Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Paget’s Awareness Day

Νόσος του Paget ΕΔΩ
Η Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Paget, στις 11 Ιανουαρίου, έχει να κάνει με την εκπαίδευση των άλλων σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της ασθένειας των οστών. Τα οστά, όπως το αίμα, το δέρμα και τα όργανα, επισκευάζονται και ανανεώνονται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Η νόσος του Paget επηρεάζει αυτή τη διαδικασία με τέτοιο τρόπο ώστε τα οστά να παραμορφωθούν ή να σπάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι πιο κοινές περιοχές που επηρεάζονται από το Paget είναι η σπονδυλική στήλη, το κρανίο, η λεκάνη και το μηριαίο οστό.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ PAGET
Ο Άγγλος βαρόνος Sir James Paget ανακάλυψε αυτή την ασθένεια των οστών κατά τη διάρκεια των ετών της παθολογικής του έρευνας. Δημοσίευσε την πρώτη του εργασία σχετικά με τη θλίψη το 1877, όπου δήλωσε την υποψία του ότι τα συμπτώματα της νόσου ήταν το αποτέλεσμα μιας φλεγμονώδους αντίδρασης που εμφανιζόταν στους ιστούς των οστών. Δεκαετίες μετά τον θάνατό του, οι ερευνητές ανακάλυψαν την πραγματική φύση της νόσου.

Το ενδιαφέρον του Sir Paget για την ασθένεια ξεκίνησε με έναν αμαξά με σημαντικό πόνο στα κάτω άκρα του, ο οποίος επισκέφτηκε το νοσοκομείο όπου δούλευε ο Paget. Κατά την εξέταση, ο Paget είδε ότι υπήρχαν παραμορφώσεις και διευρύνσεις στα οστά του μηρού και της κνήμης του άνδρα. Κατά τη διάρκεια των 26 ετών, ο Paget συνέχισε να παρατηρεί και να προσφέρει θεραπείες διαχείρισης πόνου στον ασθενή του ενώ ερευνούσε τη φύση της νόσου. Τελικά, τα πόδια του αμαξά έσκυψαν τόσο πολύ που δεν μπορούσε να ενώσει τα γόνατά του και το κρανίο του μεγάλωσε τόσο που δεν μπορούσε να χωρέσει στα παλιά του καπέλα.
Το 1973, η Ann Stansfield ίδρυσε την Paget's Association σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτήσει έρευνα ώστε ο σύζυγός της, Alf, να λάβει καλύτερη θεραπεία για τη διάγνωσή του. Ο Στάνσφιλντ εξέφρασε τρεις βασικές αποστολές για την ίδρυση του οργανισμού, μία από τις οποίες ήταν η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού σχετικά με την ασθένεια. 

Η πρώτη Ημέρα Ευαισθητοποίησης του Paget πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019, η οποία ήταν και η 205η επέτειος από τη γέννηση του Sir Paget. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, όσοι ανήκουν στον Σύλλογο του Paget και στην κοινότητά του ενθαρρύνονται να φορούν μπλε και να κάνουν τουλάχιστον ένα μικρό πράγμα για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με αυτήν την επώδυνη ασθένεια.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια