Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Harvey Ball 1921-2001 Αμερικανός εμπορικός καλλιτέχνης

Harvey Ball
Harvey Ross Ball (July 10, 1921 – April 12, 2001) ήταν Αμερικανός εμπορικός καλλιτέχνης. Αναγνωρίζεται ως ο σχεδιαστής μιας δημοφιλούς γραφικής φωτογραφίας smiley , η οποία έγινε ένα διαρκές και αξιοσημείωτο διεθνές σύμβολο. Ποτέ δεν έκανε αίτηση για σήμα κατατεθέν για την εικονική εικόνα smiley και κέρδισε μόνο 45 $ για τις προσπάθειές του. Η Ball ίδρυσε αργότερα το World Smile Foundation το 1999, ένα μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει τους σκοπούς των παιδιών.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο , ο Ball εργάστηκε για μια τοπική διαφημιστική εταιρεία μέχρι που ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, Harvey Ball Advertising, το 1959. Σχεδίασε το smiley το 1963.  
Η State Mutual Life Assurance Company του Worcester της Μασαχουσέτης (τώρα γνωστή ως Hanover Insurance ) είχε αγοράσει την Guarantee Mutual Company of Ohio. Η συγχώνευση είχε ως αποτέλεσμα το χαμηλό ηθικό των εργαζομένων. Σε μια προσπάθεια να το λύσει αυτό, ο Ball εργάστηκε το 1963 ως ελεύθερος επαγγελματίας καλλιτέχνης, για να δημιουργήσει μια εικόνα για να αυξήσει το ηθικό. Αυτό που δημιούργησε ήταν ένα χαμογελαστό πρόσωπο, με το ένα μάτι μεγαλύτερο από το άλλο. Σε λιγότερο από δέκα λεπτά, ο Harvey Ball σκέφτηκε το απλό χαμογελαστό πρόσωπο που αλλάζει τον κόσμο. Η απλότητα της εικόνας έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των στελεχών, που τον πλήρωσαν 45 δολάρια για τη δημιουργία του. 
Η χρήση του smiley έγινε μέρος της καμπάνιας φιλίας της εταιρείας, όπου η State Mutual μοίρασε 100 smiley pins στους υπαλλήλους. Ο στόχος ήταν να κάνουν τους εργαζόμενους να χαμογελούν ενώ χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και κάνουν άλλες εργασίες. Τα κουμπιά έγιναν δημοφιλή, με παραγγελίες να γίνονται σε πολλές 10.000. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια κουμπιά smiley face είχαν πουληθεί μέχρι το 1971,  και το smiley έχει περιγραφεί ως διεθνές σύμβολο.  
Ο Μπαλ δεν υπέβαλε ποτέ αίτηση για εμπορικό σήμα ή πνευματικά δικαιώματα του smiley και κέρδισε μόλις 45 $ για τη δουλειά του (315 $ ΗΠΑ το 2010 προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό δολάρια). Η State Mutual, ομοίως, δεν κέρδισε χρήματα από το σχέδιο. Ο γιος του Ball, Charles, φέρεται να είπε ότι ο πατέρας του δεν μετάνιωσε ποτέ που δεν κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα. Η Telegram & Gazette ανέφερε ότι ο Τσαρλς Μπαλ έλεγε "δεν ήταν τύπος που οδηγούσε τα χρήματα, έλεγε, "Γεια, μπορώ να φάω μόνο μία μπριζόλα τη φορά, να οδηγώ ένα αυτοκίνητο τη φορά."
Harvey Ball
Δημοτικότητα του smiley
Η φράση "Have a happy day" συνδέθηκε με το smiley αν και δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου της Ball. Οι αδερφοί από τη Φιλαδέλφεια Bernard και Murray Spain σχεδίασαν και πουλούσαν προϊόντα με τη φράση και το λογότυπο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σήμα κατατεθέν του συνδυασμού και αργότερα άλλαξαν τη φράση σε " Have a nice day ", η οποία από μόνη της έχει γίνει φράση σε καθημερινή χρήση στη Βόρεια Αμερική .
Το smiley παρουσιάστηκε στη Γαλλία το 1972 ως σήμα μιας καλής είδησης στην εφημερίδα France Soir . Ο Γάλλος Franklin Loufrani χρησιμοποίησε την εικόνα με αυτόν τον τρόπο και έκανε γρήγορες κινήσεις για να σήμα κατατεθέν την εικόνα. Από το 2013, η εταιρεία γυρίζει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο και ενεπλάκη σε μια διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων με τη Walmart για την εικόνα τη δεκαετία του 1990. 
Το BBC μετέδωσε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στις 4 Φεβρουαρίου 2012 με τίτλο Smiley's People που κάλυψε την ιστορία του smiley. 

Προώθηση
Στις 18 Ιουλίου 1998, γύρω στην 35η επέτειο από την έναρξη του σχεδιασμού, ο Ball εμφανίστηκε στο That's Entertainment για να συναντήσει θαυμαστές και να υπογράψει καρφίτσες με smiley και έργα τέχνης. Σε αυτή την εμφάνιση, η Ball εμφανίστηκε αντίγραφα του γραφικού μυθιστορήματος Watchmen τεύχος νούμερο 1, το οποίο περιείχε μια διαβόητη εικόνα ενός χαμογελαστού προσώπου με ένα πιτσίλισμα αίματος κατά μήκος του. Ο διευθυντής καταστήματος Ken Carson αναφέρθηκε να λέει ότι η Μπάλα φαινόταν να διασκεδάζει όταν το είδε στο εξώφυλλο.  

World Smile Foundation 
Ο Ball ίδρυσε το World Smile Foundation το 1999 ένα μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει τους σκοπούς των παιδιών. Η ομάδα αδειοδοτεί τα Smileys και διοργανώνει την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου , η οποία πραγματοποιείται την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε έτους και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην «καλή χαρά και καλές δουλειές». Η συνθηματική φράση για την ημέρα είναι "Κάνε μια πράξη καλοσύνης - βοήθησε ένα άτομο να χαμογελάσει".  

Θάνατος και κληρονομιά 
Ο Μπαλ πέθανε στις 12 Απριλίου 2001, ως αποτέλεσμα ηπατικής ανεπάρκειας μετά από σύντομη ασθένεια. Ήταν 79. Άφησε πίσω τη γυναίκα του για 54 χρόνια, Γουίνιφρεντ Τρούντελ, και τέσσερα παιδιά.  
Η γη που ανήκε στην οικογένεια Ball, έξω από την Granite Street στο Worcester, αγοράστηκε από την πόλη του Worcester τον Ιούνιο του 2007, με τη βοήθεια της Mass Audubon και μια επιχορήγηση $500.000 από το Τμήμα Υπηρεσιών Διατήρησης του κρατικού Εκτελεστικού Γραφείου Περιβαλλοντικών Υποθέσεων. Αυτό το κατάλυμα συνδέει το Mass Audubon's Broad Meadow Brook Sanctuary με τον αναπτυσσόμενο δρόμο Blackstone River Bikeway . Είναι πλέον γνωστό ως "Harvey Ball Conservation Area" και φιλοξενεί το κατάλληλο όνομα "Smiley Face Trail".
Harvey Ball
Διακριτικά χαρακτηριστικά του χαμογελαστού προσώπου του Ball 
Ένα χαμογελαστό πρόσωπο Harvey Ball μπορεί να αναγνωριστεί από τρία διακριτικά χαρακτηριστικά: στενά οβάλ μάτια (με το ένα στα δεξιά ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό στα αριστερά), ένα λαμπερό ηλιόλουστο κίτρινο χρώμα και ένα στόμα που δεν είναι τέλειο τόξο. έχει ισχυριστεί ότι είναι παρόμοιο με ένα "Στόμα της Μόνα Λίζα". Το πρόσωπο έχει πτυχές στα πλάγια του στόματος και το στόμα είναι ελαφρώς εκτός κέντρου (με τη δεξιά πλευρά λίγο ψηλότερα από την αριστερή) και η δεξιά πλευρά του στόματος είναι ελαφρώς παχύτερη από την αριστερή.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια