Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σολομός και οι ευεργετικές ιδιότητες του

Ο σολομός αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και τα ευεργετικά του οφέλη είναι εμφανή σε πολλές σωματικές και νοητικές λειτουργίες του οργανισμού.
Ανήκει στην κατηγορία των ψαριών που εφοδιάζουν διατροφικά τον οργανισμό με τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του ο οργανισμός. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να τα παίρνει από τις τροφές της καθημερινής μας διατροφής.

Προάγει την υγεία της καρδιάς
Η κατανάλωση κάποιων τροφίμων συνδέονται αποδεδειγμένα με την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Τα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας των αρτηριών, στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο σολομός προάγει την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή.
Συμβάλλει στην ορμονική ισορροπία και παίζει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Παρέχει αντιφλεγμονώδες ιδιότητες
Η φλεγμονή αποτελεί αιτία για την εμφάνιση ασθενειών όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η κατανάλωση ψαριών όπως είναι ο σολομός, λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων, μπορούν να προσφέρουν ήπια ανακούφιση στον πόνο των αρθρώσεων που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα με έρευνα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ψητό, στον ατμό ή βραστό ψάρι με ω-3, 2 φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν χαμηλότερες τιμές στους δείκτες που δείχνουν τα επίπεδα της φλεγμονής, σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν 1 φορά το μήνα.
Καλή διατροφική πηγή της βιταμίνης D
Την βιταμίνη D την γνωρίζουμε ως βιταμίνη του ήλιου αφού η απορρόφησή της γίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας, μετά από την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Οι διατροφικές πηγές της βιταμίνης D δεν είναι πολλές. Ο σολομός είναι ένα ψάρι που εφοδιάζει τον οργανισμό μας με την εν λόγω βιταμίνη γιατί την περιέχει σε ικανοποιητική ποσότητα. Μια μερίδα των 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου σολομού μας παρέχει 13.5μg βιταμίνης D.

Βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες (μνήμη-μάθηση-κατανόηση)
Σ΄έναν πληθυσμό που μεγαλώνει ηλικιακά, παρουσιάζεται αύξηση σε παθήσεις που έχουν σχέση με την λειτουργία του εγκεφάλου όπως είναι το Alzheimer.
Παρόλο που οι αιτιολογικοί παράγοντες της νόσου μπορεί να προέρχονται από το γενετικό υπόβαθρο και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ωστόσο έχει φανεί από έρευνες ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Τρόφιμα που παρέχουν τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό όπως ο σολομός παρέχουν οφέλη και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Συνεπώς ο σολομός αξίζει να τον εντάξουμε στο τραπέζι μας τόσο για την γεύση του, όσο και για τα οφέλη του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια