Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σημάδια, προλήψεις, δεισιδαιμονίες και ερμηνεία

Υπάρχουν κάποιες φορές που το σώμα μας αντιδρά με κάποιες μικροκινήσεις, σπασμωδικές, ενοχλητικές, είτε στα μάτια, αυτιά, χέρια κτλ.
Αυτές οι κινήσεις σύμφωνα με επιστημονική εξήγηση μπορεί να οφείλεται είτε λόγω κούρασης είτε λόγω κάποιας πάθησης.
Υπάρχει και η λαϊκή ερμηνεία ότι τα σημάδια αυτά σημαίνουν κάτι καλό ή κακό, θα ακούσεις κάτι θετικό ή κάτι αρνητικό. Διάφορα σημάδια, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, χαριτωμένα απομεινάρια λαϊκής θυμοσοφίας.

Διάφορες ερμηνείες, ονόματα και όλα αυτά τα «σημεία» επιβιώνουν ακόμη και σήμερα στην προφορική μας παράδοση, έστω κι αν συνδέουν τόσο φαινομενικά ασύνδετα σημαίνοντα – όπως η φαγούρα στην παλάμη, και σημαινόμενα – όπως το γεμάτο πορτοφόλι.

Παρακάτω θα δούμε τέτοια σημάδια και την ερμηνεία τους, είτε για να θυμούνται οι παλιοί και να μην ξεχνούν οι καινούριοι την λαϊκή παράδοση, είτε γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και πως μπορούμε σε κάποια στιγμή στη ζωή σας να αποφύγουμε… ένα ξυλοδαρμό, με βοηθό μια μύτη που μας «τρώει»…
Δείτε τι σημαίνει:

Όταν πετάει το μάτι σου…
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πετάρισμα του ματιού. Η πρώτη κάνει τον εξής διαχωρισμό: Αν «πετάει» το δεξί μάτι, θα ακούσεις ευχάριστα μαντάτα, ενώ αν «πετάει» το αριστερό δυσάρεστα. Η άλλη εκδοχή, κατ’ αντίστοιχο τρόπο, προβλέπει πως κάποιον θα δεις σύντομα, ενώ αν ο διπλανός σου μαντέψει σωστά ποιο από τα δύο σου μάτια πεταρίζει, θα τον δείτε μαζί.

Όταν σε τρώει το χέρι…
Και πάλι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού: Αν σε τρώει το δεξί σου χέρι, θα κληθείς σύντομα να δώσεις χρήματα, ενώ αν έχεις μια ακατανίκητη επιθυμία να ξύσεις το αριστερό σου χέρι, η φαγούρα σημαίνει πως θα πάρεις χρήματα.

Όταν σε τρώει η μύτη…
Η κυρίαρχη θεωρία δεν είναι και τόσο… ευοίωνη, αφού προβλέπει ότι θα φας ξύλο. Υπάρχουν όμως και δύο εναλλακτικές προσεγγίσεις: Ότι θα δεχθείς ενοχλητική επίσκεψη από πρόσωπο που δεν συμπαθείς, ή ότι κάποιος μιλά για σένα.

Όταν φταρνίζεσαι…
Κάποιος έχει την έγνοια σου. Γι’ αυτό και έχει επικρατήσει όποιος είναι κοντά σε αυτόν που φταρνίζεται να λέει έναν τριψήφιο αριθμό, το άθροισμα του οποίου αντιστοιχίζεται σε ένα γράμμα του αλφάβητου, που είναι και το αρχικό εκείνου που «έχει την έγνοια σου». Παράλληλα, αν κάποιος φταρνιστεί την ώρα που κάποιος άλλος μιλά, ο τελευταίος λέει την αλήθεια.

Όταν βουίζει το αυτί σου…
Ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα μάτια: Σημαίνει ότι θα ακούσεις σύντομα νέα, και αν ο διπλανός σου μαντέψει σωστά ποιο από τα δύο σου αυτιά βουίζει, θα τα ακούσετε μαζί.

Όταν δαγκώνεις κατά λάθος τη γλώσσα σου…
Πιθανότατα κάποιοι μιλούν άσχημα για σένα. Στην αντίστροφη περίπτωση, το δάγκωμα της γλώσσας χρησιμεύει ως αποτρεπτικό του κακού: Η προτροπή «δάγκωσε τη γλώσσα σου» γίνεται για να αποτραπεί το κακό.

Όταν χυθεί ο καφές…
Θεωρείται σημάδι καλοτυχίας και προοιωνίζει… χρηματικό μπαξίσι. Το ίδιο συμβαίνει και σε περίπτωση που πέσει κρασί στο τραπέζι – γι’ αυτό και αναφωνούμε «γούρι». Μην προσπαθήσετε να το κάνετε επίτηδες, όμως, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύουν οι προβλέψεις.

Όταν σε τρώει η πατούσα του ποδιού…
Θα κάνεις δρόμο, είτε αυτό σημαίνει μεγάλο ταξίδι, είτε δύσκολη διαδρομή στη ζωή σου το επόμενο διάστημα.

Όταν έχεις φαγούρα στην πλάτη…
Θα έχεις, δυστυχώς, τα ίδια αποτελέσματα με την φαγούρα στη μύτη: Σε περιμένει… ξύλο.

Όταν σπάσει καθρέφτης…
Θα έχεις επτά χρόνια γρουσουζιά. Αυτή η ιδέα επικράτησε, είτε επειδή κάποτε οι καθρέφτες ήταν τόσο ακριβοί ώστε αν κανείς τους έσπαγε, θα έπρεπε να δουλεύει πολλά χρόνια για να αποκτήσει έναν καινούριο, είτε επειδή θεωρείται κακό σημάδι για την ψυχή, η οποία «ως γνωστόν», καθρεφτίζεται στο είδωλο, και όταν σπάσει ο καθρέφτης παγιδεύεται. Υπάρχουν όμως και «γιατρικά» για να προληφθεί η κακοτυχία, όπως το να καλύψει κανείς με χώμα ή σκόνη τα σπασμένα γυαλιά, ώστε να μην αντικατοπτρίζουν πια τίποτα.

Μερικά ακόμη σημάδια και καλές τύχες:

Όταν ουρλιάζει ο σκύλος ενός σπιτιού, σαν λύκος, τότε προμηνύονται πολλά κακά για το νοικοκύρη του.

Όταν σε ξύνει το δεξί το χέρι θα δώσεις χρήματα σε κάποιον.

Όταν σε ξύνει το αριστερό χέρι, θα πάρεις χρήματα από κάπου.

Όταν σε ξύνει η πατούσα του ποδιού, θα «κάνεις» δρόμο.

Όποιος έχει χωρισμένα τα μπροστινά του δόντια, θα είναι τυχερός στη ζωή του.

Όσες περισσότερες «ελιές» έχει κανείς στο σώμα του, τόσες περισσότερες θλίψεις θα περάσει στη ζωή του.

Όταν το αυτί σου βουίζει, τότε κάποιος μιλάει για σένα.

Όταν σε ξύνει η μύτη, κάποιος μιλάει για σένα.

Όταν σου τρέμει το αριστερό ματόκλαδο, θα πάθεις κάτι καλό.

Όταν σου τρέμει το δεξί ματόκλαδο, θα πάθεις κάτι κακό.

Όταν βρίσκεις ένα πέταλο, σημαίνει ότι θα ευτυχήσεις στη ζωή σου.

Όταν κάποιος έχει άσπρα σημάδια στα νύχια του, τότε θα αποκτήσει πολλά πρόβατα.

Το λάλημα του κούκου προμήνυε κάτι κακό.

Η συνάντηση με μια πέρδικα, είναι καλοτυχία.

Η συνάντηση με λαγό, σήμαινε κακοτυχία.

Όταν προχωράς και συναντάς ποντίκια στο δρόμο σου, τότε έχεις πολλούς εχθρούς.

Όταν περπατάς και σκοντάφτεις, τότε σε «ματιάξανε».

Όταν χασμουριέσαι σημαίνει ότι σε «ματιάξανε».

Όταν ο καπνός πάει ίσια στο σπίτι σου, τότε είσαι καλός άνθρωπος ή και το αντίθετο.

Όταν λαλεί ο πετεινός τη νύχτα, προμηνύει κάτι κακό για το σπίτι, του νοικοκύρη του, ενώ όταν λαλεί το πρωί, προμηνύει κάτι καλό.

Όταν ο χειμώνας περάσει με καλοκαιρία, τότε σημαίνει κακοτυχία για το έθνος.

Αν δεις όνειρο τα ξημερώματα της Κυριακής, αυτό αποτελεί σημάδι για κάποιο γεγονός και θα επαληθευτεί μέχρι το μεσημέρι. Το ίδιο ισχύει για τα όνειρα που μπορεί να δούμε Τετάρτη μεσημέρι.

Να τρως τις γωνίες από το ψωμί, να σ’ αγαπάει η πεθερά σου.

Ελιά στα απόκρυφα σημεία σημαίνει θερμό εραστή.

Για το μάντεμα του φύλου του παιδιού σπάνε και το κοκαλάκι από το ράχη του κοτόπουλου, το γιάντες.

Αν περάσει από την αυλή σου ένα χοντρό πεταλουδάκι (ταξιδιωταράκι ή μουσαφίρης ή μπούρμπουλας), σημαίνει ότι θα έρθουν επισκέψεις στο σπίτι.

Αν μεγάλο παιδάκι μπουσουλίσει (αρκουδίσει), σημαίνει ότι θα έρθουν επισκέψεις στο σπίτι.

Από την πίτα της κρεατινής οι κοπέλες παίρνουν μια «χαψιά» και την κρύβουν στο προσκέφαλο τους για να ονειρευτούν ποιόν θα πάρουν.

Τη νύχτα των αγίων Θεοδώρων τα κορίτσια ρίχνουν πίσω τους τα κόλλυβα για να ιδούν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν ταίρι.

Τα κορίτσια μόλις πρωτοδούν το φεγγάρι της Λαμπρής λύνουν την καλτσοδέτα τους για να λυθεί και η τύχη τους και να παντρευτούνε.

Την παραμονή τ’ Αγιαννιού του Ριγανά, τα κορίτσια μαζεύουν τα ριζικάρια. Ανήμερα στη γιορτή βγάνουν τα ριζικάρια και λένε από ένα στιχάκι για να πάει καλά η τύχη τους.

Το κορίτσι που αρραβωνιάζεται πρώτο τον καινούριο χρόνο, λύνει την καλτσοδέτα του για ν’ αρραβωνιαστούν τον ίδιο χρόνο κι άλλα κορίτσια.

Το «δάρσιμο» (χτύπημα) του ματιού προμηνάει γράμμα ή επιταγή. Το ίδιο κι ο «αϋφαντάκος» (αράχνη) που ανεβαίνει στο σώμα μας.

Για να μαντέψουν αν μια γυναίκα έγκυος θα κάνει αγόρι ή κορίτσι ανοίγουν τον καρπό του δέντρου (δρυς η φυλλοβόλος) που λέγεται «κακατσίδα». Οταν στην κακατσίδα βρεθεί σκουλήκι, η γυναίκα θα κάνει αγόρι. Αν βρεθούνε μυγαδάκια θα κάνει κορίτσι.

Αν μια γυναίκα γεννήσει στο γέμισμα του φεγγαριού, το επόμενο παιδί θα είναι του ίδιου φύλου. Αν γεννήσει στο άδειασμα του φεγγαριού, θα είναι του αντίθετου από το πρώτο.

Την τρίτη μέρα από το νέο φεγγάρι, μόλις το δούμε το σούρουπο, πρέπει να πιάσουμε κάτι χρυσό, για καλή τύχη: «χαρά στα μάτια που είδανε τριών ημερών φεγγάρι».

Αν πέσει στο ποτήρι σου η τελευταία σταγόνα απ’ το μπουκάλι ή την κανάτα με το κρασί, θα καλοπαντρευτείς.
healingeffect

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια