Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η δραχμή αντικαθιστά τον Φοίνικα 1833

Στις 8 Φεβρουαρίου 1833, μετά την εγκαθίδρυση της μοναρχίας του Όθωνος, μια νέα νομισματική μονάδα, η δραχμή, αντικατέστησε το φοίνικα, το πρώτο νόμισμα της νεότερης Ελλάδας, που είχε κοπεί στην Αίγινα το 1828 από την κυβέρνηση Καποδίστρια και έφερε παράσταση του ομώνυμου πτηνού.
Ο αργυρός φοίνικας του Καποδίστρια δεν είχε καταφέρει να επικρατήσει λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, ενώ είχε δεχτεί ουσιαστικά τη χαριστική βολή όταν δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης, το Σεπτέμβριο του 1831. 
Η αργυρή δραχμή του Όθωνος, όνομα ενός νομίσματος της αρχαίας Αθήνας, άρχισε να επιβάλλεται σταδιακά στις εγχώριες συναλλαγές, ενώ το 1841, ύστερα από πολυετείς προσπάθειες, ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα, η οποία απέκτησε βαθμιαία μονοπώλιο επί του εκδοτικού προνομίου της δραχμής
Τον επόμενο αιώνα, η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία άρχισε να λειτουργεί το Μάιο του 1928 συνεπεία του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου 1927, ανέλαβε το εκδοτικό προνόμιο από την Εθνική Τράπεζα και ήταν εκείνη πλέον που εξέδιδε τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δραχμών που κυκλοφορούσαν ως νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα, μέχρι την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ, την 1η Ιανουαρίου 2002.
Το Πρωτόκολλο της Γενεύης καθόρισε, επίσης, το περιεχόμενο της δραχμής σε χρυσό και όρισε ότι η δραχμή θα ακολουθούσε τον Κανόνα Χρυσού – Συναλλάγματος.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2002 τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα δραχμών έπαψαν να αποτελούν νόμιμο χρήμα και αντικαταστάθηκαν από τα  τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια