Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Gilberto Rodriguez Orejuela 1939-2022

30 January 1939 – 31 May 2022
Πέθανε σε φυλακή των ΗΠΑ ο Κολομβιανός βαρόνος ναρκωτικών Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα
Ο Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα, πρώην αρχηγός του άλλοτε πανίσχυρου κολομβιανού καρτέλ Κάλι, πέθανε σε ηλικία 83 ετών σε φυλακή των ΗΠΑ όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών για διακίνηση ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
Γνωστός με το προσωνύμιο «Σκακιστής», ο Ροντρίγκεζ εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2004 και εξέτιε την ποινή του σε ομοσπονδιακές φυλακές της Βόρειας Καρολίνας.
«Τα παιδιά και η σύζυγος του Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα ενημερώνουν με θλίψη ότι πέθανε από λέμφωμα», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας, που υπέβαλε αίτημα στις αμερικανικές αρχές για τη μεταφορά της σορού του στην Κολομβία.
Η σύλληψη του Χιλμπέρτο Ροντρίγκεζ Ορεχουέλα από τις κολομβιανές αρχές, το 1995, σηματοδότησε την απαρχή της διάλυσης του καρτέλ Κάλι, το οποίο κάποτε είχε υπό τον έλεγχό του το 80% της διακίνησης ναρκωτικών παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών.
Ο αδερφός του, Μιγκέλ, συνελήφθη δύο μήνες αργότερα και εκτίει ποινή κάθειρξης σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα δύο αδέρφια είχαν κηρύξει τον πόλεμο στον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση το 1993.
Είχαν παραδεχθεί ότι χρηματοδότησαν προεκλογικές εκστρατείες, μεταξύ αυτών και του Ερνέστο Σαμπέρ το 1994. Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας είχε αρνηθεί ότι γνώριζε για τις δωρεές στο Φιλελεύθερο Κόμμα του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια