυτή η διαταραχή παρατηρείται συχνότερα σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με ψυχικές αναπηρίες.

Η ενημέρωση του κοινού
Η ενημέρωση του κοινού είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα διάγνωσης και διαχείρισης της νόσου. Και βέβαια, η διάθεση κονδυλίων για την ενίσχυση των δημοσίων δομών και της έρευνας κρίνεται απαραίτητη. Κάποια στιγμή πρέπει να δείξουμε επιτέλους σεβασμό και να βρεθούμε αποτελεσματικά στο πλάι των χιλιάδων ασθενών που νοσούν στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια