Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mongolia - Khuvsgul τι ανακάλυψαν όταν έλιωσαν τα χιόνια

Μογγολία και βορειοανατολική Ασία πλήττονται έντονα από το θερμό κλίμα τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες εκθέτουν σπάνιες γνώσεις για το παρελθόν της περιοχής, ενώ απειλούν το μέλλον της.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μόνιμα κομμάτια χιονιού και πάγου στη βόρεια Μογγολία, λιώνουν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες - εκθέτοντας σπάνιους φυσικούς θησαυρούς που παρέχουν μερικά από τα πρώτα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής.
Η Μογγολία φιλοξενεί μια από τις πιο δυναμικές οικονομίες που βασίζονται σε ζώα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού με το χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος στον κόσμο από τους βοσκούς ταράνδων, ως τους ανθρώπους του Τσαατάν, που ζουν στην υψηλή τούνδρα κατά μήκος των ρωσικών συνόρων στην επαρχία Khuvsgul της χώρας.
Ενώ υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι η βοσκή των ταράνδων και η αξιοποίηση των πλούσιων πόρων άγριας ζωής της περιοχής έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία και την προϊστορία της περιοχής, το κλίμα και η γεωλογία της περιοχής σημαίνουν ότι ελάχιστα αρχαιολογικά υλικά έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών παρουσίασε νέα στοιχεία για την παραγωγή ιστορικών εργαλείων και τη χρήση άγριων πόρων, υποδεικνύοντας ότι τα κομμάτια πάγου είναι πιθανό να περιέχουν ένα από τα λίγα υλικά αρχεία για την προ -σύγχρονη εξημέρωση των ταράνδων στη Μογγολία και την κάτω Κεντρική Ασία.
Διεξάγοντας το πρώτο τέτοιο έργο στο είδος του στην περιοχή, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι βρήκαν μια σειρά από ξύλινα αντικείμενα - ανάμεσά τους, ένα τόξο που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, ένα σχοινί καθώς και μία κόκκινη χρωστική ουσία, ευρήματα που τους οδήγησαν σε νέες ανακαλύψεις για τον πληθυσμό της εποχής.  Αυτά τα αντικείμενα διατηρούν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις παραδοσιακές τεχνολογίες.
Ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν από την ομάδα χρονολογήθηκαν επιστημονικά στα μέσα του 20ού αιώνα, υποδεικνύοντας ότι το λιώσιμο του πάγου βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα ή περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια