Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

συγγραφέας της ισραηλινής Αριστεράς A. B. Yehoshua 1936-2022

9 Δεκεμβρίου 1936, Ιερουσαλήμ
Απεβίωσε: 14 Ιουνίου 2022
Ο Αβραάμ Γεοσούα (Εβραϊκά: א.ב. יהושע – A. B. Yehoshua, 1936 -14 Ιουνίου 2022) ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ισραηλινούς συγγραφείς. Είχε γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και πολλά άρθρα και δοκίμια. Έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο.
Πέθανε ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ένας από τους πιο γνωστούς, προσφιλείς και ενεργούς Ισραηλινούς συγγραφείς, ο οποίος υπήρξε ταυτόχρονα και μέλος της ισραηλινής Αριστεράς, πολέμιος της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Γεοσούα ήταν 85 ετών γεννημένος στην Ιερουσαλήμ τον Δεκέμβριο του 1936 με ελληνικές και μαροκινές ρίζες.
Ο Γεοσούα δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων το 1963, ενώ τα έργα του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
Τα συγγράμματα και η συμβολή του στη λογοτεχνία του εξασφάλισαν πλήθος διακρίσεων: το 1995 τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση πολιτιστικής αναγνώρισης της χώρας του, το «Βραβείο του Ισραήλ», ενώ το 2012 με το βραβείο των Μεδίκων στην κατηγορία ξένη λογοτεχνία για το έργο του «Ρετροσπεκτίβα» (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις).

Σύμφωνα με την Νιτζά Μπεν-Ντοβ, καθηγήτρια Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, με την οποία δίδαξαν μαζί και η οποία είναι ειδική στα έργα του Γεοσούα, πρόκειται για τον «σπουδαιότερο συγγραφέα» του Ισραήλ.
«Πέρασε από τις σουρεαλιστικές ιστορίες γεμάτες ονειροπολήσεις, αποκομμένες από τον χρόνο και τον χώρο, σε έργα που έχουν τις ρίζες τους στην ισραηλινή κουλτούρα και στο σήμερα», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνοντας ότι αυτά τα τελευταία είχαν έντονο το στοιχείο της ψυχολογίας, έχοντας ξεκάθαρη επιρροή από την ψυχαναλύτρια σύζυγό του.
Ο Γεοσούα ήταν ένας «ζεστός και ανοιχτός άνθρωπος, που διψούσε για αναγνώριση, αλλά ωστόσο μπορούσε να είναι επώδυνα ευθύς στη συζήτηση, σύμφωνα με την ίδια.

«Ήταν ένας σύνθετος άνθρωπος, του οποίου η στάση προς τον κόσμο ήταν αμφιθυμική. Η επίγνωσή του της ανθρώπινης πολυπλοκότητας, την οποία αντλούσε από την προσωπική του εμπειρία, καθιστούσε το έργο του πολύπλευρο».

Συντασόμενος με τον αγώνα των Παλαιστινίων, ο Γεοσούα υποστήριζε τα αριστερά ισραηλινά κόμματα και ήταν μέλος της B'Tselem, μιας ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία καταπολεμούσε την επεκτατική πολιτική εποικισμών του Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, ο Γεοσούα είχε «αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην ισότητα, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Η Μπεν-Ντοβ τον χαρακτήρισε «έναν μεγάλο πατριώτη», ο οποίος πίστευε ότι οι ΅Εβραίοι δεν μπορούν να είναι ολοκληρωμένοι ως άνθρωποι ζώντας εκτός του Ισραήλ.

Το έργο του, σχολίασε η ίδια, δείχνει μια βαθιά σύνδεση με την ισραηλινή εμπειρία.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το έργο του Γεοσούα «αντλούσε από την πατρίδα μας και τους πολιτιστικούς της θησαυρούς, αντικατοπτρίζοντάς μας σε ένα αιχμηρό, ακριβές, συμπονετικό και κάποιες φορές επώδυνο είδωλο στον καθρέφτη».

Ο Γεοσούα αναμένεται να αποτεφρωθεί αύριο το μεσημέρι στο κοιμητήριο του βόρειου Ισραήλ, Έιν Ακαρμέλ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια