Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ψυχολογική διάσταση των πλανητικών όψεων

Η μελέτη ενός Ωροσκοπίου μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε ένα άτομο. Μπορούμε να δούμε όλες τις τάσεις του για το μέλλον, ακόμη και για το παρελθόν.
Όμως, είναι και η αναζήτηση για αυτογνωσία για αυτό και η Αστρολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Εδώ έρχεται η Ψυχολογική Αστρολογία να μας δώσει απαντήσεις στις τάσεις, τις δυνατότητες, τα ταλέντα και τις αδυναμίες του ατόμου. Μπορεί να μας δώσει απαντήσεις ακόμη και για κληρονομημένα χαρακτηριστικά από τους προγόνους μας. 

 Τί είναι οι Όψεις και τί πληροφορίες παίρνουμε από αυτές για την ψυχοσύνθεση ενός ατόμου;
Ο ορισμός των Όψεων είναι η γωνιακή σχέση που έχουν δύο Πλανήτες μεταξύ τους. Όμως πώς μπορούμε να δούμε πως λειτουργούν; Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον Χάρτη του ατόμου σαν μία θεατρική σκηνή όπου οι Πλανήτες είναι οι ηθοποιοί που παίζουν τους ρόλους τους. Οι όψεις που σχηματίζουν μεταξύ τους είναι ο τρόπος με τον οποίον αυτοί αλληλεπιδρούν. Άλλοτε αυτός ο τρόπος γίνεται αρμονικά άλλοτε δυσαρμονικά. Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές όψεις, διότι απλά όλες έχουν να επιτελέσουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη του ατόμου για αυτό και ο καλύτερος χαρακτηρισμός είναι “μαλακές” ή “σκληρές”.Οι μαλακές όψεις όπως το τρίγωνο και το εξάγωνο, χαρίζουν ευκολία στην ζωή διότι οι ιδιότητες του ατόμου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, καθώς λείπει η πίεση. Οι σκληρές όψεις όπως το τετράγωνο και η αντίθεση είναι δύσκολες και προκαλούν προβλήματα. Όμως μέσα από τις συγκρούσεις και την πάλη σφυρηλατείται ο χαρακτήρας.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες όψεων:
Α') Οι Βασικές, που περιλαμβάνουν την Σύνοδο, το Εξάγωνο, το Τρίγωνο, το Τετράγωνο, και την Αντίθεση.
Β') Τις Ελάσσονες, που περιλαμβάνουν, το μισό εξάγωνο (30°), το Μισό Τετράγωνο (45άρα), το Ενάμησι Τετράγωνο (135άρα), και την Χιαστή (150°)
Γ') Οι Αφηρημένες που τις απαρτίζουν διάφορες όψεις όπως τα πεντάγωνα, επτάγωνα, εννεάγωνα, δεκάγωνα, ενδεκάγωνα.
Στην ανάλυση Χαρτών χρησιμοποιούμε κυρίως τις Βασικές και τις Ελάσσονες και λιγότερο τις υπόλοιπες. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η όψη χιαστί, που προσωπικά πιστεύω πως έχει πολύ μεγάλη σημασία στην σύσταση της ψυχοσύνθεσης του ατόμου.

Ας τις δούμε μία μία αναλυτικότερα:
•Η Σύνοδος είναι μία ισχυρή όψη και θεωρείται γενικά ευνοϊκή. Το άτομο την βιώνει σαν μία μονόπλευρη κατάσταση καθότι τα αντιλαμβάνεται υποκειμενικά, και πεισματικά. Επιζητά να ενώσει και να συγχωνεύσει. Τις περισσότερες φορές, η όψη αυτή, αναπτύσσει έντονες διαπροσωπικές σχέσεις και αυτό το συναντάμε κυρίως στις συναστρίες.

•Tο Εξάγωνο ενώνει δύο συμπληρωματικά στοιχεία (πχ Φωτιά-Αέρα). Είναι μαλακή όψη και χαρίζει στο άτομο ευκαιρίες, καλή αντίληψη , παραγωγικότητα, πρακτικότητα και εξωτερίκευση.

•Το Τετράγωνο είναι μία σκληρή όψη καθώς ενώνει ποιότητες από διαφορετικά στοιχεία (πχ Φωτιά-Νερό). Εδώ βλέπουμε τις δυσκολίες και την κοπιαστική προσπάθεια του ατόμου για να τις ξεπεράσει.

•Το Τρίγωνο είναι η κατ'εξοχήν μαλακή όψη και ενώνει τα ίδια στοιχεία (πχ Φωτιά-Φωτιά). Μας δείχνει την αρμονία, την συνεργασία, την επιδεξιότητα, την διευκόλυνση, την δύναμη, την επιτυχία. Επειδή έχει την ευκολία σαν ιδιότητα, ελαχιστοποιεί το άγχος, τις προστριβές και την καταπόνηση που δέχεται το άτομο.

•Η Αντίθεση είναι ο ορισμός της πολικότητας καθώς ενώνει αντίθετες καταστάσεις και προσεγγίσεις, πχ Κριός-Ζυγός, Ταύρος-Σκορπιός. Είναι μία σκληρή όψη που δείχνει τί πρέπει να κάνει το άτομο για να συμβιβάσει πτυχές της προσωπικότητός του που είναι ανταγωνιστικές και συγκρουσιακές.

•Οι όψεις μισού τετραγώνου και ενάμησι τετραγώνου μας δίνουν εντάσεις και προστριβές αντιστοίχως.

•Το Hμιεξάγωνο χαρίζει δεκτικότητα και αφομοιωτική ικανότητα.

•Η Χιαστί όψη είναι μία άκρως σκληρή όψη, που συνήθως την χαρακτηρίζουν ως όψη θανάτου. Επειδή ενώνει ανόμοια πράγματα, το άτομο βιώνει μία ατελείωτη ροή ενέργειας που χάνεται. Νιώθει την πρόκληση στον εσωτερικό του κόσμο και καλείται να επαναπροσαρμόσει τις αμφιβολίες και τα διλλήματα που του γεννώνται.

•Οι Αφηρημένες όψεις είναι γωνίες με πολύ μικρή ανοχή της τάξεως της μίας μοίρας. Συνδέονται με τις φύσεις των Πλανητών και δίνουν αντίστοιχη ερμηνεία. Π.χ. Το πεντάγωνο (Q) είναι φύσεως Λέοντα και μας δείχνει την δημιουργικότητα και τα ταλέντα ενός ατόμου.

Θα παραθέσω ένα κλασσικό παράδειγμα της ψυχοσύνθεσης ενός ατόμου το οποίο αντιπροσωπεύεται από τον άξονα Ηλίου-Σελήνης και από τις όψεις που σχηματίζουν αυτοί οι Πλανήτες μεταξύ τους... Ο άξονας Ηλίου-Σελήνης αντιπροσωπεύει την συνείδηση και το ασυνείδητο, τον ψυχισμό μας, την ατομικότητα και την προσωπικότητά μας, τον πατέρα και την μητέρα, τον σύζυγο και την σύζυγο. Ένα παιδί, όταν έρχεται στον κόσμο, τα πρώτα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι από τους γονείς του. Αν στο χάρτη του ατόμου δούμε μαλακές όψεις (σύνοδο κατά περιπτώσεις, τρίγωνο, εξάγωνο) τότε αντιλαμβάνεται μία αρμονική κατάσταση ανάμεσα στους γονείς. Αυτό τον βοηθά να αναπτυχθεί σωστά, και αργότερα ως ενήλικας θα θελήσει να επαναλάβει αυτήν την κατάσταση στη σχέση με τον σύντροφό του. Αν όμως στον χάρτη δούμε σκληρές όψεις, τότε μπορεί να βίωσε μία συγκρουσιακή κατάσταση ανάμεσα στους γονείς του, πράγμα που θα αναπτύξει αρνητικά τον ψυχισμό του και πιθανόν να επαναλαμβάνει αυτήν την αρνητική κατάσταση στις σχέσεις που θα κάνει. Η κλασσική φράση «εν θέλω να μοιάσω στους γονείς μου» είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση σκληρών όψεων.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ο άξονας Άρη-Αφροδίτης, που συμβολίζει την ερωτική και σεξουαλική ζωή του ατόμου. Οι μαλακές όψεις μας δίνουν έναν φυσιολογικό ερωτισμό και συναισθηματική άνεση. Στις σκληρές όψεις, ο ερωτισμός γίνεται παθολογικός. Δεν υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια και το άτομο συνήθως δεν αντιδρά καλά στους χωρισμούς.
Τα δύο προηγούμενα παραδείγματα ισχύουν τόσο στους γενέθλιους Χάρτες όσο και στις συναστρίες, κυρίως μεταξύ ερωτικών συντρόφων.

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι οι όψεις του Ερμή. Εδώ βλέπουμε την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί, να σκέφτεται και να ομιλεί. 

Με τον Ήλιο ο Ερμής δίνει ένα άτομο υποκειμενικό και επιφυλακτικό, το οποίο χρησιμοποιεί υπέρμετρα την προσωπική του άποψη.
Με την Σελήνη μπορεί να δώσει στο άτομο καλή κρίση ή, να τον κάνει φλύαρο ή φλύαρη.
Με την Αφροδίτη μπορεί να έχει αντιλαμβάνεται σχέδια και σχήματα ή να βαριέται να πραγματοποιήσει έναν στόχο ή σκοπό.
Με τον Άρη μπορεί να έχει ταχύτητα στον λόγο ή να δίνει εύστοχες απαντήσεις, ή να έχει τάση να προκαλεί φασαρίες και καυγάδες.
Με τον Κρόνο μπορεί να έχει έναν πολύ σοβαρό και μετρημένο λόγο ή να έχουμε και μία περίπτωση δυσλεξίας.
Με τον Ουρανό μπορεί να έχουμε διανοητική ευστροφία ή να είναι μονίμως νευρικό. 
Με τον Ποσειδώνα μπορεί να έχει δυνατή φαντασία ή να λέει συνέχεια ψέματα.
Με τον Πλούτωνα μπορεί να έχει καλή ικανότητα παρατήρησης ή να έχει απερίσκεπτα βιαστική σκέψη και όμιλία. 

Πολλές φορές ακούω σε διάφορες συζητήσεις που κάνω για το πόσο καλές όψεις είναι τα τρίγωνα και πόσα κακές είναι τα τετράγωνα. Όμως σε κάποιες περιστάσεις αυτό δεν είναι αληθές. 
Φανταστείτε ένα τρίγωνο ανάμεσα σε Σελήνη του Σκορπιού και Άρη στον Καρκίνο. Σε αυτήν την περίπτωση το τρίγωνο ευνοεί την μεταφορά της αρνητικής ενέργειας των δύο πλανητών. Έτσι μπορεί να έχουμε ένα άτομο που βρίσκεται σε μόνιμη υπερδιέργεση λόγω του φόρτου των συναισθημάτων του. Σε συναστρία μπορεί να έχουμε την εκδήλωση μεγάλου και έντονου συναισθηματισμού που μπορεί να καταστρέψει τα δύο μέλη.
Πάρτε παράδειγμα έναν Ήλιο στον Κριό σε τετράγωνο με Κρόνο στον Αιγόκερω. Εδώ ο Κρόνος περιορίζει ευνοϊκά τον παράτολμο Κριό δίνοντάς του να καταλάβει ότι χρειάζεται και σύνεση σε ότι κάνει.  
Ένας βασικός κανόνας είναι πως όσο μικρότερη είναι η ανοχή των όψεων, τόσο ισχυρότερη είναι η όψη και η επιρροή της πάνω στο άτομο.
Είδαμε ένα μέρος του πόσο σημαντικές είναι οι όψεις σε έναν Χάρτη. Είδαμε πόσο μας βοηθούν να τον αναλύσουμε, είτε πρόκειται για έναν γεννέθλιο χάρτη είτε για μία συναστρία. Οι όψεις είναι αυτές που μας δείχνουν κατά πόσο επικοινωνούν οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου μεταξύ τους. Μέσα από την ανάλυση μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες, κρυφές ή φανερές. Έτσι μπορούμε, σαν Αστρολόγοι, να συμβουλεύσουμε το άτομο στο τι μπορεί να αξιοποιήσει, να βελτιώσει, να προσέξει, ακόμα και τι πρέπει να αντιμετωπίσει.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια